19 Ağustos 2021 14:08

Basın meslek örgütlerinden çağrı: Afgan gazeteciler için harekete geçin

EFJ; gazeteciler için vize programlarının genişletilmesi gerektiğini söyledi. RSF, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini Afgan gazetecilerin durumunu konuşmak için acil toplantıya çağırdı.

Taliban üyeleri Kabil Havalimanı önünde | Fotoğraf: Haroon Sabawoon/AA

Paylaş

EFJ, Avrupa hükümetlerini Afgan gazeteciler için mülteci vize programlarını genişletmeye çağırdı.

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Avrupa hükümetlerini Afgan gazeteciler ve medya çalışanları için mülteci vize programlarını genişletmeye çağırmak için Almanya (DJV) ve Hollanda’daki (NVJ) meslek örgütleriyle görüştü. EFJ ayrıca, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) tarafından 12 Ağustos’ta Afgan gazetecilerle başlatılan uluslararası dayanışma kampanyasını desteklediğini bildirdi.

"BİRÇOK GAZETECİ TEHDİT ALTINDA"

IFJ’ye göre, Taliban’ın ülkenin büyük bir bölümünü kontrol altına almasının ardından medya kapanmak zorunda kalırken, Afganistan’da 1200’den fazla gazeteci ve medya çalışanı işlerini kaybetti ve çok daha fazlası tehdit altında. IFJ, daha fazla destek için, Güvenlik Fonu içinde özel bir Afganistan Dayanışma Fonu kurdu.

EFJ, bağlı meslek örgütlerini, özellikle tehdit altındaki gazetecilerin ülkeyi terk etmesini sağlamak için acil vize ve lojistik destek sağlamak üzere Avrupa hükümetleriyle görüşme yapmaya çağırdı.

Alman Gazeteciler Derneği (Deutscher Journalisten-Verband, DJV) federal hükümeti Afgan gazetecilerin, medya çalışanlarının, habercilerin ve tercümanların Almanya’ya girmesine izin vermeye çağırdı. DJV Federal Başkanı Frank Überall, “Almanya, meslektaşlarımızın zulme uğramasına ve hatta öldürülmesine seyirci kalmamalı” dedi.

Hollanda’da ise kabul edilen tek Afgan mülteciler, Hollanda Savunma Bakanlığı ile çalışan Afgan tercümanlardı. Hollanda Gazeteciler Derneği (Nederlandse Vereniging van Journalisten, NVJ) Genel Sekreteri Thomas Bruning, hükümeti, programı Afgan medya çalışanlarını kapsayacak şekilde genişletmeye çağırdı.

AFGAN MÜLTECİLERE YARDIM

EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutiérrez, “Belçika gibi bazı Avrupa ülkelerinin hâlâ reddedilen sığınmacıları Afganistan’a geri gönderdiğini öğrenince şok olduk. Uluslararası hukuka göre tam tersi yapılmalı. Avrupa ülkeleri, bazen dünya kamuoyunu bilgilendirmek için aşırı riskler alan gazeteciler ve medya çalışanları da dahil olmak üzere Afgan mültecilere yardım borçludur.” dedi.

RSF, BM GÜVENLİK KONSEYİNİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

RSF, Afganistan’daki gazetecilerin kötü durumu hakkında BM Güvenlik Konseyini toplantıya çağırdı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Kabil’de Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinin ardından Afganistan’daki gazetecilerin ve medyanın durumunu görüşmek ve Afgan gazeteciliği için bir acil durum planı hazırlamak için BM Güvenlik Konseyinden bir “Arria formülü” toplantısı talep etti. (Arria formülü, Konseyin normal gerekliliklerine uymayan gayriresmi bir toplantı olarak tanımlanıyor.)

RSF hükümetleri, sivil toplum kuruluşlarını, medya yöneticilerini ve Afgan gazetecileri bir araya getiren toplantıda “Afgan Gazeteciliği için Acil Durum Planı”nın temelinin atılabileceğine dikkat çekti.

RSF’nin planı ise şöyle;

  • Nerede olurlarsa olsunlar, Afgan gazetecilerin ve medyanın güvenliği ve korunması için garantiler;
  • Afganistan’dan ayrılmak isteyen gazeteciler için yardım, özellikle vize alma ve seyahat masraflarının ödenmesi için basitleştirilmiş prosedürler;
  • Afgan gazetecilerin ve medyanın nerede olurlarsa olsunlar acil ihtiyaçlarını karşılayacak bir fonun oluşturulması;
  • Afgan medya kuruluşlarının sürdürülebilirliği ve komşu ülkeler de dahil olmak üzere yurt dışına olası transferleri ile ilgili koordinasyon ve istişare;
  • Afgan Kadın Gazetecileri Koruma Merkezi (CPAWJ) ve Afgan Gazeteciler Güvenlik Komitesi (AJSC) gibi Afgan örgütlerine yardım.

YÜZLERCE GAZETECİ SAKLANDI

Afganistan’da yaklaşık 100 medya kuruluşu son haftalarda faaliyetlerini durdururken, yüzlerce gazeteci saklanmaya başladı veya ülkeden kaçmaya çalışıyor. Halen faaliyet gösteren medya kuruluşları ise ancak Taliban’ın belirlediği koşullara göre işlerini yapabiliyor.

Taliban, RSF’ye ve ‘Basın özgürlüğüne saygı gösterilmesine ilişkin’ taahhütlerde bulundu ancak RSF “Buna nasıl inanabiliriz?​” diyerek bir açıklama yaptıktan sonra “Bu taahhütlere ancak azami şüphecilikle bakılabilir.” dedi.

CNN INTERNATIONAL EKİBİNE  TALİBAN SALDIRISI

TALİBAN’ın Kabil’i almasından sonra siyah çarşaf giymesiyle gündem olan CNN International Muhabiri Clarissa Ward ve ekibi, Talibanlılarla karşı karşıya kaldı, saldırıya uğradı. Ward durumu “Etrafta bize yaklaşan Taliban savaşçıları vardı, bir adam yüzümü kapatmam için bana bağırıyordu...” diyerek anlattı.

"YÜZÜMÜ KAPATMAM İÇİN BANA BAĞIRDI"

CNN International Muhabiri Clarissa Ward ve ekibi, çarşamba günü silahlı Taliban savaşçılarıyla karşı karşıya kaldı. Ekip, o sırada Kabil’de haber yapmaya çalışıyorlardı. Tahliye uçuşlarıyla ülkeden kaçmayı umut eden ailelere kalabalığı kontrol etmek için ateş açan Taliban militanları, ekibin etrafını sardı. Ward, olaydan sonra CNN’e yaptığı açıklamada, “Etrafta bize yaklaşan Taliban savaşçıları vardı, bir adam yüzümü kapatmam için bana bağırıyordu, yoksa benimle konuşmazdı” dedi.

TALİBANLA KARŞI KARŞIYA

Talibanlı birinin havaya ateş açması sırasında siper almak için koşmak zorunda kalan ekip, daha sonra Talibanlılarla karşı karşıya kaldı. İki kişi CNN yapımcısını telefonuyla video çekerken gördüğü sırada tüfeklerini kaldırarak saldırıya hazır bir şekilde gazetecilere doğru hücum ettiler.

Ward, “Onu tabancayla dövmeye hazırlardı” diyerek yaşananları anlattı. Gazetecilerin geçmesine, başka bir Taliban militanının araya girip diğerlerine Ward’ın ekibinin ‘haber verme izni olan gazeteciler olduğunu’ söylemesi sonrası izin verildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Akademisyen Müftüoğlu: Ücretler işçi sınıfının mücadele ettiği dönemlerde yükseliyor

SONRAKİ HABER

Kesilen vergilerimiz niye doğru kullanılmıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa