23 Ağustos 2021 00:14

Messi’nin Paris’e gelişi, Katar’ın oyun planının bir parçası

"Dünya Kupası düzenlemek, dört haftalık bir turnuva olduğu kadar altyapı geliştirme ve uzun vadeli turizmi teşvik etmekle de ilgilidir. PSG’yi satın almak da bu planın bir parçasıydı."

Lionel Messi | Fotoğraf: Alaattin Doğru / AA

Paylaş

Simon CHADWICK
Profesör, Eurasian Sport

Lionel Messi’nin duygusal ama kazançlı Paris Saint-Germain transferi gerçekleşti. Barselona formasıyla 672 gol atan futbolcunun Fransa ligine neler getirebileceği futbol dünyası tarafından merakla bekleniyor.

Bu arada, Messi’nin yeni kulübünün sahipleri, daha ileriye bakarak 2022’ye odaklanıyor. Katar Spor Yatırımları (QSI), Paris Saint-Germain’ın çoğunluk hissesini satın aldığından beri, iç hakimiyet ve Avrupa’daki başarı için büyük para harcadı.

Messi’nin transferi, önümüzdeki sezonun kriz dönemi olduğuna dair bir işaret veriyor. AC Milan’dan İtalyan Kaleci (ve Euro 2020 şampiyonu) Gianluigi Donnarumma ve eski Real Madrid Defans Oyuncusu Sergio Ramos ile çoktan anlaşan Saint-Germain, Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırmadığı sürece başarısız olarak görülecek.

Eğer kazanmayı başarırlarsa böyle bir zaferin sembolik anlamı, 2021 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar için önemli olacak. Hem saha içinde hem de saha dışında büyük bir zafer kazanacak olan Katar ve futbola yaptığı yatırımlar için dolu dolu geçen bir yıl olacak.

Katar’ın 1971’de İngiliz himayesinden çıkışından beri, ülkeyi yöneten aile doğal kaynakların zenginliğini en iyi ne şekilde kullanacaklarını araştırıyor. Gaz ve petrole dayalı bir ekonomiyi çeşitlendirme ihtiyacıyla karşı karşıya kalan Katar, 2008’de “2030 ulusal vizyonunu” başlatmıştı.

Amaç, Katar’ı sürdürülebilir gelişime ulaşma kabiliyeti olan gelişmiş bir ülke haline çevirmekti. Bu durum, sporu ve futbolu da önemli parçalar olarak içeren gelişme stratejisine yol açtı.

Dünya Kupası düzenlemek, dört haftalık bir turnuva olduğu kadar altyapı geliştirme ve uzun vadeli turizmi teşvik etmekle de ilgilidir. PSG’yi satın almak da bu planın bir parçasıydı. Bu sayede Katar hem para kazanıyor hem etkisini dünyaya yayıyor.

Bu, şu anlama geliyor; Messi’nin transferi ana bir olay olmaktan ziyade Katar’ın daha geniş amaçları için aslında yan kazançtır. Bununla birlikte, Arjantinlinin sağladığı tişört satışları, sponsorluklar ve diğer ticari anlaşmalar çok önemli gelir kaynakları olarak sayılacak.

Yine de Katar yalnızca ulusal stratejik kalkınma işini değil, aynı zamanda büyük siyasi amaçları da ellerinde tutuyor. Gerçekten de hükümet, futbolu daha büyük politik amaçlara ulaşmak için kullanmaktan çekinmiyor.

KATAR, MESSİ’DEN NE BEKLİYOR?

Katar, 2017’de 198 milyon sterlinlik rekor anlaşmayla, dünyaya (ve Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi yakın komşularına) finansal gücünü ve bağımsızlığını göstermek için kullandı. Bu aynı zamanda, Doha’daki hükümetin futbolu yumuşak güç cephanesinin bir parçası olarak gördüğünü ve futbolun en yetenekli oyuncularının imzalarıyla ilgilenen küresel izleyici kitlesinin ilgisini çekmek için değerlendirdiğini gösteriyor.

Bazıları Lionel Messi’nin PSG’ye attığı imzayı da aynı şekilde görecektir. Kulübün başarısına dair beklenti, Katar’ın yumuşak güç projeksiyonunun devam etmesini ve Katar markasının imajının ve itibarının daha da parlamasını sağlaması olacak.

Öyle olsa bile, PSG’nin UEFA’nın finansal adil oyun düzenlemelerinin bir adım önünde nasıl olacağına dair şimdiden tartışmalar başladı. Ancak burada da Katar’ın siyasi ve ekonomik planlaması ve gücü ortada duruyor. Katar Spor Yatırımlarının ve PSG’nin Başkanı Nasser Al-Khelaifi aynı zamanda Avrupa Kulüpler Birliğinin de başkanı ve bu pozisyon, UEFA’nın yürütme konseyinde bulunmasını sağlıyor.

Bu nedenle Al-Khelaifi, PSG’nin UEFA’nın kurallarına uymasını sağlamak için zorlu mücadeleler dünyasında nasıl dolaşılacağını bilen biri. Aynı zamanda Al-Kheaifi, PSG’nin Avrupalı rakipleriyle birlikte hareket etmeyi reddettiği Süper Lig’in çöküşü sırasında UEFA’nın yanında yer alan biri. İşte Doha için bir başka yumuşak güç kazanımı daha.

2022’ye yaklaşırken Al-Khelaifi, Katar’ın başlangıç kadrosunda Messi ve Dünya Kupası’nın yanında yer alacak. Messi’nin Fransa’ya taşınması dikkatleri üzerine çekse de, bir kez olsun ana olay o değil. Doha’daki hükümet, 2022’nin tamamen Katar ile ilgili olmasını istiyor ve Arjantinli, son derece taktiksel oyun planında üzerine düşeni yapması için askere alındı.

Not: Başlık ve arabaşlık Evrensel’e ait.

theconversation.com’dan çeviren Sıla ALTUN

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İdolü Trump gibi Bolsonaro da Brezilya'da seçimleri tanımak istemiyor

SONRAKİ HABER

Fatma Yasak'ı kaçırıp ölümle tehdit eden Alper Tasalı adlı erkek tutuklanmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa