İZDENİZ işçileri sendika değiştirmek istiyor
İZDENİZ şirketinde çalışan işçiler, mevcut sendikaları olan Türkiye Denizciler Sendikası ile yaşadıkları sorunlar nedeniyle DİSK'e bağlı Limter İş’e geçmek istiyor.
Fotoğraf: Evrensel
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan İZDENİZ şirketi işçileri halihazırda üyesi bulundukları Türkiye Denizciler Sendikası ile yaşadıkları sorunlar nedeni ile sendika değiştirmek istiyor.
İşçiler dün DİSK’e bağlı Limter İş Sendikası ile bir toplantı düzenledi. Limter İş Sendikası Genel Başkanı Kamber Saygılı ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı'nın da katıldığı toplantıda, işçiler sorunlarını ve taleplerini dile getirdi. Hiç izin günlerinin olmadığını ifade eden işçiler, "Kırmızı çizgimiz 2 günlük izin. Hepimiz uzun yol çalışanlarıyız. İZDENİZ’i ailemizle birlikte vakit geçirelim diye tercih ettik ama uzun yolu arar olduk" dedi.
“SENDİKA SORUNLARIMIZ KARŞISINDA BİZİ YALNIZ BIRAKTI”
Günde 9 saatten haftanın 6 günü toplamda 54 saat çalıştıklarını belirten işçiler, "Yerimize adam almaları gerekecek. Almak istemiyorlar. Tam çalıştırıyorlar. Sabah 06.30’da işe başlıyoruz, 22.00’da -23.00’da bırakıyoruz" dedi.
20 yıldır aynı sendikada olduklarını, yaşadıkları sorunlarla ilgili kendi başlarına bırakıldıklarını dile getiren işçiler, kendi meslekleri dışında işlerde çalıştırıldıklarını bu yüzden zorluklar yaşayıp işten atılma durumuna geldiklerini ifade etti.
Oturdukları yerlerin uzağındaki işlere gönderildiklerini belirten işçiler, "Sendika sorunlarımıza sahip çıkmıyor. Bizzat Genel Başkan, ‘bu sorunları bana getirmeyin, aranızda birlik olun, sizin kanunen yetkiniz var. Kendiniz çözün’ diyor. Biz zaten örgütlüyüz sendikaya gelmişiz. Mevcut sendikal anlayışta, 'kanaat et, biat et, rahat et' anlayışı var. Tüm sorumluluk kaptanda, olumsuz bir şey yaşandığında hesabı kaptandan soracaklar" diyerek tepkilerini dile getirdi.
“SENDİKA DEĞİŞTİRİRSENİZ İŞTEN ATILIRSINIZ TEHDİTLERİYLE KARŞILAŞIYORUZ”
İşçiler ayrıca geçen hafta kendileri adına yürütülen TİS görüşmelerinin bittiğini, ancak bittiğinden imzalandıktan sonra haberlerinin olduğunu belirtti. "Biz demokratik bir şekilde sendika seçme hakkımızı kullanmak istiyoruz ama bize baskı yapıyorlar. ‘Sendika değiştirirseniz işten atılırsınız. Maaşınızı alamazsınız’ gibi tehditlerle karşılaşıyoruz" diyen işçiler, pek çok hak kaybı yaşadıklarını dile getirdi.
“MOBBİNGE KARŞI HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ VERECEĞİZ”
Limter İş Genel Başkanı Kamber Saygılı, işçilerin dile getirdiği sorunlarla ilgili olarak, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanından randevumuzu alacağız. Burada bir komite oluşturacağız. Buradaki çalışma saatleri mobbing vb. sorunları konuşacağız" dedi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da burada bir örgütlenme çalışması yürüttüklerini, işçilere mobbing uygulayanların karşısında her türlü mücadeleyi vereceklerini dile getirdi.
TÜRKİYE DENİZCİLER SENDİKASI AÇIKLAMA GÖNDERDİ
Türkiye Denizciler Sendikası (TDS), gazetemiz Evrensel'e yazılı bir açıklama gönderdi. Sendika Genel Sekreteri Eyüp Kasap ile Genel Teşkilatlanma Sekreteri Eyüp Öksüz imzası ile gönderilen açıklamada, işçilerin dile getirdiği sorunlara yer verdiğimiz haberle ilgili olarak, sendikanın itibarının zedelendiği ileri sürüldü.
Haberimizde yer alan işçilerin haftada 2 gün izin kullanma talebi ile ilgili olarak, “Bazı çalışanların haftada 2 gün izin istekleri 854 sayılı Deniz İş Kanunu’nun 41 ve 42. Maddeleri gereği mümkün olmayıp hafta tatili 1 gündür. Tamamen kanundan gelen hafta izni süresinin arttırılabilmesi için Deniz İş Kanununda TBMM’de düzenleme yapılması gerekmektedir” denildi.
Deniz çalışanlarının haftada 48 saat çalışmaları gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, “48 saati aşan çalışmalar fazla mesai olarak işverence ödenmektedir. Nitekim fazla yapılan çalışmalar, yine 854 sayılı Deniz İş Kanunu’nun 28. maddesi kapsamında koruma altına alınmıştır. Mezkur haberde 54 saat çalıştığı beyan edilen durumda 48 saati aşan çalışmaların fazla mesai olarak karşılığının alınamaması durumunda Sendikamız üyelerinin yanında bir duruş sergileyerek her zaman hukuki destekte bulunmuştur ve bulunmaya devam edecektir” denildi.
"ÜYELERİMİZİN PROBLEMLERİNE KAYITSIZ DEĞİLİZ"
Üyelerin problemlerine kayıtsız kalınmadığının ifade edildiği açıklamada, “Sendikaya üye olunması ya da üyelikten ayrılınması konusunda hiçbir zaman baskı ve zorlama söz konusu olmamıştır” denildi. TİS sürecinin de şeffaf bir şekilde yürütüldüğünün ifade edildiği açıklamada, “Her müzakereye profesyonel yöneticiler dışında çalışanları temsilen üç sendika temsilcisi, işverenin pandemi şartlarını öne sürerek az sayıda yöneticiler ile katılım yapılmasını istemelerine rağmen Genel Başkanımızın kararlı tutumu ile bilfiil her oturuma katılmışlardır” denildi.
Geçtiğimiz günlerde imzalanan Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili olarak, “Yolcu taşımacılığı yapılan pandemi şartlarında yasakların olduğu ve işverenin ciddi gelir kayıplarına rağmen; Gemiadamı çalışanları üyelerimiz için yevmiyelerine yüzde 20’den yüzde 32’ye kadar ücret zammı 2. Skaladan, 1. Skalaya geçiş süresi düşürülerek mevcut ücretlerinden geçiş sonrası yüzde 48 zam alınması sağlanmıştır. Kara personeli çalışanı üyelerimiz için yevmiyelerine yüzde 20’den yüzde 46’ya kadar ücret zammı alınması sağlanmıştır.
Ayrıca ilk defa ikinci yıl zammında enflasyona ilave yüzde 2 refah payı eklenmesi sağlanmıştır” denildi. Açıklamada, gazetemizde çıkan habere konu olan sorunların, kişisel çekişmelerin bir yansımasını olarak değerlendirildiği ifade edildi. (İzmir/EVRENSEL)