Validebağ Gönüllüleri: "Betonlar arasındaki akciğerimize, dokunmayın"
AKP'li Üsküdar Belediyesi yangınları fırsat bildi, Validebağ'da otları biçti. Validebağ Savunmasıdan Figen Küçüksezer, "Ot diyerek kesilen bitkiler Koru ekosisteminin parçası" diyerek tepki gösterdi.
Fotoğraf: Validebağ Gönüllüleri
Eylem NAZLIER
İstanbul
Üsküdar Validebağ Korusu’nda yapılmak istenen Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi‘ne karşı halkın başlattığı nöbet 53. gününe girdi. Nöbetin 51. gününde polis eşliğinde Validebağ Korusu’na giren Üsküdar Belediyesi ekipleri otsu bitkileri biçti. Bitkilerin kontrolsüzce kesildiğine dikkat çeken Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin, "Bu otlar Koru’nun doğal yapısını oluşturuyor. Bu otların, herhangi bir şekilde yok edilmesi Koru’nun doğal yapısını bozuyor. İçinde yaşayan hayvanların yuvasını yok ediyor. Şimdi hayvanlar nerede yaşayacak?" diye sordu. Validebağ Savunması üyelerinden Figen Küçüksezer ise, AKP'li Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, 'yangın tehdidi' bahanesiyle Koru’ya girerek otsu bitkileri kestiğini aktardı. Küçüksezer, "Limak, Akbelen'de yangın olmayan bir alanda ağaçları kesmeye başladı. Aynı şey burada otlarla yapıldı. Yangın, talan projelerinin gerekçesi oldu" dedi.
"BİNLERCE CANLIYA GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARAR VERİLMİŞTİR"
Validebağ Savunması üyelerinden Figen Küçüksezer, AKP'li Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in 'yangın tehdidi' bahanesiyle Validebağ Korusu'na girerek otsu bitkileri kestiğini aktardı. Kuru ot ve çöp diyerek kesilen bitkilerin, Koru ekosisteminin bir parçası ve canlıların yaşam alanı olduğu söyleyen Küçüksezer, "Üremek için kelebekler yumurtalarını yapraklarına bırakmakta, arılar çiçeklerinden beslenmekte, kuşlar yuvalarını yapmakta, kirpiler, kaplumbağalar gibi yaban hayattan bir çok canlı bu alanlarda yaşamaktadır. İşlenen bu suç Koru otsu bitkilerinin yaşam döngüsüne olduğu kadar ekosisteme, Koru’nun ev sahipliği yaptığı binlerce canlıya geri dönüşü çok zaman alacak şekilde zarar vermiştir" dedi.
"Engelleyemedik, çok fazla polis gücü vardı" diyen Küçüksezer, "Limak Akbelen'de yangın olmayan bir alanda ağaçları kesmeye başladı. Aynı şey burada otlarla yapıldı. İstanbul'da kamuya açık olan 13 korudan 12'si parka dönüştürülmüş durumda. Emirgan Korusu, Yıldız Parkı, Fethi Paşa Korusu vs. bunlar koru olmaktan çıkmıştır. Ama burası doğal bir ekosistemi olan, asgari düzeyde zarar görmüş bir alan" dedi.
"ÜSKÜDAR BELEDİYESİ HUKUKA AYKIRI DAVRANIYOR"
Üsküdar Belediyesi'nin hukuka aykırı davrandığını söyleyen Küçüksezer, yapılan ihlalleri şöyle sıraladı: "Sit alanı mevzuatına aykırı davranmıştır. Devam eden davalardaki yürütmeyi durdurma kararlarına aykırı davranmıştır. İstanbul Valiliğinin Koru’da her türlü işlemi durdurma yazısına aykırı davranmıştır."
"DOĞAL VE TARİHSEL SİT ALANIDIR"
Küçüksezer, taleplerini ise şöyle sıraladı: "Anadolu yakasının betonları arasında şehrin ortasındaki akciğerimiz. Buranın ekosistem olarak korunması çok önemli. O yüzden ekolojik temelli bir yönetim planlamasının yapılmasını istiyoruz. Buranın park değil koru olduğu, doğal bir ekosistemine sahip olduğu gerçeğiyle bu ekosistemin bütün unsurlarıyla korunmasını istiyoruz. Burası koru niteliği olan ve 1. derece sit alanı. Doğal ve tarihsel sit alanıdır. Bu özellikleri koruyarak geleceğe kalması istiyoruz."
"OTLAR KORUNUN DOĞAL DOKUSU"
Polisin alana girişlerine engel olduğu için otların biçilmesine engel olamadıklarını belirten Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin, “Ot diye küçümsemeyelim. Onlar korunun doğal dokusu, doğal varlığı. Artı içinde pek çok varlığı barındırıyor. Hayvanların, kaplumbağaların, kertenkelelerin yuvası ve yumurtlama alanı. Dün gözümüzün önünde binlerce çekirge korku içinde kaçışıyordu. Yuvasız kalan bir kaplumbağa gördük bunlar acı veren şeyler" ifadelerini kullandı.
HUKUKİ SÜREÇ
"2018'de Koruma Kurulu Doğal Sit Alanı olan Validebağ Korusu'nun 'millet bahçesi” olmasını onayladı. Validebağ gönüllüleri dava açtı. Davanın bilirkişi keşfi Ocak 2021’de yapıldı. Keşif raporunda Koru’nun hiçbir şekilde millet bahçesi olamayacağı, millet bahçesi yapılmasının Koru’yu park veya bahçe konumuna düşüreceği, bu tür projelerin uygulanmasının doğal dokuya ve ekosisteme zarar vereceği belirtilerek, 'kesinlikle yapılmaması' gerektiği vurgulandı. 23 Haziran'da mahkeme millet bahçesi projesi için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Aynı gün aynı mahkeme de “Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı”nın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Koru’da 53 gündür nöbet tutan gönüllüler, "Üsküdar Belediye Başkanının sözlü olarak ifade ettiği proje iptalini yazılı olarak beyan etmediği sürece nöbetlerine devam edeceklerini söylediler.
NE OLMUŞTU?
Üsküdar Belediyesi, mahkemenin verdiği iki yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen 105 personelini polis korumasında koruya sokarak otsu bitkileri biçmeye başladı. 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı olan Koru’nun mikro ekosistemine zarar verdiği gerekçesiyle nöbette olan mahalleli belediye ekiplerine tepki gösterdi. Mahalleli, konuyu İstanbul 6. No’lu Koruma Kurulu Başkanlığına taşımıştı. Ot biçme işleminin bölgenin hukuki statüsüne ve yürütmenin durdurulması kararlarına aykırı olduğunu vurgulayan mahalleli, Koruma Kurulu kararının gerekliği olduğunu belirterek bu talanın durdurulmasını talep etmişti. Mahallelinin başvurusuna verilen yanıtta, ‘Konunun değerlendirileceği’ belirtildi. Bölgeye zarar verildiği tespit edildiği takdirde ise işlemin durdurulacağı kaydedildi.