23 Ağustos 2021 00:18

"Tezgahta fiyat sorup geçenlerin çoğu göçmen"

Pendik Kavakpınar'da esnafla, orman yangınlarını, sel felaketini ve iktidarın mülteci politikasını konuştuk.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Gülnaz ÇOBAN
Halis KAR
İstanbul

Kavakpınar, Pendik’in işçi ve emekçilerin yoğun yaşadığı mahallelerinden biri. Mahallede yaşayanların en büyük sorunu ekonomik krizle derinleşen yoksulluk. Ancak halkın gündemi elbette bununla sınırlı değil. Ülke gündeminde yer alan ve art arda gelen orman yangınları, sel felaketleri üzerinden iktidara tepki öne çıkıyor. Ancak her konu gelip Taliban’ın egemenlik kurmasıyla Afganistan’dan çeşitli ülkelere yönelen göçe dayanıyor. Mahallede sohbet ettiğimiz esnafa ekonominin gidişatını, art arda yaşanan felaketleri ve iktidarın göçmen politikasını sorduk.

"FİYAT SORUP GEÇİYORLAR"

Semt pazarında giyecek ve çorap satan 53 yaşındaki Sinem, gelecekten umudunu kesmiş; “Ben en çok çocuklarıma, torunlarıma üzülüyorum. Bizler iyi kötü yaşadık ama onların geleceği daha kötü” diyor. Sel ve orman yangınlarının felakete dönüşmesinin sebebini iktidar politikasıyla açıklayan Sinem, “Dere yatakları, yaylaları imara açılmamalıydı. Yine orman yangınlarının nasıl söndürüleceğine dair hiç kimse bir şey bilmiyor. Uçak var mı, yok mu?​” diyor. Göçmenleri de ülkenin sorunlarından biri olarak tarif eden Sinem, “Bu insanlar buraya nasıl bir güvenceyle geliyor? Mahallemizde Suriyeliler başta olmak üzere çok sayıda göçmen var. Sabahtan bu yana tezgahta fiyat sorup geçenlerin büyük çoğunluğu göçmenler. Bu insanların artık buradan gitmesi zor. Ancak hükümet bu insanlara bir çözüm bulmalı” dedi.

İktidarın ülke için yapacağı bir şey kalmadığını düşünen Ümit ise, “Bu ülkeyi yönetenler sadece kendilerini düşünüyor. Vatandaşı düşündükleri yok. Afganlar buralara kamyonlarla geliyor. Bu bundan sonra burada nasıl yaşayacaklar belli değil” diyerek belirsizliğe dikkat çekiyor.

Market işleten Fatih ise hükümetin politikalarını eleştirirken halka kızıyor: “Hükümetin ülkeyi ne hale getirdiğini görüyorlar ama ona rağmen hükümeti destekleyenler var. O zoruma gidiyor.”

"İNSANLAR AÇ, HÜKÜMET UMUT SATIYOR"

İnsanların açlıkla yüz yüzeyken iktidarın hâlâ umut sattığını söyleyen Nurettin isimli bir başka esnaf ise “Veresiye defteri tutmaya başladım. Burası işçi mahallesi. İnsanlar yediği börekleri veresiye yazdırmaya başladılar. Bu işçilerin cebinde börek parası bile yok” diyor. Nurettin, ormanlar yanarken iktidarın “Yunanitan’a uçak göndereceğiz” açıklamasına da tepkili: “Ormanları yakıyorlar dediler ama kim yakıyor söylemediler. Sel felaketi oldu, sanki dere yataklarına yapılaşmayı onlar izin vermemişler gibi davranıyorlar.”

Afganistan konusunda iktidarın mülteciler konusunda ABD ile anlaştığını ifade eden Nurettin, muhalefet partilerinin mülteci karşıtı söylemlerden vazgeçerek çözüm üretmesi ve konuyla ilgili halkı aydınlatması gerektiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Herkes işini en güvenli ortamda yapmalı

SONRAKİ HABER

Deri işçileri: Sendikal örgütlülük düşük önünde engeller çok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa