23 Ağustos 2021 00:28

Çocuklar marketten bir şey isterler diye bir yıldır dışarıya çıkarmıyorum

"Marketten görüp de bir şey isterler diye çocukları bir yıldır dışarıya çıkarmıyorum" diyen Fatma babasının emekli maaşından kalan 700 lira ile geçinmeye çalışıyor.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

İlknur HAYLAZ
İstanbul

Fatma 3 çocuğuyla yaşamaya çalışan yoksul bir anne. Yıllar önce birlikte yaşadığı erkek tarafından terk edilince ekonomik sorunları çığ gibi büyümüş. Uzun süredir sosyal hizmetlerden destek alarak yaşadığını söylüyor. Ancak bu yardımın 2020 yılında kesilmiş. "Marketten görüp de bir şey isterler diye çocukları bir yıldır dışarıya çıkarmıyorum" diyen Fatma babasının emekli maaşından kalan 700 lira ile geçinmeye çalışıyor. Fatma, "Sanmayın ben tek böyleyim" diyor, "Benim gibi olan tüm kadınlar bu sorunu yaşıyor. Devlet bizim sorunumuza çözüm bulsun."

SOSYAL YARDIM KESİLDİ

Aldığı sosyal yardımın kesilmesinin ardından tüm başvurularına rağmen yeniden bağlanmadığını söyleyen Fatma, "Benim durumumda değişen hiçbir şey yok. Hatta ekonomik sorunlarım şu an daha büyük. İki öğrencim var. Biri servis kullanmak zorunda kalacak bu yıl. Sosyal hizmetler her yıl bir bahaneyle yardımımı kesiyordu ben CİMER’e şikayet edince yeniden bağlanıyordu. Şimdi ise çocukların babasının eve geldiğini öne sürerek yardımımı kestiler. Sonuçta eve bir erkeğin gelip gitmesi bizim tok olduğumuz anlamına gelmez. Ben dul olduğum için kimse bana ev vermek istemiyor o nedenle çocukların babasından yardım istedim. Mahalleli bizi evli bilsin diye kira kontratını onun üzerine yaptım" dedi.

SÜREKLİ "HAYIRSEVERLERE" SESLENİYOR

"Ondan aldığım tek destek 800 lira kira bedeli. Başka da hiçbir şey vermiyor" diyen Fatma şöyle konuştu:

"Babamın emekli maaşından bana kalan 770 lira ile yaşamaya çalışıyorum. Son yaptığım başvurumun ardından Sosyal Hizmetlerden görevliler eve geldiler. Evin içinde, dolaplara erkek kıyafeti ve ayakkabı aradılar. Erkek kıyafeti bulamadıkları halde yine de yardım bağlanmadı. Eve kimin girip çıktığı değil kaç paranın girip çıktığına baksınlar. Benim evime asgari ücretin yarısı bile girmiyor. Ben sürekli sosyal medyadan hayır severlere sesleniyorum, arada oradan bana yardım geliyor. Ramazanda koli ya da çocuklara üst baş geliyor. Hem sosyal hizmetler hem de çevredekiler beni yaşam tarzımla -yani evlilik dışı birlikte olmamla- yargılıyor. Ama hiç kimse ‘Neden böyle oldu’ diye sormuyor. Ben de vergisini ödeyen bir vatandaş olarak hizmet istiyorum. Kaldı ki çocuklarımın babasının adresi belli, yaşadığı yer belli ona neden bakmıyorlar.  Okula gittim bu yıl sadece bir çocuğun forması 500 lira olmuş. Gideceği okula servis aylık 400 ya da 500 lira isteyecek. Ya bana destek olsun ya da bir yol göstersinler. Ne yapayım bu çocukları okuldan mı alayım?"

"ÇOCUKLARI BIRAKABİLECEĞİM YER YOK, ÇALIŞAMIYORUM"

Çocukları için sosyal medya üzerinden yardım istediği için kendini dilenmiş gibi hissettiğini anlatan Fatma, "Çocuklar hasta oluyor sosyal medyadan ya da her yerden belki bir hayır sever çıkarda yardım eder diye paylaşıyorum. Artık insanlar inansın diye çocukların resmini yüzlerini kapatarak gönderiyorum. Kızım küçükken bazı sebeplerden ötürü 3 yıl Sosyal Hizmetlerde kaldı. Normalde denetimi devam ediyordu onu da kestiler. Çocuklarımın kesilen nakdi para desteğini geri talep ediyorum ama onlar duymuyor bile. Marketten görüp de bir şey isterler diye çocukları bir yıldır dışarıya çıkarmıyorum. Benim çocuklarımı bırakacak bir yerimde yok ki gidip çalışayım" diyen Fatma, Aile ve Sosyal politikalar Bakanı Derya Yanık’ın sosyal medya hesaplarına sürekli mesaj attığını ama bir dönüş alamadığını söylüyor ve ekliyor:

"Sanmayın ben tek böyleyim benim gibi olan tüm kadınlar bu sorunu yaşıyor. Devlet bizim sorunumuza çözüm bulsun."

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Suriyeli diş hekimi: İşyerimizi hâlâ korkarak açıyoruz

SONRAKİ HABER

Erdoğan ve baş döndüren pragmatizm: Eski düşman yeni dost BAE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa