Siverek Ziraat Odası Meclis Başkanı Polatoğlu: Elektrik sorunu tarımı bıraktıracak!
Urfa’da çiftçiler, DEDAŞ’ın yüksek faturalarına ve elektrik kesintilere karşı tepkili. Çiftçiler sorun çözülmezse tarımı bıracaklarını ifade ediyor.
Fotoğraf: MA
Mahsum KARA
Diyarbakır
Urfa’nın ilçelerinde çiftçiler DEDAŞ’ın yüksek faturalarına ve elektrik kesintilerine karşı haftalardır eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor. Evrensel’e konuşan Siverek Ziraat Odası Meclis Başkanı Adnan Polatoğlu, elektrik sorunundan kaynaklı olarak çiftçilerin tarımı bırakma aşamasına geldiğini ifade ederek, devletin bu durama el atmasını istedi.
ÇİFTÇİ CİDDİ MAĞDURİYET YAŞADI
Polatoğlu, Urfa’da sulama sezonu başladığından beri DEDAŞ’ın günde 5 saatten fazla çiftçilerin elektriklerini kestiğini söyledi. Polatoğlu, “Biz çiftçi temsilcileri olarak bu sıkıntıyı yaşıyoruz ve bu durumu birçok platformda da dile getirdik. Maalesef ki çiftçiler yaşadığı sorunlara karşı bir muhatap bulamıyorlar. Elektrik kesintileri özellikle DEDAŞ’ın özelleştirilmesinden sonra başlayıp yaygınlaştı. Bu sene kurak geçen bir sene oldu ciddi anlamda çiftçiler zarara uğradı kuraklıktan dolayı. Bu sene girdilerimiz çok yüksek oldu ve hiçbir şekilde kuraklıktan dolayı verim alamadığımız bu süreçte üstüne birde elektrik kesintileri yaşayınca çiftçilerimizi gerçekten ciddi anlamda mağdur etmektedir. Yaşananlardan kaynaklı olarak çiftçiler tepkilerini göstermek zorunda kaldı.” dedi.
HEPİMİZ ÇİFTÇİYE BAĞLIYIZ
Ekonomik olarak Urfa’nın geçim kaynağının tarım olduğunu ifade eden Polatoğlu, “Bu kent bir sanayi kenti değil, buradaki esnafımızdan tutunda büyük market zincirine kadar hepimiz çiftçiye bağlıyız. Çiftçi gelir elde ettiği zaman döngü doğal olarak dönüyor. Bizim ekonomik krizimiz kuraklıktır ve verimin gelmemesidir. Elektrik kesintileri nedeniyle böyle bir sıkıntı yaşadığımız zaman bu bütün bölgeyi ve 350 bin nüfus olan Siverek ilçesinin yüzde 80 oranında etkileyecek durumdadır. Çünkü burada bulan insanların yüzde 80’ni tarımla geçimini sağlıyor. Bizim kurum olarak 30 bine yakın üyemiz ve 10 bine yakında aktif çiftçilerimiz var diğer bir yandan yaklaşık 4 milyon dönümlük bir arazi var. Bu arazinin 2,5 milyon dönümü işlem görüyor. Bu elektrik kesintileri Siverek ilçesinde saydığım bütün çiftçileri etkilemektedir.” dedi.
ELEKTRİK DEVLET DENETİMİNE GİRMELİ
DEDAŞ’ın özelleştirilmesinden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini belirten Polatoğlu, elektriğin tekrardan devletin denetimine girmesi ve bu şekilde yönetilmesi gerektiğini dile getirdi. Sistemsel olarak bir sıkıntı olduğunu ifade eden Polatoğlu, bu durumun sonuç itibariyle tarımı bitirip ülkenin dışarıya bağımlılığını artıracağını belirtti.
Yaşanan sorunlardan dolayı çiftçilerin artık tarımı bırakma aşamasına geldiğini belirten Polatoğlu, “Tarım gerçekten milli bir davadır. Buğday, arpa, mercimek ve benzeri tarım ürünleri üretiliyor burada. Pandemi sürecinde gördüğümüz gibi sadece çiftçinin para kazanması veya gelir elde etmesi değildir. En basit örneği pandemi döneminde Rusya artık buğday satışını yapmayacağının kararını aldı. Bundan dolayı tarımı bir gelir kaynağı olarak değil de bir milli dava olarak değerlendirmek gerekiyor. Çiftçiler gerçekten artık tarım yapmakta zorlanıyor. Bunun dışında Urfa’da pamuk ve mısır üretimi suya dayalı ve Türkiye’nin pamuk üretiminin yüzde 10’unu karşılıyor. Bu konudan dolayı kesinlikle tarım politikasının tekrardan değerlendirilmesi gereklidir. Özellikle üretim konusunda çiftçinin desteklenmesi gerekiyor.” dedi.
DESTEK GEREKİYOR
Çiftçilerin yaşadığı sorunların en başında gelen elektrik kesintilerinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Polatoğlu, çözüm konusunda şunları söyledi:
"İnsanların kendi arazilerini sulamaları için kolaylıklar sağlanmalı. Bunun dışında kuraklık geçen bir dönemden çıkmış bulunmaktayız, çiftçilerin desteklenmesi gerekiyor. Bunlardan sonra yapabileceklerimize geldiğimiz zaman bir komisyon oluşturulup yaşanan bütün sorunlar masaya yatırılmalı. Çiftçinin temsilcileri ve üreticiler bizzat bu komisyonun içerisinde yer almalı ve herkes kendi fikirlerini dile getirmeli. Bizim çözüm noktasında Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Semsi Bayraktar’ın ciddi anlamda önerileri var bu konuya dair. Bu öneriler kesinlikle dikkate alınmalı. Devlet bu konulara dair bir şeyler yapmaya çalışıyor ama gerçekten bölgede ki DEDAŞ problemini daha derinden işlemesi gerekiyor."