13 Ağustos 2021 00:19

"Urfa kendi haline bırakılmış, ölen öldü kalan kaldı!"

"Devletin Urfa’da görevini yapmadığını" ifade eden CHP Milletvekili Mahmut Tanal, "Urfa kendi haline bırakılmış, ölen öldü kalan kaldı politikası izleniyor" dedi.

Sulama kanalında yüzen çocuklar | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Fırat BULUT
Urfa

Urfa’da Devlet Su İşlerinin (DSİ) denetimindeki sulama kanalları ve göletlerde yaşanan ölümlerdeki artışa rağmen yetkililer sessiz, önleyici tedbirler alınmıyor. HDP Belediye Meclis Üyesi Sıtkı Aslan, kurumlarının sorunluluğu birbirinin üzerine attığını belirtirken, CHP Milletvekili Mahmut Tanal ise, “Urfa kendi haline bırakılmış, ölen öldü kalan kaldı politikası izleniyor” dedi.

DSİ PERSONELİ SURİYE’YE GÖNDERİLMİŞ

10 Temmuz günü Urfa Büyükşehir Belediyesi havuzunda yaşanan can kaybına ilişkin Belediye Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Halkların Demokratik Partisi Belediye Meclis Üyesi Sıtkı Aslan kurumların sorumluluğu birbirinin üzerine attığını ifade etti. Yaşanan boğulma olaylarının tedbirsizlik sonucu meydana geldiğine dikkat çeken Aslan, DSİ 15. Bölge müdürlüğündeki müdür ve müdür yardımcıları dışındaki personellerinin çoğunun Suriye’ye gönderildiğini, personel yetersizliği olduğunu söyledi.

YÜKSEK MALİYET NEDENİYLE ÖNLEM ALINMIYOR

Görüştüğü DSİ yetkililerinin kendisine ‘yüksek maliyet nedeniyle sulama kanallarının geçtiği yerleri tellerle kapatamayacaklarını ve her noktaya jandarma koyamayacaklarını, sorunun İlgili Bakanlık ve Genel Müdürlük üzerinden çözülebileceğini’ söylediklerini aktardı.

Aslan, ‘drenaj alanlarının zemin ve kenarlarının taşlarla kaplanması gerektiğini, boğulmaların büyük kısmının drenaj faaliyetleri nedeniyle oluşan bataklık ve sulama kanallarında yaşandığına’ dikkat çeken Aslan, konuyu belediye meclis toplantısında gündeme getirdiklerini, sulama kanalları ve göletlerin DSİ’nin denetiminde olduğunu ancak bu konunun takipçisi olacaklarını gündemde tutarak tedbirler alınması konusunda ısrarcı olacaklarını ifade etti.

SUYA GİRMEYİN DEMEKLE OLMUYOR

Kentte yaşanan kuraklık ve elektrik kesintileri nedeniyle hemen her yaştan vatandaşın serinlemek için girdiği kanal ve göletlerde yaşanan ölümlere ilişkin konuştuğumuz Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Mahmut Tanal ise “Devletin Urfa’da görevini yapmadığını” belirterek şunları söyledi: “Türkiye 3 tarafı denizlerle kaplı nadir ülkelerden biridir ama insanların yüzme dersi alabileceği tek bir kurs bile yok. Can kurtaran yok, tedbir yok. Devlet vatandaşı bu konuda eğitmeli tek tek bilgi vermeli. Urfa’da da durum böyle. Suya girmeyin demekle olmuyor, kentte şu an sıcaklık 50 derece, elektrik yok, soğuk su yok, temiz sağlıklı içme suyu yok. Urfa kendi haline bırakılmış, ölen öldü kalan kaldı politikası izleniyor. Sağlıkta da durum böyle uzman doktor bulunmaz, eğitim oranı en düşük illerin başında gelir Urfa. Çöpleri toplanmaz. Elektrik özelleştirildiği için sürekli elektrik kesintileri yaşanır…”

Konuyla ilgili bilgi almak için DSİ 15. Bölge müdürlüğünü arayıp sulama kanallarında yaşanan ölümleri sorduk ancak santralin bağladığı yetkili telefona cevap vermedi.

1 AYDA 17 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Termometrelerin 50 dereceyi gösterdiği Urfa ve ilçelerinde son bir ayda 15 kişi DSİ denetimindeki Atatürk Barajı'nda , sulama kanalları ve göletlerde boğularak yaşamını yitirdi.

- 1 Temmuz tarihinde Büşra E. (16) ile Kübra E. (15), serinlemek için Atatürk Barajı’na girdi. Akıntıya kapılan genç kızlar, suda boğularak can verdi.

- 4 Temmuz 2021 Haliliye bağlı Şenocak mahallesi yakınlarında bulunan sulama kanalında bir erkek cesedi bulundu. Cesedin kime ait olduğu bilinmiyor

- 6 Temmuz tarihinde Atatürk Barajı’na serinlemek için girdiği suda akıntıya kapılan Mustafa Pişken (18), boğularak can verdi.

- 8 Temmuz 2021 Haliliye İlçesinde Sulama kanalına giren 23 yaşındaki Halil Söylemez akıntıya kapılarak gözlerden kayboldu.

- 10 Temmuz 2021 Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin yüzme havuzunda 13 yaşındaki boğularak hayatını kaybetti.

- 18 Temmuz 2021 Eyyübiye ilçesinde sulama kanalına giren 10 yaşındaki çocuk boğuldu.

- 18 Temmuz 2021 18 yaşındaki Zeyat Yüksek sulama kanalında can verdi.

- 18 Temmuz 2021 Şanlıurfa'da serinlemek için DSİ'ye ait sulama kanalına giren 12 yaşındaki Muhammed Berat Toptay, boğularak hayatını kaybetti.

- 19 Temmuz tarihinde Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinden geçen Fırat Nehri’nde Kimya Mühendisi Mehmet Ebrec Usalp (50) boğularak can verdi.

- 23 Temmuz 2021 Suruç ilçesinde sulama kanalına düşen 19 yaşındaki Berivan Karaçizme kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

- Bozova ilçesine bağlı Hayal Park Piknik Alanında 16 yaşındaki İbrahim Erenbuğ ve 20 yaşındaki Ömer Faruk Zamu suda boğularak can verdi.’

- 24 Temmuz 2021 -Emirhan Mece (11) ,Elif Nur Mece (13) , Hale Nur Mece (22). Hilvan İlçesinde Atatürk Baraj gölüne giren 3 kardeşin cesetleri adli tıp morguna kaldırıldı.

5 Ağustos 2021 - 7 gündür kendisinden haber alınamayan 4 çocuk babası Hasan Can’ın (57) cansız bedeni Haliliye ilçesindeki DSİ kanalında bulundu…

HER YIL TÜRKİYE’DE ORTALAMA 900 KİŞİ BOĞULARAK CAN VERİYOR

Berivan, Hüseyin, Mehmet, İbrahim ve daha onlarcası !

Kimisinin ismi bile öğrenilemeyecek, ‘kimliği tespit edilemeyen ceset ‘olarak geçecektir kayıtlara… Ve kimisi bir rakam olarak bile resmi kayıtlarda yer bulamayacaktır.

Suda boğulma olaylarıyla ilgili veriler sistematik biçimde tutulmadığından dolayı doğru verilere ulaşmak mümkün olmamakla birlikte; Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre Türkiye'de her yıl ortalama 900 kişi boğularak yaşamını yitirmekte.

CAN KAYIPLARI TEBDİRLERLE ÖNLENEBİLİRDİ

- Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Sağlık Örgütünün Küresel Boğulma Raporu'na göre her yıl ortalama 372 bin kişi boğulma sonucu yaşamını yitiriyor.

Sularda boğularak yaşamını yitirenlerin sayılarındaki istatistikler bu boğulma olaylarının ‘normal’, ‘önlenemez’ olaylar olduğu yanılgısına yol açmamalı. Boğularak yaşanan can kayıplarının büyük bir kısmı önleyici tedbirlerin alınmamasından kaynaklanmaktadır.

- Urfa’da her yıl ortalama 84 kişi boğularak yaşamını yitirmekte, ölümler sonrası açılan soruşturmalara dair dosyalar ise tozlu adliye odalarında birikerek eskimekte…

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 22 bin 261 yeni vaka, 138 can kaybı

SONRAKİ HABER

Altındağ'da Suriyelilere dönük ırkçı saldırılar Kadıköy’de protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa