21 Ağustos 2021 11:33
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ağustos 2021 16:35

DERİTEKS kongresinde "sendikal baraj" tepkisi

Türk-İş’e bağlı DERİTEKS’in 33. Olağan Genel Kurulu başladı. Kurulun ilk gününde sendikaların önüne konulan yüzde 1 işkolu barajına tepki gösterildi.

Fotoğraf: Eren Ergine/Evrensel 

Paylaş

Türk-İş’e bağlı DERİTEKS’in 33. Olağan Genel Kurulu başladı. İstanbul’da bulunan Petrol-İş Sendikası Genel Merkezinde düzenlenen genel kurulda mevcut Başkan Musa Servi aday olmadığını açıkladı. Yeni dönem için tek liste aday oldu. Yarın devam edecek olan kongrenin ilk gününde sendikaların önüne konulan yüzde 1 işkolu barajına tepki gösterildi.

"TÜRK-İŞ İSTESE BU BARAJI KALDIRABİLİRDİ"

DERİTEKS’in genel kuruluna işçiler sloganlarla giriş yaptı. DERİTEKS Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, açılış konuşmasında AKP iktidarını eleştirdi. Genel Başkan Musa Servi sendikalaşma oranının düşük olduğunu anımsatarak, "İşkolu barajı Türkiye’ye has bir durum olup uluslararası sözleşmelere aykırı bir durumdur. Biz önümüze dikilen bu barikatın kaldırılması konusunda büyük çaba sarf ettik ve işkolu barajının kaldırılması için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Türk-İş içinde işkolu barajının kaldırılmasına yönelik bir çaba sarf edilmemesini eleştiren Servi, “Türk-İş istese bu barajı kaldırabilirdi. Bakan ile görüşüyoruz ‘Baraj kaldırılabilir’ diyor. Bakan onay verirken Türk-İş’ten barajın kaldırılmasına dair bir talep gelmiyor” diye konuştu.

Servi kıdem tazminatına ilişkin ise, "Kıdem tazminatı işçinin son kalesidir. Kıdem tazminatından taviz vermemiz mümkün değildir. Kıdem tazminatının gaspının tekrar gündeme gelmesi durumunda üretimden gelen gücümüzü kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

İşsizlik fonunun işçiler için kullanılmamasını da eleştirilerine ekleyen Servi, "İşsizlik fonu amacından saptırıldı. Mevcut iktidar işsizlik fonunu patronlara kaynak olarak kullandı. İşsizlik fonunun amacına uygun bir biçimde işçiler için kullanılması gerekmektedir” diye konuştu.

"İŞSİZLİĞİN NEDENİ MÜLTECİLER DEĞİL, İŞÇİ SINIFINA AÇLIĞI REVA GÖREN İKTİDAR VE SERMAYEDİR"

DERİTEKS’in kongresine konuk olarak katılan DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan göç haberlerinin Türkiye’nin ana gündemine oturduğunu belirterek, "Ne yazık ki göçmenlere yönelik ırkçı ayrımcı politikaları gündeme taşıyanlar var. Türkiye işçi sınıfının yoksulluğunu, işsizliğini, hayat pahalılığını göçmenlere yükleyerek hedef şaşırtıyorlar. Bugün yaşanan işsizliğin yoksulluğun nedeni ne mülteci işçilerdir ne de göçmenlerdir. Bunun esas nedeni kasalarını milyarlarca dolarla dolduran ve hala işçi sınıfına açlığı reva gören iktidar ve sermayedir” dedi.

"MÜCADELE KENDİ BAŞINA OLMADI, İŞÇİLERİN ÖRGÜTLÜLÜĞÜYLE OLDU"

DERİTEKS 33. Olağan Genel Kurulu'nda DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz'ün listesi aday tek liste oldu.

Makum Alagöz, "Zorlu bir süreçte bir genel kurul yaşıyoruz. Artık yakınmamızın bir yararı yok yeni politikalar geliştirmemiz lazım. Önümüzde Kazlıçeşme mücadele ruhu var o ruh bugün Tuzla'da devam ediyor. O mücadele kendi başına olmadı işçilerin örgütlülüğüyle oldu" dedi.

İş kolu barajının kaldırılması için çaba sarf ettiklerini söyleyen Alagöz, "Yarın da iş kolu barajının kaldırılması için elimizden geleni yapacağız. Her fabrikada işyeri komitelerini kurup bir tane bile sendikasız işçi bırakmamalıyız. Çünkü başka çaremiz yok çünkü işçinin işçiden başka dostu yok" ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Figen Yüksekdağ'ın babası Mevlüt Yüksekdağ yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Turizm Bakanı, bankaların yangın bölgesindeki otellere destek olacağını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa