Boris Johnson'dan Taliban açıklaması: Sözlerine göre değerlendirmeyeceğiz
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ABD'nin güçlerini geri çektikten sonra İngiltere'nin tek başına Afganistan'ın çöküşünü önleyebileceğini düşünmenin "illüzyon" olduğunu söyledi.
![Boris Johnson'dan Taliban açıklaması: Sözlerine göre değerlendirmeyeceğiz](https://www.evrensel.net/upload/dosya/191960.jpg)
Boris Johnson | Fotoğraf: David Cliff/AA
İLGİLİ HABERLER
![Taliban'dan kaçan kadınlar: "Hiç kimse Taliban'ın daha barışçıl olacağına inanmasın"](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/190111.jpg)
Taliban'dan kaçan kadınlar: "Hiç kimse Taliban'ın daha barışçıl olacağına inanmasın"
![Taliban: Halkımız, uyması gereken İslami kuralları biliyor](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/191808.jpg)
Taliban: Halkımız, uyması gereken İslami kuralları biliyor
![10 soruda Afganistan'dan göç gerçeği | Kim, neden geliyor, geri dönecekler mi?](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/191608.jpg)
10 soruda Afganistan'dan göç gerçeği | Kim, neden geliyor, geri dönecekler mi?
Taliban'ın verdiği sözler hakkında konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Bu rejimi, sözlerine göre değil tercihlerine, eylemlerine; teröre, suça ve uyuşturucuya karşı tutumuna; insani yardıma erişim, kız çocuklarının eğitim alma haklarına göre değerlendireceğiz" dedi.
İngiltere Parlamentosu, Afganistan'daki gelişmeleri görüşmek üzere özel bir oturumda toplandı. AA'da yer alan habere göre, burada konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, şu anda önceliklerinin geride kalan İngiltere vatandaşları ve müttefiklerini tahliye etmek olduğunu söyledi.
Johnson, ABD'nin çekilme niyetini açıklamasının ardından "zor bir gerçeklikle" karşı karşıya kaldıklarını ve müttefiklerin ABD'siz devam etme isteği olmadığını savundu.
Batı'nın ABD liderliğindeki bu görevi sürdüremeyeceğini kaydeden Johnson, "Müttefiklerimiz arasında askeri varlığın devam etmesi veya Afganistan'da NATO tarafından uygulanan bir askeri çözüm için istek olduğuna inanmanın gerçekten bir illüzyon olduğunu düşünüyorum. Bu fikir, 2014'te çatışmaların sona ermesiyle bitti" dedi.
"BİR SEÇENEK OLDUĞUNA İNANMIYORUM"
İngiltere askerlerinin yeniden görev almasının beklenmemesi gerektiğini söyleyen Johnson, "İnsanlar ne kadar içtenlikle savunursa savunsun, bugün on binlerce İngiliz askerini Taliban'a karşı savaşmak için konuşlandırmanın bir seçenek olduğuna inanmıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
"SÖZLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRMEYECEĞİZ"
Planlamanın birkaç aydır devam ettiğini ve Kabil Havalimanı'nda bir acil durum merkezi kurulması kararının iki hafta önce alındığını söyleyen Johnson, "çöküşün Taliban'ın öngördüğünden bile daha hızlı olduğunu" savundu.
Taliban'ın şu anda bu tahliyenin devam etmesine izin verdiğini söyleyen Johnson, "En önemli şey, bunu elimizden geldiğince hızlı bir şekilde yapmamız ve şu anda yaptığımız da bu" dedi.
Taliban'ın verdiği sözlere işaret eden Johnson, "Bu rejimi, sözlerine göre değil tercihlerine, eylemlerine; teröre, suça ve uyuşturucuya karşı tutumuna; insani yardıma erişim, kız çocuklarının eğitim alma haklarına göre değerlendireceğiz" ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et