Jiyan semt pazarında tezgah açan Şükriye Mızraklı: Hayat şartları çok zorlaştı
Diyarbakır'da Jiyan semt pazarında tezgah açan Şükriye Mızraklı, hayat şartlarının zorlaştığını belirterek, kadın pazarcılara destek çıkılmasını istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Mahsum KARA
Diyarbakır
Diyarbakır Bağcılar mahallesinde kurulan Jiyan Semt Pazarı’nda tezgah açan 47 yaşındaki Şükriye Mızraklı, 2 yıldır burada çalışıyor. Kadın oldukları için kendilerine karşın ön yargıların olduğunu ve bu yüzden iyi satış yapamadıklarını ifade eden Mızraklı, hayat şartlarının zorlaştığını belirterek, kadın pazarcılara destek çıkılmasını istedi.
UZUN YILLAR ATANMAK İÇİN UĞRAŞTIM
47 yaşındaki Şükriye Mızraklı “Annem ve benden bir küçük kız kardeşim ile yaşıyorum. Yaklaşık 35 yıl Manisa’da yaşadık, kardeşimin engelli kontenjanından ataması buraya gelince, bizde onla birlikte 2015 yılında geldik. Ben kendim üniversite mezunuyum. Uzun yıllar atanmak için çabaladım ama atanamadım. Her yerde adam kayırma, torpil var, bizim için iş bulmak çok zor olduğunu anlayınca kendimce çalışma koşulları yaratmaya çalıştım” diyor.
İKİ YILDIR PAZARDA TEZGAH AÇIYOR
Diyarbakır’a geldikten sonra pazarda çalışan kadınların tavsiyesiyle 2 yıldır tezgâh açıp ailesine destek olmaya çalıştığını belirten Mızraklı, “Burada çalışan her kadın gibi bende semt pazarında tezgâh açıp satış yapmaya çalışıyorum. İnanın geldiğim günden beri hep sorunlar yaşıyoruz burada. Sürekli erkekler gelecek denilip durdu. Zaten kadın olduğumuz için bu pazara pek gelen kimse yok ve bundan dolayı fazla satış yapamıyoruz. Bakın Bağcılar gibi kalabalık bir yerde kadınlar pazar kurup tezgâh açıyor ama kimsenin destek verdiği yok. Çalışan kadınlara karşı hep bir önyargı var” diyor.
KAZANDIĞI PARA GÜNLÜK ALIŞVERİŞ VE FATURALARA GİDİYOR
Günlük kazancının 500 ile 600 TL’yi bulduğunu söyleyen Mızraklı, kazandığı paranın günlük kârının ancak 100 lirayı bulduğunu dile getiriyor. Mızraklı, “Bazı günler çok az kazındığımda oluyor. Kız kardeşim çalışıyor olmasa benim evi falan geçindirmem çok zor olur. İki yıldır çalışıyorum ve çalışmayı çok seviyorum. İşlerimizin biraz daha iyi olmasını istiyoruz gerçekten. Hayat şartları çok zorlaştı evin kirasını bile ödemekte zorlanıyoruz. Diyarbakır’da şu an ev kiraları o kadar artmış ki ailemle birlikte kaldığım evin kirası geçen yıl bin 500 liraydı bu sene ev sahibi bu kiraya 300 lira zam yaptı. Bunun yanında bu evin elektriği, suyu, doğal gazı var. Benim burada kazancım belli, buradan kazandığım parayla sadece evin günlük alışverişini ve faturalarını karşılayabiliyorum” diyor.
KADINLAR KİMSEYE BAĞLI YAŞAMAMALI
Kadınların çalışıp kendi ayakları üzerinde durup kimseye bağlı yaşamamaları gerektiğini ifade eden Mızraklı, “Ben çalışan bir kadın olarak, bütün kadınların her şeyden önce korkmadan çabalayıp çalışmalarını isterim. Bende ilk işe başladığımda çok zorladım ama bir yerden sonra insan alışıyor ve yaptığı şeylerden mutlu oluyor, her kadın bunu yapabilir, başarabilir. Kadınların bir erkeğe bağlı olmadan neler başarabildiklerini görmeleri gerek. Son olarak diyeceğim tek bir şey var, yıllardır bu ülkede kadınlara karşı bir önyargıyla yaklaşıldı. Özellikle çalışan kadınlara bütün kadınlar destek verip yanlarında olması gerek” diyor.