17 Ağustos 2021 09:39

Veliler, yüz yüze eğitim istiyor

Eğitimde gündem okulların Eylül’de açılıp açılmayacağı. Uzaktan eğitimi çocukları için kayıp dönem olarak niteleyen veliler, tüm kaygılarına rağmen okulların açılmasını ve yüz yüze eğitim istiyor.  

Fotoğraf: Erkan Altuntaş/DHA

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir
 

Pandemide okulları en uzun süre kapalı tutan ülke ünvanına sahip Türkiye’de veli, öğretmen ve öğrencilerin gündemi Eylül’de okulların nasıl açılacağı. MEB ve Sağlık Bakanlığı, 6 Eylül’de okulların açılacağını ilan ederken okullarda pandemiye yönelik hazırlıklar tartışma konusu. Tüm bu kaygılara rağmen veliler, uzaktan eğitimde yaşanan kayıplara dikkat çekerek okulların açık tutulmasını istiyor. 

"OKULLAR MUTLAKA AÇILMALI"

Evrensel'e konuşan velilerden Alev Dumanoğlu, oğlunun ilkokul 4. sınıfı pandemi sürecinde bitirdiğini ve bu süreçte adaptasyon ve bağlanma problemleriyle karşılaştıklarını anlattı.  Bu yaş grubunun okula gitmek için ana motivasyonun arkadaşlar olduğunu dile getiren Dumanoğlu “Online eğitimde saatlerce bilgisayar başında oturmak ve gerçek bir temasın olmaması verimsizliği artırdı” dedi. Okullarda pandemiden önce de temizlik ve personel sorunları olduğunu belirten Dumanoğlu, “Ben okulların ne olursa olsun açılması gerektiğini düşünüyorum. Sosyalleşme ve temas eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatan ana faktörler. Gerekli hijyen koşulları sağlanarak okullar eğitime açılmalı. Çocuklarımız bu olağanüstü halden, evlerden çıkmalı. Okulların kapalı oluşu sadece çocukları değil tüm aile yaşantısını olumsuz etkileyor” dedi.

Psikolog olan Dumanoğlu uzaktan eğitimin çocukları hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkilediğini söyleyerek, “Sınav ve başarı odaklı eğitim sisteminin ve pedagojik yaklaşımımızı yeniden gözden geçirmeliyiz. Gelişimi bedensel, zihinsel ve psikososyal olarak ele alan aile, kurum ve öğrenci işbirliğine dayalı bütüncül bir bakış açısıyla yeni dönem eğitim sistemimizi planlamalıyız” diye konuştu. 

"SINIF MEVCUTLARI HALA 40 KİŞİ"

Velilerden Figen Çetin, 8. sınıfta okuyan kızının birçok öğrenciye göre sınırlı da olsa eğitime ulaştığı için daha şanslı olduğunu düşündüğünü belirterek “Fakat uzaktan eğitimin kesinlikle yeterli ve verimli olduğunu düşünmüyorum” dedi. Yeni dönemde de devlet okullarındaki sınıfların öğrenci sayısının 40’ın üzerinde olduğunu belirten Kaygısız “Pandemide derslik sayısının çoğaltılması ve sınıf mevcutlarının azaltılması gerekir. Pandemiden önce de özelikle devlet okulları hijyen bakımından yetersiz kalıyordu. Şimdi ekstra bir durum söz konusu” dedi. Okulların kapalı olduğu 1,5 yılı çocuklar için kayıp yıl olarak niteleyen Çetin, İzmir genelinde deprem ve pandemiyle baş etme açısından rehberlik dersleri verilmesini istedi.  

"PANDEMİ DEVLET OKULLARINDA CEZAYA DÖNDÜ"

İki çocuğu da okuyan velilerden Reyhan Kaygısız, aynı zamanda eğitimci. Uzaktan eğitim nedeniyle evdeki bilgisayarların yetmediğini, yeni bilgisayar almak ve internet hızını yükseltmek zorunda kaldıklarını anlatan Kaygısız “6 saat boyunca ekran karşısında ders yapmak tabii ki verimli bir sonuç çıkarmadı” dedi. Bu sene 6. sınıfta okuyan oğluyla birlikte dersleri izlediğini söyleyen Kaygısız, “Öğretmenlerin tüm çabalarına rağmen, çocukları derste tutmakta zorlandık” dedi. Uzaktan eğitimin çocuklarının üzerinde önemli sorunlara neden olduğunu ifade eden Kaygısız, çocukların sosyal ilişkilerinin zayıfladığını, duruş ve göz bozuklukları oluştuğunu söyledi. 

Bu dönemde öğrencilerin eşit olmayan koşullarda merkezi sınavlara hazırlandıklarını aktaran Kaygısız, “Devlet okullarına devam eden öğrencilerin uzaktan eğitim adeta pandemi cezası oldu” diye konuştu. Uzun zamandır eğitim sendikaları ve sağlık örgütleri olarak yetkililere okulları önlemleri alarak açın çağrısı yaptıklarını hatırlatan Kaygısız, bu konudaki hazırlıkların yeterli olmadığını söyledi. 


ÖV-DER: ÇOCUKLARIMIZI DÜŞÜNEN YOK

Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖV-DER) İzmir Şubesi, 2021-2022 eğitim öğretim yılı başlamadan önce velilerle bir araya geldi. 

ÖV-DER, yaptıkları görüşmelerde velilerin, önlemler alınarak okulların yüz yüze eğitime açılmasını istediklerini aktardı. Gazetemize konuşan veliler ise pandemide uzaktan eğitimin verimli olmadığını belirterek, aşıların hızla yapılmasını ve okulların yüz yüze eğitime hazır hale getirilmesini istedi. 

‘ÇOCUKLARIMIZI DÜŞÜNEN YOK’

Uzaktan eğitimden dolayı çocuklarının çok büyük zorluklar yaşadığını anlatan velilerden Fahriye, “Veliler olarak çok zor bir süreç yaşıyoruz. Aşılar hızlanmalı, önlemler alınarak okullar tamamen açılmalı” dedi. Okulların hiçbir ülkede bu kadar uzun süre kapalı kalmadığını ifade eden Müzayyen, “Maalesef okulların nasıl açılacağı da belli değil. Eylülde okullar açılacak deniyor ama alınan bir önlem yok” diyerek tepkisini dile getirdi. Velilerden Özen ise, “Çocuklarımızın eğitimini düşünen yok. Psikolojileri bozuldu, 24 saat bilgisayar başındalar. Ne olursa olsun okullar açılmalıdır” dedi. 

‘İKİ YIL BOŞ GEÇTİ’

İki çocuğunun da okuduğunu belirten Hayri, “Çocuklarımdan biri lisede biri üniversitede okuyor. İki yılları boşa geçti. Uzaktan eğitim aldılar ama ne kadar yararlı? Çocukların psikolojileri bozuldu. Asosyal bir yaşamları var. Tamamen internete bağlı bir eğitim alıyorlar. Önlemler alınarak bir an önce okullar açılmalı” dedi. 

‘ÇOCUKLAR EĞİTİM HAKKINA KAVUŞMALI’

Velilerden Fatma, eğitimin mutlaka yüz yüze verilmesinin önemli olduğunu söylerken,  Zühre de “Sınıflar kovid-19’a göre hazırlanmalı” dedi. Bir ülkede sağlık ve eğitimin en önemli iki faktör olduğunu dile getiren Seda “Maalesef biz de sağlık da eğitim de özelleşti. Oysa eğitim ve sağlık toplumun en temel, kamusal hakkıdır. Bir an önce okullar açılmalı, çocuklar eğitim hakkına kavuşmalıdır” diye konuştu.  

SINIF MEVCUTLARI AZALTILMALI  

ÖV-DER İzmir Şube Başkanı Behram Kaya, pandemide özellikle eğitim alanında bir karmaşa ve plansızlığın yaşandığının ortaya çıktığını söyledi. Okulların 2 yıla yakın bir süredir kapalı olduğunu hatırlatan Kaya “Uzaktan eğitim çocuklarımızı olumsuz yönde etkiledi” dedi. Her gelen bakanın eğitimin yapboza çevrildiğini ve artık dikiş tutmaz hale geldiğinin sınav sonuçlarından da görüldüğünü anlatan Kaya, okulların yüz yüze eğitime açılması için gerekli girişimlerin hızla yapılması gerektiğini belirterek “Olabildiğince sınıf mevcutlarını azaltarak yüz yüze eğitime devam edilmeli. Başta aşılama olmak üzere okullarda her türlü temizlik ve hijyen ortamı sağlanmalı, yeni öğretmen ve personel alımı yapılmalıdır” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Scrap Car Comparison: Otomobil sahibi olmak için en pahalı ülke Türkiye

SONRAKİ HABER

İstanbul'da 2000 yılı öncesi yapılardan alınan örneklerde tahta ve deniz kabuğu çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa