23 Ağustos 2021 05:07
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ağustos 2021 11:55

İngiltere'nin "mülteci merkezleri" açıklamasına muhalefetten tepki

İngiltere Savunma Bakanı, İngiltere'nin Pakistan ve Türkiye'de Afgan mülteciler için merkezler kurma planı yaptığı haberi üzerine muhalefetten tepki yükseldi. BBC Türkçe atıf hatası olduğunu açıkladı.

Fotoğraf: DHA (Arşiv)

Paylaş

The Mail on Sunday gazetesinde dün yayımlanan bir makalede İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, İngiltere'nin Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde Afgan mülteciler için merkezler kurma planı yaptığını söyledi, planın detaylarından bahsetmedi. İngiltere'nin açıklamasına muhalefetten tepki geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklama yapmasını istedi.

Kılıçdaroğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

"Gelişmelere dair sizi bilgilendirmeye devam ediyorum. İngiltere Savunma Bakanı Wallace, kendilerine hizmet etmiş Afganlara, Türkiye'de 'mülteci merkezleri' kuracaklarını ilan etti ve Afganları ülkemize davet etti. Kendilerine mülteci seçecekler, kalanlar ülkemizde bırakılacak" 

"Şimdi Erdoğan’a sorum şu: 'Ben anlaşma yapmadım' dediğin ülkeler, artık Türkiye Cumhuriyeti'nin fikrini alma ihtiyacı dahi duymadan bunları söyleyebilecek hale mi geldi? Yoksa anlaşma yaptın diye mi bu kadar cüretkârlar? Hangisi doğru? Bir kere dürüst ol Erdoğan!

İngiltere'ye de buradan sesleniyorum: Size hizmet eden Afganları ölüme terk etmiş olmanız insanlık dışıdır. Ancak şu konuda emin olun ki, sizin sorumsuzluğunuzun ceremesini halkımız mahallesinde çekmeyecek. Kimseyi bizim topraklarımıza bu usulle getiremezsiniz!" 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Twitter hesabından açıklama yaptı. Açıklamasına Erdoğan'ın hesabını ekleyen Akşener, "Koltuğu kurtarmak için şimdi de İngilizlerin mi taşeronu oluyorsun Sayın Recep Tayyip Erdoğan?" dedi.

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de "Bu kadar rahatlık, bu kadar şımarıklık! Mülteci pazarlığında ülkenin düşürüldüğü duruma bakın" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İNGİLTERE'DEN MÜLTECİ MERKEZİ KURMA TALEBİ YOK

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye'ye resmi bir talep olmadığı ve bu yöndeki bir talebin kabul edilmeyeceği belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Birleşik Krallık basınında yeralan Afgan mülteciler için Türkiye’de iltica başvuru merkezi kurulması konusunda plan yapıldığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bugüne kadar hiçbir ülkeden tarafımıza iletilmiş bu yönde resmi bir talep bulunmamaktadır. Bu yönde bir talep iletilse dahi, bunu kabul etmemiz mümkün değildir."

ALTUN: "TALEP GELSE DAHİ BUNU ASLA KABUL ETMEYİZ"

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Wallace'nin Afganistan ile ilgili kaleme aldığı makalenin çarpıtıldığını öne sürerek "Bu makale, 'İngiltere, Pakistan ve Türkiye'de mülteci merkezleri kuracak' şeklinde sunuldu. Fakat ne yazık ki muhalefet yalan ve iftirada ısrar etmekten vazgeçmedi. Bir kere de biz ifade edelim, böyle bir talep yok, talep gelse dahi bunu asla kabul etmeyiz" dedi.

Altun, "Makalede 'We will establish a series of processing hubs across the region outside Afghanistan for those Afghans we have an obligation to bring to this country' ifadesi geçiyordu. Yani Wallace, makalesinde 'İngiltere’ye getirmekle yükümlü olduğumuz Afganlar için Afganistan dışındaki bölgede bir dizi merkez kuracağız' diye bir cümle kuruyordu. Makalenin hiçbir yerinde 'Türkiye geçmiyor, ima dahi edilmiyordu" dedi.

Altun, Wallace'ın makalesinin Türkiye karşıtlığı ile maruf bazı yabancı medya kuruluşları tarafından çarpıtıldığını savunarak şunları kaydetti:

"Ve bu makale, 'İngiltere, Pakistan ve Türkiye’de mülteci merkezleri kuracak' şeklinde sunuldu. Dediğimiz gibi, Bakan hiçbir şekilde Türkiye dememişti oysa! Kasıtlı bir şekilde yapılan bu çarpıtmaya çok geçmeden Türkiye'deki muhalefet sahip çıktı. Makalenin tek bir kelimesini dahi okumadan bu yalana dört elle sarılıp hükümetimize saldırmaya başladılar. Olayın aslına hiç bakmadan canla başla bu iftirayı yaymak için uğraştılar. Dışişleri Bakanlığımız, hızla aşağıdaki açıklamayı yaptı ve söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu. Fakat ne yazık ki muhalefet yalan ve iftirada ısrar etmekten vazgeçmedi. Bir kere de biz ifade edelim, böyle bir talep yok, talep gelse dahi bunu asla kabul etmeyiz. Yalan kötüdür, yalan tehlikelidir. Yalandan medet umanlara diyoruz ki, yalanla abad olunmaz, ancak rezil olunur. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Biz her şartta gerçeği, doğruyu, hakkı ve hakikati söyleyeceğiz."

 

BBC TÜRKÇE HABERDE ATIF HATASI YAPILDIĞINI AÇIKLADI, ÖZÜR DİLEDİ

BBC Türkçe yaptığı açıklamada, “mülteci merkezleri” açıklamasının doğrudan İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'a ait olmadığını ve haberde bir atıf hatası yapılmış olduğunu açıkladı, özür diledi.

(HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

Forex dolandırıcılığı ile ilgili 20 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

AKP’nin icraatları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa