Bir nesli kaybetmek üzereyiz, yüz yüze eğitim şart
Yetkililerin ‘okulları mutlaka açacağız’ açıklamalarına rağmen okullarda herhangi bir önlem alınmadığını vurgulayan eğitimciler, uzaktan eğitimde yaşanan kayıplara dikkat çekti.
Fotoğraf: DHA
Ramis SAĞLAM
İzmir
Yetkililerin ‘okulları mutlaka açacağız’ açıklamalarına rağmen okullarda herhangi bir önlem alınmadığını vurgulayan eğitimciler, uzaktan eğitimde yaşanan kayıplara dikkat çekerek “Yüz yüze eğitim şart. Eğitimin sürdürülebilmesi için okullarda bir an önce hazırlıklar yapılmalı” dedi.
EĞİTİMCİLER ÖNLEMLER ALINARAK OKULLARIN AÇILMASINI İSTİYOR:
Türkiye’de kovid-19 vakaları artmaya devam ederken, gözler açılmasına sayılı günler kalan okullarda. Pandemide okulları en uzun süre kapatan ülkelerden olan Türkiye’de Sağlık Bakanı ve yeni Milli Eğitim Bakanı bu kez 6 Eylül’de okulları açacaklarına vurgu yaparken eğitimciler, bunca zaman okullarda herhangi bir önlem alınmadığına işaret ediyor. Gazetemize konuşan eğitimciler uzaktan eğitimin yarattığı tahribatı hatırlatarak yüz yüze eğitim için koşullarının mutlaka sağlanmasını istedi.
"OKULLAR DEĞİL BAKAN DEĞİŞİKLİĞİ KONUŞULUYOR"
Okulların kamuoyuna açıklandığı gibi 6 Eylül’de açılarak yüz yüze eğitime başlaması gerektiğini söyleyen Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, “Sadece tarih verilerek elbette okullar açılamaz. Bunun koşulları yerine getirilmeli. Ne yazık ki bir süredir okulların açılmasını sağlamak yerine bakan değişikliğini konuşmak zorunda kaldık” dedi. Okulların açılmasına kısa bir süre kaldığını ama ne hazırlık ne de alınan önlemlere dair bir açıklama yapıldığını söyleyen Vardal, “Okullara ek bütçe ayrılmalı, ek öğretmen ve ek destek personel ataması yapılmalıydı. Seyreltilmiş eğitim için ek derslik üretilmeli, havalandırılma için çözümler oluşturulmalıydı. Bunların hiçbiri yapılmadı” dedi. Vardal, eğitim emekçilerinin de aşılanmasının tamamlanması gerektiğinin altını çizerek “Öğrencilerin üç yarıyıldır uğradıkları akademik, sosyal ve duygusal kayıpların giderilmesi için planlı, bütünlüklü bir telafi programına ihtiyaç bulunmakta” diye konuştu.
"AŞILAMA ORANINI BİLE BİLMİYORUZ"
Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Şuğayip Vayiç ise, Mart 2020’den bu yana okullarda dezenfektan ve maske dışında hiçbir önlem alınmadığına dikkat çekerek “Haziran’da iki doz aşı olan öğretmenlerin oranı yüzde 40 olarak açıklandı, o günden sonra yeni bir veri bile paylaşılmadı” dedi. 31 Ağustos’ta öğretmenlerin seminer haftasına ve ilkokul birinci sınıfların da uyum haftasına başlayacağını hatırlatan Vayiç, “Okulların güvenli ve sağlıklı bir şekilde yüz yüze eğitime açılabilmesi için en azından öğretmenlerin çift doz aşılanması bir an önce tamamlanmalı” dedi.
"EK ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILMALI"
LGS ve YKS sonuçlarının uzaktan eğitimin vehametini net bir biçimde ortaya koyduğu ile de tablonun vehametini ortaya koyduğuna dikkat çeken Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin, MEB’in verilerinin ile bile en az 4 milyon 247 bin öğrencinin uzaktan eğitime hiç ulaşamadığını gösterdiğini söyledi. Okulların açılmasını dillendirmekten öteye geçmeyen açıklamalarla karşı karşıya olduklarını belirten Çetin “Okulların açılması noktasında bir karalılık gerekiyor” dedi. “MEB’in verilerine göre bile en az 170 bin öğretmen ihtiyacı varken, öğretmen ataması yapılacak mı?’ diye soran Çetin, pandemide okulları en uzun süre kapatan ikinci ülke olduğumuzu hatırlatarak “Bir nesli kaybetmek üzereyiz. Kamusal eğitim ayrıcalık değil haktır” ifadelerini kullandı.
"EĞİTİM SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GETİRİLMELİ"
Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Kıyasettin Yasa ise üniversitelerde, kampüslerde de pandemi tedbirlerine yönelik önlem alınmadığına vurgu yaparak yeni kayıtlar ve Dokuz Eylül Üniversitesinin yaptığı yabancı uyruklu öğrenci kontenjan artışı göz önüne alındığında kampüslerde olağandışı bir yoğunluk olacağını belirterek “Mevcut durumda bile yetersiz olan kampüslerde eğitim yapılabilir ve sürdürebilir hale getirilmeli” dedi.
DÜNYADA EĞİTİM HAZIRLIKLARI
- Almanya’da yalnızca okullarda yeni havalandırma sistemleri için 200 milyon avro kaynak ayrıldı.
- Telafi eğitimi için öğrenci başına Hollanda’da 2500 pound, ABD’de 1600 pound, İngiltere’de 50 pound ayrıldı.
- Çok sayıda ülkede 12 yaş ve üzeri çocuklar için de aşılama başlatıldı
- ABD’de 12-15 yaş grubunda bulunan 17 milyon çocuk için aşılama süreci yürütüldü
- Almanya’nın Bavyera eyaletinde yüz yüze eğitim için okullara 100 milyon test dağıtıldı.