TİS haklarını isteyen ETF işçileri: "Bu kadar kayıp yeter!"
DERİTEKS’in örgütlü olduğu ETF fabrikasında patronun TİS imzalamak istememesine işçilerden tepki: "Ne zam alabildik ne de geriye dönük haklarımızı. Patronun kaybı yok, tek kayıp bizim kaybımız"
Fotoğraf: Deriteks
İlknur HAYLAZ
İstanbul
Columbia, Matalan, Lee Cooper ve Mavi markalarına üretim yapan, DERİTEKS’in örgütlü olduğu ETF fabrikasında 8 aydır TİS süreci devam ediyor. ETF patronunun “Bu yılı kayıp yıl olarak ilan edelim, gelecek yıl için sözleşme imzalayalım” dayatmasına tepki gösteren işçiler, geçinebilmek için ek iş yaptıklarını ifade ediyor. İşçiler talepleri doğrultusunda sözleşmenin bir an önce imzalanmasını istiyor.
"PATRONUN KAYBI YOK, TEK KAYIP BİZİM KAYBIMIZ"
5 yıldır fabrikada çalışan bir işçi, “Ne zam alabildik ne de geriye dönük haklarımızı. Patron pandeminin başından beri bizi çalıştırıp kârına kâr kattı. Biz hem hastalıkla boğuştuk hem de çalıştık. ETF’de neredeyse korona olmayan kalmadı. Kredi kartlarımız şişmiş durumda. Sadece asgari tutarı ödüyoruz, geri kalanı birikiyor. Patronun bir kaybı yok, tek kayıp bizim kaybımız. Biz bu eylemlere çok önce başlamalıydık” dedi.
"BU İŞ ANCAK ÜRETİMİ DURDURARAK ÇÖZÜLÜR"
6 yıldır çalışan başka bir işçi de TİS görüşmelerinin online yapılmasına tepkili. “Her yer açık, işçiler çalışıyor, görüşmeler de yüz yüze olmalı” diyen işçi şöyle devam etti: “Geçen hafta görüşmenin yapıldığı gün patron, maaşlarımızı vermeyeceklerini ve gecikeceğini söyledi. Tüm işçiler iş bırakıp dışarı çıktık. Patron bunun yasal olmadığını söyleyip sendikayı aradı. Ama çok kararlı durduk ve iki gün içinde maaşlarımız yattı. Yani patron her yolu deniyor, öyleyse biz niye her yolu denemeyelim? TİS görüşmelerinin daha ilk gününde belliydi böyle yapacakları. Bizim sendikamızın yetki sorununu öne sürüp işçiler içinde bir umutsuzluk yaratmaya çalışıyorlar. Halbuki son sözü işçiler söyler, biz haklarımız için her türlü eyleme varız. Bu iş ancak üretimi durdurarak çözebiliriz.”
"TİS BAŞLADIĞINDAN BERİ İŞLERİ FASONA VERİYOR"
İş yavaşlatma ile başlayan eylemlerin sonrasında giriş çıkışlarda protestolara dönüştüğünü anlatan 6 yıllık başka bir işçi “Patrona taleplerimizi kabul ettirebilmemiz için daha fazlasını yapmalıyız. Çocuklarımın okul masraflarını bile karşılayamayacak duruma geldik. Birçok arkadaşımız kirasını zar zor ödüyor. Patronlar sürekli fabrikayı kapatmakla bizleri tehdit ediyor. TİS süreci başladığından beri işleri fasona veriyor” dedi.
"MÜCADELEMİZDE KARARLIYIZ"
TİS görüşmeleri sonrası sendikanın işçilere açıklama yaptığı sırada bir işçinin ‘Neredeyse kredi borcum yüzünden haciz gelecek’ diye tepki gösterdiğini dile getiren işçi şunları söyledi: “Hepimizin yaşadığı durum tam olarak bu. Bu fabrikayı fabrika yapan biziz ama şimdi haklarımız elimizden alınmak isteniyor. Bu işçilerin günahı ne? Bu yıl neden bizim için kayıp yıl olsun? Zaten maaşımız çok düşük. Sadece bu yıl değil her yıl işçi için kayıp. İki yakamız bir araya gelmiyor. Bazılarımız ek işler yaparak geçiniyor. Üstüne bu sürecin uzaması biz işçileri öfkelendiriyor. Biz mücadelemizde kararlıyız. Haklarımızı alana kadarda mücadele etmeye devam edeceğiz.”