Kastamonu, Sinop ve Bartın'da selde hayatını kaybedenlerin sayısı 81'e yükseldi
Batı Karadeniz'deki sel felaketinde can kaybı 81'e yükseldi. AFAD, Kastamonu'da 70, Sinop'ta 10, Bartın'da 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Fotoğraf: Muhammed Enes Yıldırım/AA
Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta kuvvetli sağanak yağış sonrası yaşanan sel felaketinin ardından can kayıpları artıyor.
Batı ve Orta Karadeniz'de 11 Ağustos'ta meydana gelen selde AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre Kastamonu'da 70, Sinop'ta 10 ve Bartın 1 kişi hayatını kaybetti. AFAD 34 kişi hakkında kayıp ihbarı olduğunu belirtti.
AFAD, Kastamonu'da 6 bin 11 personel, 771 araç, 692 iş makinesi, 14 vidanjör, 68 bobcat, 15 itfaiye aracı, 34 bot ve 61 motopomp, 3 dalgıç pompa, 4 kepçe, 14 arama köpeği ile arama ve temizlik çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
"SEL DOĞAL AMA FACİAYA DÖNÜŞMESİ İKTİDARIN MARİFETİ"
Emek Partisi Batı Karadeniz Bölge Örgütü adına heyette bulunan EMEP MYK Üyesi Arzu Erkan izlenimlerini paylaştı. Erkan, "Hükümetin derdi doğa ve insan yaşamı değil" dedi.
BOZKURT'TA TABLO: BALÇIKLA KAPLANMIŞ YOLLAR, DENİZDEN TAŞAN CESETLER…
Muhabirimiz Eylem Nazlıer, Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinden izlenimlerini aktardı: Felaketin ardından geldiğimiz Bozkurt’taki manzara korkunç. Birçok kişinin hâlâ kayıp olduğu Bozkurt’ta sel felaketini yaşayanlarla konuştuk, yurttaşlara sorduk.
"BABAÇAY KÖYÜNDE BİNLERCE METREKÜP TOMRUK DEPOLANDI, UYARILAR DİKKATE ALINMADI"
Eğitimci Mehmet Macit Yılmaz, Sinop'un Ayancık ilçesinde meydana gelen selin felakete dönüşmesine iktidarın ve yerel yönetimlerin ihmallerinin sebebp olduğunu söyledi: "Babaçay Köyünde binlerce metreküp tomruk depolandı, projenin felakete sebep olacağı ilçedeki sivil toplum örgütleri ve çevreci gruplarca da seslendirilmesine karşın dinleyen olmadı"
HDP, SEL FELAKETİ İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI TALEP ETTİ
HDP, Karadeniz’de yaşanan sel felaketinin araştırılması ve idari ve siyasi sorumlularının ortaya çıkarılması için Meclis araştırması istedi.
"HES'LERLE EKOSİSTEMİ YOK EDİP DERE YATAKLARINI BETONA HAPSETTİLER"
Ekoloji Birliği, "Sayısız HES yapıp dere ekosistemini yok edenler, dereleri 'ıslah' adı altında doğal yataklarından alıp beton kanallara hapsedenler kendileri değilmiş gibi, suçu doğaya attılar" diyerek sellerin ve yangınların bu kadar büyük sonuçlara yol açmasından iktidarın sorumlu olduğunu vurguladı.
BOZKURT'TAKİ HES REGÜLATÖRÜ VE İLETİM KANALLARI PARAMPARÇA
Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde selde yıkıldığı iddia edilen Ebru HES'in görüntülerini paylaşan CHP'li Hasan Baltacı, HES'in regülatörü̈ ve iletim kanallarının paramparça olduğunu belirtti.
"EKOLOJİK YIKIMLAR PLANSIZ ŞEHİRLEŞMEYLE DOĞRUDAN ALAKALI"
Yüksek Şehir Plancısı Oktay Kargül, doğanın çizdiği sınırların aşılmaması gerektiğini belirterek; "Son yıllardaki bu ekolojik yıkımların artması, plansız şehirleşmeyle doğrudan orantılı" dedi.
"BİNA YENİ, ÇÖKMEZ DEDİLER, ÇÖKTÜ"
Kastamonu'da Bozkurt ilçesinde Ezine Çayı kenarındaki 8 katlı Ölçer Apartmanı yıkıldı, sel sularında kaybolonlar oldu. Kayıpların yakınları kendilerine "Bina yeni, çökmez" denildiğini, bina çökene kadar kimsenin yardıma gelmediğini söyledi.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI BOZKURT VE ABANA İÇİN UYARMIŞ: TESPİT VAR ÖNLEM YOK
Kastamonu’da su seviyesinin yükselmesi ile taşkına neden olan ve onlarca yurttaşın yaşamını yitirmesine yol açan Ezine Çayı’na ilişkin 2019 Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan raporda ‘taşkın’ uyarıları yapıldığı ortaya çıktı. Rapor referans alınarak hazırlanan haritalar bir taşkın durumunda Bozkurt Meslek Okulu, Bozkurt Belediyesi, Bozkurt Devlet Hastanesi de dahil aradaki tüm şeridin taşkın altında kalacağını gösteriyor.
Rapor ve haritalar tüm tehlikeleri ortaya koymasına karşın herhangi bir önleyici önlem alınmadı. İnşaat Mühendisi Umut Deveci, “Bu haritalar baz alınarak yürütülecek ıslah çalışmaları yapılsa bu felaket çok daha hafif zararlarla atlatılabilirdi” diyerek felaketin göz göre göre geldiğine dikkat çekti.
BOZKURT'TA YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINA RAĞMEN EBRU HES TAMAMLANMIŞ
Kastamonu’da yaşanan sel felaketinde taşan Ezine Çayı üzerinde kurulan Ebru Hidroelektrik Santrali (HES) hakkında yürütmeyi durdurma kararı alındığı ortaya çıktı. Kastamonu İdare Mahkemesi 2013 yılında HES için yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen proje tamamlandı. HES inşaatı için kamulaştırma yapılan bölgede arazisi bulunan bir yurttaşın dava açtığı proje için mahkeme "telafisi olmayacak zararlar doğurabilir” kararı verdi.
MÜTEAHHİT HAKKINDA GÖZALTI KARARI
İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığınca İnebolu, Bozkurt, Abana ve Küre ilçelerinde 11 Ağustos'ta yaşanan sel felaketinde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldığı kaydedildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Yapılacak teknik inceleme ve bilirkişi raporları doğrultusunda gereğine tevessül edilecek olup yıkılan bir binanın müteahhidi hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Ayrıca ölen vatandaşlarımızın kimlik tespit çalışmaları ile ölü muayene ve otopsi işlemleri de devam etmektedir."
(HABER MERKEZİ)