PTT’de toplu sözleşme eylemi: Emekçiler işyerlerinde birleşerek müdahale etmeli
Ankara'da açıklama yapan PTT emekçileri işyerlerinde birleşerek toplu sözleşme sürecine müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı.
PTT emekçileri iki yılı kapsayacak toplu sözleşmeye ilişkin talepleri için eylem yaptı. Haber Sen’in Ankara’da Altındağ’da bulunan dağıtım ve toplama merkezin önünde yaptığı açıklamada, “Kayıplarımızı giderilmesi, insanca yaşanır bir ücret, güvenceli iş güvenceli bir gelecek için özelleştirmelere talana ve soygun düzenine karşı emekçiler masaya yumruğunu vurmalıdır” denildi.
PTT Altındağ Babaharman Dağıtım ve Toplama Merkezinde yapılan açıklamada konuşan Haber Sen Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Yaşar Polat, emekçilerin son imzalanan toplu sözleşmeden bu yana ücretlerinin eridiğini, satın alma gücünün azaldığını ve işsiz kaldıklarını anlattı. Emekçilerin açlığa ve yoksulluğa terk edildiğini belirten Polat, "Yüzlerce emekçi ekonomik nedenlerden dolayı intihara sürüklenmiştir. 2020 ve 2021 yıllarımda yaşan ekonomik kayıplarımız karşılanmalıdır. Gerçek bir toplu sözleşmede başarının en önemli ölçütü talepler ile sonuç arasındaki ilişkinin nasıl kurulduğudur. Bu nedenle Ağustos 2019 yılı toplu sözleşme sürecinde ekonomik kayıplarımız başta olmak üzere, demokratik, sosyal ve özlük haklarımız konusunda somut hedeflerin ortaya konulması ve toplu sözleşme sürecinin bu temelde örgütlenmesi önem kazanmıştır” dedi.
"TOPLU SÖZLEŞME, SINIRLI MALİ VE SOSYAL HAKLARA İNDİRGENEMEZ"
Türkiye'de kamu emekçilerinin grevli/toplu sözleşmeli sendika hakkının, iktidar tarafından yıllardır yok sayıldığını belirten Polat, “Toplu sözleşme sürecinin, kamu emekçilerinin ortak ekonomik, sosyal, demokratik, özlük ve mesleki hak ve çıkarlarının tümünü kapsaması gerekmektedir. Ülkemizde ise toplu sözleşmenin, tarihi ve çerçevesi önceden iktidar tarafından belirlenen 'sınırlı' mali ve sosyal haklara indirgenmesi kabul edilemez. KESK ve KESK' e bağlı sendikalar grevli toplu sözleşme hakkı için mücadele etmiş ve etmeye devam edecektir” diye konuştu.
"EMEKÇİLER MASAYA YUMRUĞUNU VURMALI"
Daha önceki toplu sözleşmelerde alınan bazı kararların uygulanmadığına dikkat çeken Polat, yetkili sendikaların kararların uygulanmasının takipçisi olmadığını söyledi. Emekçiler adına masaya oturan sarı sendikanın değil emekçilerin işyerlerinde birleşerek toplu sözleşmeye müdahale etmesi gerektiğini dile getiren Polat, “Kayıplarımızı giderilmesi, insanca yaşanır bir ücret, güvenceli iş güvenceli bir gelecek için özelleştirmelere talana ve soygun düzenine karşı emekçiler masaya yumruğunu vurmalıdır” dedi.
TALEPLER
Haber Sen olarak örgütlü oldukları kurumlarda anketler yaptıklarını anlatan Polat’ın sıraladığı taleplerden bazıları şöyle:
- “Emekçilere ayrım yapılmaksızın 3600 ek gösterge verilmelidir.
- Gelir vergisi yüzde 15’te sabitlenerek, gelir adaleti sağlanmalıdır.
- Güvencesiz çalışanlar kadroya alınmalı, eşit işe eşit ücret uygulaması hayata geçirilmelidir.
- Skala ayarlaması zaman geçirilmeden yapılmalıdır.
- Tüm personele yılda en az iki defa giysi yardımı ve ikramiye verilmelidir.
- Büyükşehir tazminatı uygulaması tekrar yapılmalıdır.
- Grevli toplu sözleşme hakkı önündeki yasal engeller kaldırılmalı, özgür, demokratik bir toplu sözleşme ortamı sağlanmalıdır.
- OHAL KHK'leri ve Bakanlık onayı ile hukuk dışı bir şekilde yapılan ihraçlara ve açığa almalara son verilmeli, haksız yere ihraç edilen tüm kamu emekçileri derhal görevlerine iade edilmelidir.
- Fiili hizmet zammı (yıpranma hakkı) önündeki yasal engeller kaldırılmalıdır.
- Torpil ve adam kayırmaya son verilerek, sınavsız atamalar durdurulmalı, liyakat ilkesine uygun atamalar yapılmalıdır.
- Kreş olanakları artırılmalı, kreş olmayan yerlerde kreş yardımı yapılmalıdır.
- Kamu emekçilerine verilen en düşük maaş en az yoksulluk sınırı olan 9 bin 13 TL olmalıdır.
- İşe alımlarda eşitsizlik yaratan mülakat sistemine son verilmelidir.” (Ankara/EVRENSEL)