17 Ağustos 2021 18:25

KESK Adana Şubeler Platformu: TÜİK'in enflasyon oranı emekçileri yoksullaştırıyor

KESK Adana Şubeler Platformu, hükümetin verdiği TİS teklifine tepki göstererek, "TÜİK’in enflasyon oranı emekçileri yoksullaştırıyor" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnsanca yaşayacak bir ücret için 20 Ağustos’ta Ankara’da mitingle son bulacak iki koldan yürüyüş yapacak olan KESK, Atatürk Parkı’nda yaptığı eylem ile yaklaşık 3,5 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon emekliyi ilgilendiren 2022 ve 2023 Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) hükümetin verdiği teklife tepki gösterdi.

“20 MİLYON HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATILDI”

Basın açıklamasını okuyan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tonguç Özkan, enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek bu rakamların emekçi kesimi her geçen gün yoksullaştırdığını söyledi. İktidarın 'İşçiyi, memuru, asgari ücretliyi, emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz' söyleminin emekçilere bıkkınlık verdiğini ifade eden Özkan, aileleriyle birlikte 20 milyon vatandaşın hayal kırıklığına uğradığını ifade etti.

“TEKLİF ENFLASYONUN ALTINDA KALDI”

Sokakta, çarşıda, pazarda karşılaşılan fiyatların TÜİK'in rakamlarının üzerinde olduğunu dile getiren Özkan, açlık ve yoksulluk sınırı 9 yılda yüzde 216 artarken en düşük maaşın yüzde 174’te kaldığını belirterek “2012’de başlanan Toplu Sözleşme sürecinden bugüne aradan geçen 9 yılda ortalama kamu emekçisi maaşı ile alınan dolar 450 dolar azalmıştır” dedi. Tekliflerini 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı olan 9,332 TL  üzerine çıkarılmasını temel alarak 10,400 TL olarak hazırladıklarını dile getiren Özkan, “Buna göre tüm kamu emekçilerinin maaşlarının yardım, ikramiye kalemlerinin dışında yüzde 43,5 artırılmasını talep ettik” dedi.

Hükümetin teklifinin TÜİK enflasyon rakamlarının bile altında kaldığını dile getiren Özkan, “Son bir yıllık genel enflasyonun yüzde 19, emekçi kesimler için en önemli kalem olan gıda enflasyonun yüzde 25, yine önemli bir diğer kalem olan ulaştırma enflasyonun yüzde 24,62 olduğu koşullarda 5,5 milyon kamu emekçisine ve emeklisine 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde yüzde 5 + yüzde 6, 2023 yılı için ise yüzde 6 + yüzde 6 zam oranları teklif edilmiş olup, tüm konfederasyonların tekliflerinde yer alan geçtiğimiz dönemin kayıplarının telafisi ve refah payı talepleri tamamen görmezden gelinmiştir” dedi.

“TÜM KAMU EMEKÇİLERİNİ OMUZ OMUZA VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ”

Bu dönem diğer konfederasyonların tekliflerinde KESK’in teklifine yakın rakamlar sunmaının kamu emekçilerinin tabanda yarattığı baskının eseri olduğunu dile getiren Özkan, “Ancak bu yeterli değildir. Daha önceki dönemlerde olduğu gibi bu dönem toplu sözleşme sürecinin de hayal kırıklığı ile bitmemesi hangi sendikanın üyesi olursanız olun sizlerin elindedir. Bunun için ayrım yapmaksızın hepinizi insanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenceli istihdam, güvenli gelecek, demokratik-adil bir çalışma yaşamı, halktan yana bir kamu hizmeti, grev hakkımızın önündeki engellerin kaldırıldığı gerçek bir toplu pazarlık sistemi için tüm konfederasyonları ve kamu emekçilerini birlikte ortak mücadele etmeye, omuz omuza vermeye çağırıyoruz” dedi.

Açıklamaya katılan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, çarşıya pazara inildiğinde gerçek enflasyon ile TÜİK’in rakamları arasında uçurum olduğunu ifade ederek, "Kamu emekçilerinin talepleri ortaktır. Bizler bir kez daha ifade ediyoruz ki bu taleplerin yanındayız. İnsanca yaşamaya yetecek bir ücretin yanındayız." dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

17 Ağustos depreminin 22. yıl dönümü: Yangınlar, depremler, seller afet değil cinayet

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, yangında etkilenen Gökbel köyünü ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa