19 Ağustos 2021 00:01

Van’da eylem yasağı 5 yıldır sürüyor: Açıklama yapmak güvenlik problemi mi?

Van'da OHAL gerekçe gösterilerek 21 Kasım 2016 tarihinde ilan edilen eylem ve etkinlik yasağı 5 yıldır kesintisiz sürüyor. Yasağı HDP, CHP, EMEP ve AKP ile konuştuk

Fotoğraf: MA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Van Valiliğinin ilk olarak olağanüstü hali (OHAL) gerekçe göstererek 21 Kasım 2016 tarihinde ilan ettiği her türlü eylem ve etkinlik yasağı 5 yıldır kesintisiz sürüyor. Her 15 günde bir “güvenlik” gerekçesiyle uzatılan yasak 1732’inci gününde. HDP, CHP, EMEP ve AKP ile yasağı konuştuk.

AKP, siyasi partilerin şehrin güvenliğini ve huzurunu bozmaya hakları olmadığını söylerken CHP, “Sokakta açıklama yapmak güvenlikle ilgili ne problem yaratabilir” diye sordu. EMEP, yasağın hak arama girişiminin önüne ket vurduğunu belirtirken HDP, kentin tam bir tecrit altında olduğunu söyledi. 

CHP: KENTİN DEMOKRATİK HÜRRİYETİ ENGELLENİYOR

CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, “Bu yasaklar bir kere kentin demokratik hürriyetini engelliyor. İnsanların taleplerini sıralamasını engelliyor. Demokrasiye katılımını engelliyor. Van’da uzun süredir basın açıklamaları yasak. Üç kişi bir araya gelip açıklama yapamıyorlar, bu durum Türkiye demokrasisinin önünün ne kadar kapalı olduğunun da göstergesi. Van’da neden bu yasak var, gittiğimiz her yerde dile getiriyoruz; sokakta açıklama yapmak güvenlikle ilgili ne problem yaratabilir? Bu yasağa iktidar dahil değil. İktidara yakın sivil toplum örgütleri istedikleri gibi açıklama yapabiliyorlar. Güvenlik politikalarıyla farklı siyasal partilerin önünü kapatmak için yasak kararı getiriliyor” dedi.

EMEP: YASAK HAK ARAMA GİRİŞİMİNİN ÖNÜNE KET VURUYOR

EMEP Van İl Yöneticisi Berkay Yeğin, “Van’da 1700 günü aşkındır süren eylem etkinlik yasağı valilik eliyle her 15 günde bir uzatılmaya devam ediyor. OHAL’in kalıcı hale getirilmesi her türlü hak arama girişiminin önüne ket vuruyor. İşçi ve emekçilerin yaşam standartlarını yükseltecek, doğayı ve çevreyi koruyacak, kadınların ve gençlerin taleplerini ifade eden her türlü hak arama girişimi yasaklanırken, iktidarın kendi etkinlikleri için devlet imkanları seferber ediliyor. Van üzerinde uygulanan bu yasaklar Kürt halkının kendi talepleriyle ortaya çıkaracağı mücadeleyi legal siyasetin sınırları dışına atma girişimlerinin parçasıdır. Son günlerde mültecilerin hayatlarını kaybetme pahasına çıktıkları Van geçiş yolunda insan kaçakçılığı had safhaya ulaşmış durumda. Yasakların olduğu bir kentte insan kaçakçılığı da tepeye ulaşır” dedi.

HDP: KENT TAM BİR TECRİT HALİNDE

HDP Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan, Van’da 2016’dan beri devam eylem ve etkinlik yasağının sadece muhalif partilere ve sivil toplum örgütlerine karşı uygulandığını belirterek, kentte bir tecrit halinin yaşandığını söyledi.

Doğan, “Van’daki siyasi partilerden sivil toplum örgütlerine kadar yani muhalif olan kesimlerin hiçbir şekilde basın açıklaması, eylem, miting, toplantı, gösteri yapma hakları yok. Bu haklar ortadan kaldırılmış yani. En ufak bir çalışmada dahi polisin müdahalesi, soruşturmalarıyla karşılaşıyoruz. Kent tam bir tecrit halinde, iktidarın kendisini yaşatma halinde. Onlar istedikleri zaman toplu alan çalışmalarını da yapıyorlar, açıklamalarını da yapıyorlar. İktidar yanlılarına yasak yok ama bize yasak var. Toplumun çıkıp kendi demokratik haklarını kullanacakları her şey ortadan kaldırılıyor. Bu da toplumun hürriyet hakkına müdahaledir. Ülkenin demokratikleşmesi için, bu ülkede barışın olması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

AKP: SİYASİ PARTİLERİN ŞEHRİN GÜVENLİĞİNİ, HUZURUNU KAÇIRMA HAKKI YOK

AKP Van İl Başkan Yardımcısı Sinan Başak, “Siyasi partiler, eylem yaparak şehrin güvenliğini, huzurunu kaçırma hakkına sahip değil. Bölgemiz hassastır, bu hassasiyet içerisinde güvenlik esası içerisinde herhangi bir siyasi parti iktidar partisi ya da muhalefet partisi fark etmez. Eylem yasağı kararı varsa buna uymakla mükelleftir. Bütün parti ve STK’lere bu yasağın gelmiş olması devletin almış olduğu istihbarat dahilinde tehlikeden kaynaklanıyor. Yasak niye var diye sorarsanız. Bu hukukun, güvenliğin mevzusudur. Ak Parti olarak stand açma kararı almıştık, stand açtığımız günün akşamında valilik eylem yasağı kararı aldı. Bu karara uyarak bütün standlarımızı aynı gece toplayıp partimize bıraktık. Biz isteseydik bunu yapabilirdik ama kanunsuzluk yapmış olurduk. Siyasi partilere düşen hak ve özgürlükler noktasında vatandaşı düşünerek devlet güvenlik kaygısıyla bir karar almışsa buna uyması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

ÖNCEKİ HABER

Akhisarlı kadınlardan Afganistanlı kadınlarla dayanışma çağrısı

SONRAKİ HABER

Rize'de bazı taşınmazlar TOKİ eliyle acele kamulaştırılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa