Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri: Rektör ataması hangi ölçütlere göre yapılıyor?
Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri nöbetlerinin 154. gününde Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atamasının hangi ölçütlere göre yapıldığının açıklanmasını istedi.
Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri 154. kez Rektörlüğe sırtlarını döndüler, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Naci İnci’nin rektör olarak atanmasına dair soruların yanıtlanmasını istediler. Nöbet boyunca ellerinde "Feyzi Erçin Yalnız Değildir", "Cemre Baytok İşine Geri Dönsün" yazan dövizler ve üzerinde "Can Candan Yalnız Değildir" yazan Can Candan fotoğrafları taşıyan akademisyenler, nöbetlerinin ardından Naci İnci’nin rektör olarak atanmasına dair açıklamalarını okudu.
"KURUMUN İRADESİ HİÇE SAYILARAK YAPILAN ATAMAYI KABUL ETMİYORUZ"
Akademisyenler yaptıkları açıklamada "20 Ağustos Cuma gecesi, yine bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, Naci İnci’nin üniversitemize rektör olarak atandığını öğrendik. 2 Ocak günü Melih Bulu’nun atanmasına karşı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri olarak “Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz” diyerek başlattığımız mücadelemizde itirazımız sadece üniversite dışından bir kişinin atanmasına yönelik değildi. Kabul etmediğimiz temel hususlar; rektör atama sürecinin üniversitenin ilgili kurullarının hiçbiri muhatap alınmadan, kurumun iradesi hiçe sayılarak ve şeffaf olmayan bir şekilde yapılmasıydı. Melih Bulu’nun rektörlük görevinden alınmasının ardından 30 Temmuz'da Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri olarak rektör adaylığını açıklayan tüm hocalarımız için bir güven oylaması gerçekleştirdik. Bu oylamanın sonuçları açıktır: Üniversitenin tüm akademisyenlerinin %82’sinin katılımıyla gerçekleşen bu oylamada, aday olan 17 öğretim üyesine destek kararı verilirken Melih Bulu’nun yardımcısı olan iki öğretim üyesi güvenoyu alamadı. Bu oylamada akademisyenlerimizin %95’i Naci İnci’nin rektör olarak atanmasını kabul etmediğini ifade etti." dedi.
YÜZDE 95 RET OYU ALDI
Akademisyenler atama neden kabul etmediklerini şöyle açıkladı:
- Naci İnci’nin rektör adaylığı Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri tarafından yapılan güven oylamasında akademisyenlerin %95’inin ret oyunu aldı.
- Naci İnci vekâleten rektörlük yaptığı süre boyunca Can Candan ve Feyzi Erçin hocalarımız ile CİTOK Koordinatörü Cemre Baytok’un işine hukuksuz ve keyfî bir şekilde son verdi.
- Aynı dönemde Naci İnci, karar alma süreçlerinde kurum içi usul, kural ve hukuki düzenlemeleri yok saydı; bölüm, fakülte, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato gibi kurulların iradelerini çiğnedi. Bu hukuksuz işlemler dolayısıyla yüze yakın hocamız çeşitli davalar açtı, “görevi kötüye kullanma” suçunu da içeren suç duyurularında bulundu.
- Naci İnci öğrencilerimizi haksız ve hukuksuz disiplin soruşturmalarıyla baskı altına aldı.
KAÇ REKTÖR ADAYI BAŞVURDU, MÜLAKATA ÇAĞRILAN ADAY VAR MI?
Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atamasının hangi ölçütlere göre yapıldığının açıklanmasını isteyen Akademisyenler şu soruların yanıtlamasını istedi:
- Başvuru yapan kaç rektör adayı vardı, bu adaylar kimdi?
- Adayların incelenmesi sürecinde YÖK’ün uyguladığı herhangi bir prosedür var mı?
- Başvuran adaylar arasından mülakata çağrılan var mı?
- Varsa mülakata çağrılan adaylar hangi kriterlere göre seçildi?
- Okulumuzca güvenoyu alan, Boğaziçi Üniversitesi’nin 17 yetkin ve liyakat sahibi rektör adayı mülakata dahi çağrılmazken adaylığı Boğaziçi kamuoyunca açıkça reddedilen Naci İnci neden tercih edildi?
Mevcut rektör belirleme sisteminin demokratik meşruiyetten yoksun olduğunu defalarca belirttiklerini vurgulayan Akademisylenler "Ancak, kanun devleti olmanın asgari şartlarını sağlayan bir yönetim bile sorulan bu sorulara cevap verebilmelidir. Atamaya dair sorularımızın cevaplanmasını, üniversitemizin iradesini ve ilkelerimizi hiçe sayarak yapılan bu atamanın iptalini talep ediyoruz. Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz." diye seslendi.
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri bugün de Can Candan işten çıkarıldığı gün başlattıkları ve Rektörlük binası önünde gerçekleştirdikleri oturma eylemine devam etti. (HABER MERKEZİ)