12 Ağustos 2021 11:57

İzmir’de kitle örgütleri: Tüm önlemler alınarak yüz yüze eğitim başlasın

İzmir'de kitle örgütleri "Eğitim anayasal bir haktır" dedi, gerekli tüm önlemlerin alınmasıyla yüz yüze eğitimin başlaması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

"Eğitim anayasal bir haktır" diyerek devletin okulları yüz yüze açması için gerekli tüm önlemleri alması, eğitim hakkına ilişkin tüm yükümlülükleri yerine getirmesi için İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir Şubeleri ve Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) basın açıklaması düzenledi.  

“OKULLAR KAPALIYKEN AVM’LERİN AÇIK OLMASIYLA MÜCADELE OLMAZ"

İzmir Barosu Konferans Salonunda düzenlenen açıklamada İzmir Tabip Odası adına konuşan Başkan Lütfi Çamlı, "Pandemi başladığından itibaren iyi yönetilmediğini görüyoruz, pandemiyle mücadele etmek yerine ilk yapılan şey eğitime ara vermekti. Ülkemizde yaklaşık 24 milyon gencimiz 1 buçuk yıldır eğitim alamıyor. Türkiye bu süreçte okullarını en uzun süreli kapalı tutan ülkelerden bir tanesi. AVM’ler açıkken okulları kapalı tutarak pandemiyle mücadele eden trajikomik bir süreci görmekteyiz” dedi.  

“FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ DAHA DA DERİNLEŞTİ"

Eylül 2021'de okulların açılması meselesinin ülke meselesi olduğunu söyleyen Çamlı, "Tedbirler alınarak başlanmalı. Okulların kapanması bir salgında en son yapılması gereken şeylerden biridir ve ilk açmamız gereken yapı eğitimdir” diye konuştu.  

Gençler ve çocuklardaki kovid hastalığı için de konuşan Çamlı, “Çocuklar yetişkinlere göre daha az etkileniyorlar, çocuklar enfeksiyonu çok daha düşük oranda bulaştırıyor. Özellikle 20 yaş altında erişkinlere göre yarı yarıya düşük hasta olma oranı. Çocukların kovid hastalığı sırasında hasta olup da yaşamlarını kaybetme riski ise milyonda 2 . Yapılan çalışmalar gösterdi ki eğitime devam eden çocuklarda genelde okullarda değil çalışmaya devam eden ebeveynlerden virüsün bulaştığı bulundu. Okullarda çocuklarla bir araya gelen öğretmenler ve diğer personeller için ek risk oluşturmuyor” dedi.

Çamlı son olarak şunları kaydetti: “Okulların kapatılması eğitime ara verilmesi pandemi mücadelesinde etkin bir yol olmadığı kanıtlanmış, bir an önce yüz yüze eğitime geçilmemesi konusunda ısrarı anlamıyoruz. Yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye, eğitimin bir hak olduğu unutulmadan bir an önce okullar açılmalı diyoruz.”  

“GEREKLİ BÜTÇE, KADRO VE TÜM HAZIRLIKLAR SAĞLANMALI"

Eğitim Sen İzmir Şubeleri adına konuşan Özcan Çetin, "Israrla şunu söyledik öğrencilerimiz bu süreçte okullarından geri kalmaması için mücadelemizi sürdürdük ve sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Çetin, “Eğitimin temel bir insan hakkı olması, kamusal sorumluluğu, yani devletin herhangi bir ayrım gözetmeden herkese, nitelikli eğitimi parasız olarak sunmasını ve eğitim için gerekli olan kaynakların devlet tarafından karşılanmasını gerektirmektedir” diye konuşarak bütün tedbirlerin alınıp gerekli bütçe, kadro ve diğer tüm hazırlıklar yapılarak, yüz yüze eğitime bir an önce geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.  

“EĞİTİM HAKKIMIZIN SAĞLANMASINI İSTİYORUZ"

Veli-Der adına konuşan Yusuf Çakır ise, okullarda yeterli bütçe ve ek bütçe sorununa değinerek "veliler olarak bir an önce sağlıklı koşullarda eğitim hakkımızın sağlanmasını istiyoruz. Bakanlığın okulların kapalı olduğu dönemlerde donanım alt yapı eksikliklerini gidermeden online eğitime geçmesi tam bir fiyaskodur. 6 milyon öğrencimiz cihaz ve internete erişimden yoksun kalmıştır. Durum var olan eğitimdeki eşitsizliği daha da katmerli hale getirdi" dedi.  

Eğitim hakkından kopmuş çocukların her türlü güvenceden yoksun ucuz iş gücü olarak sanayide, tarım alanlarında çalıştırıldığını belirten Çakır, "Son üniversite sınavları ve LGS sonuçları da eşitsizliğin açık kanıtıdır. 8.sınıf mezunu 6 öğrenciden biri LGS'ye girmedi.  Söz konusu olan çocuklar geleceğimizdir. Sağlıklı bir ortamda eğitim yapmanın koşulları hazırlanarak bir an önce yüz yüze eğitime başlanmalıdır" diye konuştu.

“EŞİT VE PARASIZ EĞİTİM DEVLETİN YÜKÜMLÜLÜĞÜDÜR"

İzmir Barosu adına ise konuşan Yönetim kurulu üyesi Ayşe Kaymak ise “ Eğitim hakkı anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvenceye alınmış bir haktır. Pandemi sürecinde devletin eğitim hakkına yükümlülüklerini yerine getirmemesi, ülkemizde eğitimin niteliği ve eğitim eşitsizliği ile ilgili zaten yaşanan sorunları derinleştirmiştir. Oysa herkes için eşit ve parasız olarak sağlanması devletin yükümlülüğündedir” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi , UNICEF Genel direktörlüğü, TTB ve pek çok sağlık örgütünün okulların açık tutulması gerektiğine ilişkin raporlar yayınladığını hatırlatan Kaymak, “Okulların yüz yüze eğitim açılmasının ‘aşılama oranı’, ‘vaka sayısı’ gibi koşullara bağlanmaması gerektiğini bilimsel gerekçelerle açıklamışlardır. İzmir Barosu olarak devletin okul ve eğitim kurumlarını yüz yüze açılması için gerekli önlemlerin derhal alması, gerekli hazırlık ve çalışmaları yaparak eğitim hakkına ilişkin tüm yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

EMEP Ankara İl Örgütünden Altındağ açıklaması: İktidar ırkçılığı körüklüyor

SONRAKİ HABER

Yunanistan’daki yangınlarda hükümet plansız, halk dayanışması güçlüydü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa