14 Ağustos 2021 23:31

‘Sele kapılan kızını kendi imkanlarıyla aradı’

İbrahim Aydemir, iki çocuğuyla daha güvenli olacağını düşündüğü traktöre geçmek isterken Rabia sele kapılıyor. Bir ağaca takılarak kurtuluyor. İlk iki gün kendi tuttuğu kepçeyle Rabia'yı arıyor.

Fotoğraf: Kadir Yıldırım/AA

Paylaş

Nazife YAŞAR
İstanbul

Batı Karadeniz'deki sel felaketinde can kaybı artıyor. Kastamonu’nun İnebolu ilçesine bağlı Özlüce, Yunus, Çaykıyı ve Çaydüzü köylerinin sel felaketine maruz kaldığını anlatan Gazeteci Cemal İlyasoğlu kayıp 73 yaşındaki Nazife Deniz’in cansız bedenine ulaştıklarını belirtti. Diğer kayıp Rabia Aydemir’i arama çalışmalarının ise devam ettiğini söyledi. Rabia’nın babası İbrahim Aydemir’in, sele iki çocuğuyla yakalandığını belirten İlyasoğlu olayları şöyle anlattı: “İbrahim daha güvenli olacağı için traktöre geçiyor. İki çocuğu elinde traktöre geçmek isterken Rabia sele kapılıyor. İbrahim Bey ve diğer çocuğu bir ağaca takılıyor öyle kurtuluyor.” İbrahim Aydemir’in ilk iki gün Rabia’yı kendi imkanlarıyla aradığını, kepçe tutuğunu söyleyen İlyasoğlu, “Arama kurtarma çalışmaları bugün hızlandı. Birçok köyün yolları açılmamış. Vatandaşlarımızın bir kısmı helikopterlerle kurtarılmaya çalışılıyor” dedi. Bozkurt’taki arama kurtarma çalışmalarında ölü sayısının belirlenmesinin çok zor olduğunu söyleyen İlyasoğlu şunları söyledi: “Şu an arama çalışmaları devam ediyor. İş yerleri berbat durumda, 4-5 bina yıkılmış. Kalabalık insanların yaşadıkları binalar bunlar. 100-200'ün üzerinde insanın cesedinin çıkacağı söyleniyor. Dün sahada çalışma yaparken 7 çocuğumuzun cesedinin çıkartıldığı bilgisi geldi. Markette alışveriş yaparken ölenlerin bilgisi geldi. Binaların altında cesetlerin bulunduğu bilgisi geldi. Sayı olarak bir şey söylemek zor ama durum içler acısı.”

'İKİNCİ BALIKHANE DE AÇILDI CESETLER İÇİN'

Bölgede herkesin bir yakının kayıp olduğunu söyleyen İlyasoğlu, bekleyişin ve moral bozukluğunun devam ettiğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “İnebolu’da iki tane soğuk hava deposu vardı. Balıkhane vardı. Balık işleme tesisleri vardı. Bir tanesi doldu, başka bir tanesine alınıyor. Başka bir balıkhaneye hazırlık yapın dediler. Orası da ne oluyor belli değil. Ama ikinci balıkhane açıldı cesetler için. Ölülerin toplanması için. Dün akşam üzeri aradığımda İnebolu devlet Hastanesi'nde iki tane, Rasim su ürünleri var onun deposunda 29 tane yeni açılan yerde de akşam aradığımda 21 kişi olduğunu söylemişlerdi. Tabi bunlar yalnızca İnebolu'ya gelenler. Yanımda bir arkadaşımız var onun köylüsü, denizden ceset çıkardık, beraberdik. O soğuk hava deposuna gitti o gece, 60 kişinin olduğunu söylüyor.

EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ BÖLGEYE YARDIM TAŞIYOR 

6 kişinin hayatını kaybettiği Sinop’ta selden en çok Ayancık ilçesi zarar gördü. Bunda dere kenarına yığılan tomrukların sele kapılmasının etkisi büyük. 3 gündür bölgeye yardım götüren Emek ve Demokrasi Güçlerinden emekli öğretmen Murat Şahin’e ulaştık. Birçok köyle irtibatın hâlâ sağlanamadığını söyleyen Şahin, “Babaçay, Yenikonak köylerinin yolları kapalı. Dağ köyleri olduğu için kurtarma çalışmaları helikopterlerle yapılıyor. Evlerin çatılarındaki vatandaşlar helikopterle kurtarıldı. Arama kurtarma çalışmaları yapılamıyor” dedi. Denizden önceki gün cesetler çıkarıldığını söyleyen Şahin, yöre halkından 17 kişinin öldüğünü, 30 kişinin de kaybolduğunu belirtti. Dağ köylerine yardımların da gitmediğini belirten Şahin, bölgeye 4 kamyon içme suyu, bin tane ekmek götürdüklerini söyledi. Yardımları yollar kapalı olduğu için Ayancık girişine kadar götürdüklerini, oradan elden ele ilçeye taşıdıklarını söyleyen Şahin, Eğitim Sen’li öğretmenler aracılığıyla da ev ev dağıttıklarını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Bartın Valiliği: Sel nedeniyle 13 köprü yıkık durumda; ağır hasarlı 45 yapı var

SONRAKİ HABER

İzmir Barosu’ndan TBMM’ye çağrı: Altındağ’da yaşananlar araştırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa