13 Ağustos 2021 07:25

Akbelen’de, davalar sonuçlanıncaya kadar nöbete devam kararı alındı

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen Akbelen nöbeti sürüyor.

Fotoğraf: İkizköy Çevre Komitesi

Reklam

Özer AKDEMİR
İzmir

Muğla 1. ve 3. İdare Mahkemelerinin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen Milas Akbelen ormanındaki nöbet devam ediyor. Mahkeme kararlarını sevinçle karşılayan köylüler ve yaşam savunucuları dün gece yaptıkları toplantıda ülke genelinde pek çok ekoloji davasında yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen şirketler eliyle doğa katliamının sürdürüldüğü örneklere dikkat çekerek nöbete devam kararı aldılar.

İKİ MAHKEMEDEN İKİ YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

Muğla 1. İdare Mahkemesi'nde süren davada KARDOK Derneği Akbelen Ormanı olarak bilinen 740 dönümlük ormanlık alanında Yeniköy Kemerköy Enerji AŞ'ye açık ocak maden işletme izni veren kararın iptalinin yürütmesi durduruldu. Aynı gün aynı karar metni ile Muğla 3. İdare Mahkemesi'nde süren Akbelen Ormanını da kapsayacak şekilde ve ÇED'den muaf olarak yürütülen tüm maden genişletme çalışmaları davasında da yürütmeyi durdurma kararı çıktı. bu mahkeme kararlarına göre mahkeme sonuçlanıncaya kadar hiçbir şekilde bu izin çerçevesinde ağaç kesimi yapılamayacak. Akbelen'de günlerdir ormanları korumak için nöbet tutan köylüler ve yaşam savunucuları 11 Ağustos günü İkizköy avukatlarına tebliğ edilen bu mahkeme kararlarını dün, 12 Ağustos Perşembe günü Akbelen Nöbet Alanı'nda bir basın açıklaması ile duyurdular.

FORUMLA NÖBETE DEVAM KARARI

Öte yandan dün gece İkizköy Çevre Komitesi ve Akbelen Ormanı nöbetine katılan yaşam savunucuları tarafından yapılan forumda, yürütmeyi durdurma kararına rağmen nöbeti bırakmama kararı alındı. Forumda, ülke genelinde pek çok ekoloji davasında yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen şirketler eliyle doğa katliamının sürdürüldüğü örnekler dile getirilirken, yörede hala aktif bir orman yangını tehlikesinin de olduğuna dikkat çekildi. Foruma katılanlar Akbelen'i koruma, gözetme iradesi ile nöbete devam kararı aldılar.

DİRENİŞE ANLAMLI DESTEK

Jandarmanın "müdahale" tehditleri nedeniyle nöbet alanını ormanlık alanın girişinden tek bir ağacın bile olmadığı bir köylüye ait tarlaya taşıyan İkizköy direnişçileri, her şart ve koşulda ormanları korumakta kararlı olduklarını dile getirdiler. Öte yandan bu sabah Akbelen Ormanı nöbetine ilginç bir destek geldi. Alana Ören'den gelen Kıvanç Başkan adlı berber, "Sizi uzun zamandır izliyorum; bu anlamlı direnişe katkı vermek boynumuzun borcu" diyerek orman nöbetindekilere saç tıraşı yaptı. Bu dayanışma eyleminden ilk yararlanan İkizköylülerin ve KARDOK Derneği'nin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal oldu.

Reklam