17 Ağustos 2021 11:16

Uluslararası Basın Enstitüsü: Dünya Afgan gazetecileri korumalı

Uluslararası Basın Enstitüsü, yabancı hükümetlere, gerekli tahliyeler de dahil olmak üzere, Afgan gazetecilerin güvenliğini korumaları için acil bir çağrıda bulundu.

Kabil Havalimanı önündeki yoğunluk | Fotoğraf: Sayed Khodaiberdi Sadat/AA

Paylaş

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Afganistan’daki gazetecilerin durumuna ilişkin bir açıklama yayımladı ve muhabirlerin güvenliğini sağlamak için somut eylem talep etti.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), yabancı hükümetlere, gerekli tahliyeler de dahil olmak üzere, Afgan gazetecilerin güvenliğini korumaları için acil bir çağrıda bulundu.

"DEMOKRASİ İÇİN MİDE BULANDIRICI"

IPI İdari Direktörü Barbara Trionfi; Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesini, Afganistan için açık ve yıkıcı sonuçları olan “Ülkede demokrasinin geleceği için mide bulandırıcı bir gelişme” olarak tanımlarken “Toplumun, halihazırda basın için dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olan ülkeden haber yapma cesaretini gösteren Afganistanlı gazetecilerin hayatlarını ve güvenliklerini korumak için acil bir sorumluluğu var.” dedi.

"GECİKME İÇİN ZAMAN YOK"

Trionfi şöyle devam etti:

“Şimdi, Afgan hükümeti rezil bir şekilde çökerken, bu cesur gazeteciler - ülkedeki uluslararası muhabirlerin haberlerini destekleyenler de dahil olmak üzere - doğrudan misilleme riski altında. Hükümetler, Afganistan medya topluluğuna ahlaki taahhütlerini yerine getirmelidir. Bu, seyahat belgelerinin sağlanması ve tahliye uçuşları dahil olmak üzere somut eylem anlamına gelir. Gecikme için zaman yok. IPI küresel ağı, Afganistan’daki meslektaşlarımızla dayanışma içindedir. Hak ettikleri korumayı almalarını talep ediyoruz.”

2018-2021 ARASINDA 30’DAN FAZLA GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Birleşmiş Milletlerin (BM) aktardığına göre 2018-2021 yılları arasında Afganistan’da 30’dan fazla gazeteci öldürüldü. BBC Dünya Servisi’nden Karnie Sharp, ülkenin başkenti Kabil’de çalışan 2 gazeteciyle görüştü.

Gazetecilerden Kareem, 2001 yılından bu yana Afganistan’ın gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ülkelerinden birisi olduğunu ve 20 yıl içerisinde 100’den fazla gazetecinin ya da medya çalışanının öldürüldüğünü söylerken, her hafta bir gazetecinin öldürüldüğünü aktardı.

Gazetecilerden Ali’nin anlattıklarına göre, gazeteciler bir yanda fiziksel şiddetle karşı karşıya kalırken, diğer yandan da kendilerini susturmak için yöneltilen tehditlerle mücadele ediyor. Ali “Gazeteciler olarak büyük bir tehdit altındayız. Son 2-3 ay içerisinde ülke çapında çok sayıda gazeteci ve medya çalışanı, özellikle de kadınlar, mesleği bırakmak zorunda kaldı. Mesela Mezar-ı Şerif’te, Taliban’ın çok sayıda kadının işi bırakmalarını istediğini duyduk. Bütün ülkede geçerli ama özellikle Kabil’de gazetecilere yönelik tehdit günbegün artıyor.”

Pulitzer Ödüllü Hint Gazeteci Danish Siddiqui de Afganistan’da öldürülen gazetecilerden birisi. Temmuz 2021’de Afgan güvenlik güçlerinin konvoyundaydı. Konvoyun Pakistan sınırında Taliban’ın çapraz ateşi kalmasının ardından hayatını kaybetti. Mumbai merkezli çalışan Siddiqui, 10 yılı aşkın bir süredir Reuters için çalışıyordu.

Afgan Gazeteci Malala Maiwand da aralık 2020’de Celalabad’ta arabasında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Görgü tanıklarının motosikletle işlendiğini belirttiği cinayeti kimse üstlenmedi.

Maiwand’ın birkaç ay öncesinde Helmand’da Radio Liberty Muhabiri Aliyas Dayee de arabasına yerleştirilen bombanın patlamasıyla hayatını kaybetmişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Kemalbay: Altındağ'da kolluğun saldırganların önünden çekilmesinin nedeni ne?

SONRAKİ HABER

Yassıada’da lüks otel açıldı: 76 bin TL’ye kral dairesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa