17 Ağustos 2021 11:17

HDP'li Kemalbay: Altındağ'da kolluğun saldırganların önünden çekilmesinin nedeni ne?

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, Ankara'nın Altındağ ilçesinde mültecilere yönelik saldırıları ve kolluk kuvvetlerinin saldırgan kitleye müdahale etmemesini İçişleri Bakanına sordu.

Altındağ'da yaşayan vatandaşın gönderdiği videodan ekran göüntüsü alınmıştır

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, mültecilerin yoğun olarak yaşadığı Ankara’nın Altındağ ilçesinde 10 Ağustos'ta çıkan kavgada Emirhan Yalçın’ın yaşamını yitirmesinin ardından Suriyelilere dönük gerçekleşen saldırılara ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Altındağ'da yaşanan gerginlik sırasında kolluk kuvvetlerinin "dağınık hareket edin" şeklinde kitleyi yönlendirdiğine dair sosyal medyada yayımlanan görüntülerin olduğunu belriten Kemalbay, "Hak İnisiyatifi Derneği yetkilileri tarafından saldırılara ilişkin yapılan ön inceleme ve gözlem sonucu yayınlanan raporda; yapılan görüşmelerden Altındağ’ın çeşitli bölgelerinde göçmenlere/mültecilere yönelik gerçekleştirilen saldırılara katılmak için Mamak ve Karapürçek gibi Ankara’nın farklı bölgelerinden kişilerin özellikle Facebook üzerinden organize olarak küçük gruplar halinde olay yerine intikal ettiğinin anlaşıldığı, bizzat şahit olunamamış olsa da kolluğun inceleme heyetlerinin olay yerine intikalinden önce gerçekleştirilmiş saldırılara müdahale etmediği bilgisinin alındığı, yapılan saldırılar sonucunda birçok göçmenin/mültecinin yaşadığı evin camlarının kırıldığı ve göçmenlerin/mültecilerin evlerinin ışıklarını söndürüp karanlıkta oturarak kendilerini korumaya çalıştığı,  birçok noktada gerçekleşen saldırılarda sadece Selçuk Caddesi üzerinde bulunan en az 17 dükkânın yağmalandığı,  bölgede yaşayan ve görüşülen göçmenlerin çok büyük bir korku ve endişe içinde bulunduğu bilgisine ulaşıldığı belirtilmiştir." dedi.

Serpil Kemalbay Pekgözegü'nün yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:

  • Türkiye’de barış iklimi nasıl sağlanacaktır? Irkçı saldırıların önlenmesi için nefret söylemi, ayrımcı dil ve kutuplaştırıcı siyasetin dönüştürülmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?
  • Altındağ’da yaşanan bir pogrom ya da gelecekte daha büyüğü yapılmak üzere tatbik edilen bir pogrom provası mıdır?
  • Kolluk kuvvetlerinin ırkçı saldırılara etkili müdahale etmediği, “dağınık hareket edin” şeklinde saldırganları yönlendirdiği iddiaları doğru mudur? Görüntülerde yer alan kolluk hakkında ne tür işlem yapılmıştır?
  • Ankara, Altındağ’da meydana gelen ırkçı saldırı, linç girişimi ve yağma vakasında dışarıdan araçlarla gelip esnafa ve evlere saldırı nasıl gerçekleşebilmiştir, kolluk kuvvetlerinin saldırgan kitlenin önünden çekilmesinin gerekçesi nedir?
  • Altındağ'daki olaylara ilişkin "provokatif" paylaşımlar hakkında gerekli incelemeler yapılmış, adli işlemler başlatılmış mıdır? 
  • Altındağ’daki saldırılarda kaç mülteci/göçmen/sığınmacı yaralanmıştır? 
  • Tahliye edilen mültecilerin yaşamlarına devam edebilmesi için ne gibi önlemler alınmış ve destekler sağlanmıştır?
  • Bakanlığınızca mültecilere/göçmenlere/sığınmacılara yönelik saldırıların yaşanmaması ve güven içinde yaşamlarının sağlanması amacıyla alınan tedbirler nelerdir?
  • Son beş yılda Türkiye’de yaşayan Suriyelilere yönelik kaç saldırı olmuştur? Bu saldırılar sonucu kaç mülteci-göçmen-sığınmacı yaralanmış ve yaşamını yitirmiştir? Saldırganlardan kaç kişi tutuklanmış ve ceza almıştır? 
  • Altındağ’daki saldırılardan sonra kaç mülteci/sığınmacı/göçmen yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalmıştır? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Milas ve Bodrum belediyelerini ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Uluslararası Basın Enstitüsü: Dünya Afgan gazetecileri korumalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa