Merkez Bankası rakamlara takla attırdı, Türkiye'nin dış borcu azaldı!
Finansal kesim dışındaki firmaların mayıs ayındaki net döviz açığı, Merkez Bankası'nın veri setinde revizyon yapmasından sonra 168,6 milyar dolardan 131,6 milyar dolara geriledi.
İLGİLİ HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanlığı, brüt dış borç stokunu 448,4 milyar dolar olarak açıkladı
Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek yüzde 19'da sabit bıraktı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının yöntem revizyonu yaptığı Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri’ne göre, mayısta 144,9 milyar dolarla zirvede olan kısa vadeli dış borç, revizyon sonrası 121,7 milyar dolara indi. Kalan vadeye göre hesaplanan kısa vadeli dış borç stoku, 189 milyar dolardan 165 milyar dolara geriledi.
Finansal kesim dışındaki firmaların mayıs ayındaki net döviz açığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın veri setinde revizyon yapmasından sonra 37 milyar dolar azalarak 168,6 milyar dolardan 131,6 milyar dolara geriledi.
Finans Uzmanı Dr. Murat Kubilay, “Kısa vadeli dış borcu döndürebilme gücünün ölçülmesinde TCMB rezervlerinin büyüklüğü kullanılıyor. Swap anlaşmaları ile TCMB’nin brüt rezervleri yüksek gösterilmeye çalışılıyordu. Yetmeyince bu sefer kısa vadeli borçlar güncellemeye tabi tutuldu. Bu veride yakın dönemde güncelleme yoktu. Güncellemenin kaynağı ticari borçların sınıflandırılmasıyla ilgili. TCMB, IMF gibi kurumların tercih ettiği rezerv yeterlilik rasyosunu karşılayamıyor, kendine özgü rasyosunu ise ucu ucuna karşılıyordu. Bu güncelleme ile dış borç döndürmede kendisini daha rahatlamış gösterecek. Tabii bu tip hamleler enflasyon ve işsizlik hesaplamalarındaki gibi ikna edicilik sorunu yaşayacak. 2016’da TÜİK’in yıl ortasında GSYH güncelleyip Türkiye’yi aniden olduğundan zengin ilan etmesi gibi şüpheyle yaklaşmamız gereken bir durumdayız” değerlendirmesinde bulundu. (EKONOMİ SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et