22 Ağustos 2021 01:06

Noksel’de MESS öncesi hamle: Ücrete zam değil, indirim yapmak istiyorlar

Metal Endüstrisi Sanayicileri Sendikası (MESS) grup sözleşmesi içinde yer alan Noksel Çelik Boru işçileri ücretlerine zam beklerken, fabrika yönetimi ücretlerde indirime gitmek istiyor.

Fotoğraf: Norsel işçileri

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

İskenderun’da kurulu ve Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu Noksel Çelik Boru Sanayi A.Ş’de çalışan 200 işçinin ücretlerinde ‘indirim’ yapılmak isteniyor. Metal Endüstrisi Sanayicileri Sendikası (MESS) grup sözleşmesi içinde yer alan Noksel Çelik Boru işçileri eylül ayında başlayacak toplu sözleşme görüşmelerinin ardından ücret zammı beklerken, sendikaları işçilerle yaptığı toplantıda işçilerin ücretlerinde yüzde 24 kesintiye gidilmek istendiğini açıkladı. Bu yeni kesinti ise yüzde 76 modeli olarak adlandırılıyor.

MESS grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerine kısa bir süre kala, grup sözleşmesi içinde yer alan Noksel Çelik’te işçi ücretlerinde kesinti yapılmak isteniyor.

Gazetemize konuşan bir işçi, Türk Metal Sendikası İskenderun Şube Başkanı Çakır Varan’ın, işçilerle geçtiğimiz günlerde toplantı yaptığını, işyerinde üretim daralması olduğunu, işverenin gönüllü çıkmak isteyenlere çıkış vereceğini ayı zamanda yüzde 76 modeli uygulayacağını, yani işçi ücretlerinde kesinti olacağının bilgisini verdiğini söyledi. “Bu durumun geçici süreliğine olacağı” iddia edilirken, üretim artışıyla yeniden eski sisteme geçilebileceği aktarıldı. Fabrikada çalışan 200 işçi ise tedirgin.

“ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA MI RAZI ETMEK İSTİYORLAR”

Noksel Çelik Boru’da ücret kesintisi girişime gerekçe olarak ise ‘üretimde daralma’ gösterildi. İşçiler üretimin durma noktasına geldiğini kaydederek, “Tek makinanın çalışıyor. Tek vardiyaya düşüldü. Ancak bunun nedeni biz değiliz, fatura bize kesilemez” dedi.

Bir işçi “Bize ücretimizin yüzde 76’sını vermek istiyorlar. Peki, elektrik, su, kira, yeme-içme masraflarımızı yüzde 24 eksik ödeyebilecek miyiz? Ben markete gittiğimde, evimin temel tüketim malzemelerini aldığımda ‘Sen aldıklarının yüzde 76’sını öde’ diyecekler mi?

İşçi çıkarılacağı söylentileri de dolaşıyor. Hatta emekliliği dolmuş olanlar önce çıkarılmaya başlanacak deniyor. Zaten fabrikaya, ‘Çıkmak isteyenlere bütün hakları verilecek’ duyurusu astılar. Hendek’te kurulu olan aynı fabrikada da işçi çıkarıldığı söyleniyor. Gerçekten bir üretim sıkıntısı mı var, geçici bir durum mu bu. Yoksa sözleşme öncesi bizi sıfır zamma razı mı etmek mi istiyorlar. Ölümü gösterip hastalığı kabul etmemiz mi isteniyor anlayamadık” dedi

ÜCRET KESİNTİSİ OLACAĞINI SENDİKA BAŞKANI SÖYLEDİ

Başka bir işçi ise fabrikanın üretim yapacak koşullara sahip olduğunu, sipariş alabildiklerini ama uzun zamandır kayyum yönetimi atandığı için nakit sorunu yaşandığını söyledi. Ayrıca fabrikanın satılması tartışmalarının da sürdüğünü söyleyen işçi, “Karambol bir durum var. Fabrika yönetimi işçi ile hiç bir şey paylaşmıyor. Ücret kesintisine gidileceğini de fabrika yönetimi bize söylemedi. Sendika gelip bize söyledi. Yani olan biz işçiye olacak. Üreten, alnın terini emeğine katıp kazandıran biz işçileriz. Habire üretim yaparken sorun yok, patronlar kazanırken karını katlarken fazla para aldığımız da yok. Ama üretim ile ilgili bir sorun olduğunda ilk kesinti yapılacak işçi ücretleri oluyor. Bu işçi aile, ev geçindirmiyor mu? Böyle bir durum olursa biz ne yaparız. Sendikamızın bu işe bir çözüm bulması gerekir” dedi.

TÜRK METAL: KİMDEN DUYDUNUZ

Türk Metal Sendikası İskenderun Şube Başkanı Çakır Varan, twitterde yaptı paylaşımda “Noksel çelik boru işletmesinde çalışan üyelerimizi ziyaret ederek işyeri sorunları hakkında fikir alışverişinde bulundum” açıklaması yaptı. Sosyal medya paylaşımında işyerindeki sıkıntılarla ilgili ayrıntılı bir açıklama yapmayan Varan’ı telefonla arayıp bilgi aldık. “Noksel Çelik boru fabrikasında yüzde 76 modeli mi uygulanacak, işçi ücretlerinde kesinti mi olacak” diye sorduğumuz Türk Metal İskenderun Şube Başkanı Çakır Varan, “Noksel’de hiçbir sıkıntı yok. Nereden çıkardınız bunu, kim söyledi. İşçilerin ücretlerinde kesinti olmayacak, öyle bir şey yok” dedi.

“Toplantı yapıp işçilere ücretlerde kesinti yapılmak istendiğini siz söylemişsiniz” diye tekrar sorduğumuz Varan, “Yok ben öyle bir şey söylemedim” dedi. Varan, fabrikanın yönetiminin Noksel’de olduğunu ama devletin oraya 3 yıl önce yönetim kurulu atadığını, Noksel ile birlikte atanan yönetimin fabrikayı işlettiğini ama her hangi bir sorun olmadığını söyledi. Varan, gönüllü gitmek isteyen işçilere kapının açık olduğunu, gönüllü çıkmak isteyenler dışında işten atılmanın, ücret kesintisinin de söz konusu olmadığını savundu.

YÜZDE 76 MODELİ NEDİR?

İşçilerin ücretlerinin kesilmesine neden olan yüzde 76 modeli ile işçiler çalıştığı gün yevmiye alacak, çalışmadığı gün, izin günleri, haftalık tatil vs. o günler için ise hiçbir ücret almayacak. Esnek çalışma hayata geçmiş olacak.

Haziran ayında bu uygulamanın hayata geçirilmek istendiği fabrikada, uygulamadan vazgeçilere işçiler ücretsiz izne gönderilmişti. Ardından işçilere yıllık izin kullandırılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt'taki silahlı kavgada, balkonda oturan bir kadın başından vurularak öldü

SONRAKİ HABER

UNICEF Lübnan'daki içme suyu sıkıntısına dikkati çekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa