11 Ağustos 2021 13:48
Son Güncellenme Tarihi: 11 Ağustos 2021 20:02

Provokatif göçmen ve mülteci karşıtı paylaşımlar yalan

"Zeytinburnu'da Taliban bayrağı" videosu 2020'den, şahıslar sınır dışı edildi. Afganistan bayrağını göndere çekenler işletme personeli. Bayrak indirme videosu ise 2018'den ve şahıs Türkiye vatandaşı.

Sosyal medyada dolaşımda olan yanlışlanmış gönderilerden ekran görüntüleri.

Paylaş

Kadıköy'de Moda Sahil'de Taliban bayrağı açıldığı iddiasıyla paylaşılan görüntülerin geçen yıla ait olduğu ve videodakilerin tümünün sınır dışı edildiği belirtildi. Alanya'da Afganistan bayrağını göndere çekenlerin işletme personeli olduğu ve birçok bayrak bulunan direklerden yalnızca birinin videoda gösterildiği bildirildi. Alanya'da bir Afganın Türkiye bayrağını indirmeye çalıştığı iddiasıyla paylaşılan video ise 2018 yılına ait ve bayrağı indirmeye çalışan şahıs Türkiye vatandaşı.

TALİBAN BAYRAĞI VİDEOSU

Bazı basın yayın kuruluşlarında "Zeytinburnu sahilinde Taliban bayrağı" başlıklarıyla yer alan haberle ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalarda, olayın 2 Ağustos 2020'de meydana geldiği bildirildi.

O tarihte sosyal medya üzerinden aynı görüntülerin paylaşıldığı, yapılan haber ve paylaşım içeriklerinde olayın bugün meydana gelmiş gibi tekrar yayımlandığı anlaşıldı.

Söz konusu videoyu çektiği ve paylaştığı tespit edilen K.N.A. isimli kişi, 4 Ağustos 2020'de Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince gözaltına alındı. Bu kişi hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan adli işlem yapıldı.

Öte yandan görüntüde yer alan kişilerin tümü hakkında sınır dışı ile ilgili gerekli idari işlemlerin yapıldığı belirtildi.

AFGANİSTAN BAYRAĞI VİDEOSU

Antalya Valiliği de Alanya'da bir plaja Afganistan bayrağı çekildiğine dair sosyal medyada gündem olan görüntüler üzerine açıklama yaptı.

Açıklamada "Görüntüdekiler, görüntünün çekildiği yerin personeli olup oradaki birden fazla ülkenin bayrağının bulunduğu direklerden sadece birinin gösterildiği anlaşılmakla birlikte ilgili şahıslar Emniyet müdürlüğümüzce tespit edilerek konu Başsavcılığımıza intikal ettirilmiştir" denildi.

BAYRAK İNDİRME VİDEOSU

Antalya Valiliği, bayrak indirme videosu için de şunları söyledi:

"Bugün sosyal medyada çıkan Alanya’da bayrak asma ile ilgili haberlerde çıkan görüntülerdeki ilki 2018 yılına ait olup görüntüdeki şahıs ülkemiz vatandaşıdır ve Emniyette işlemleri devam etmektedir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İspanya ve Portekiz'de hava sıcaklığının artmasıyla orman yangını riski artacak

SONRAKİ HABER

SMA hastası Irmak Ateş'in babasından çağrı: Sesimizi duyun, çocuğumuz ölmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa