23 Ağustos 2021 12:44

ABD'de Pfizer/BioNTech aşısına 16 yaş ve üstü için tam onay çıktı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Pfizer/BioNTech aşısına 16 yaş ve üstü için tam kullanım onayı verdi.

Pfizer/BioNTech'in Kovid-19 aşısı | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Amerikan şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in ürettiği Kovid-19 aşısına 16 yaş ve üstü için tam onay verdi.

Washington Post gazetesi, FDA'den tam onayın çıktığını duyurdu. Pfizer/BioNTech aşısı, dünyada tam kullanım onayı alan ilk Kovid-19 aşısı oldu.

Aşı, 12-15 yaş arası çocuklarda bu yaş grubunun verileri tamamlanıp FDA tarafından tekrar incelenene kadar acil kullanım onayı ile kullanılmaya devam edilecek.

FDA yetkilisi Janet Woodcock, "Milyonlarca insan Kovid-19 aşılarını güvenle olurken, bazıları için aşıya ek bir güven duymak için Gıda ve İlaç Dairesi onayının önemli olduğunu kabul ediyoruz. Bugünkü kilometre taşı bizi ABD'de salgının gidişatını değiştirmeye bir adım yaklaştırdı" diye konuştu.

Pfizer, FDA'ya tam kullanım onayı için ABD, AB, Türkiye, Güney Afrika ve Güney Amerika'da 44 bin denekten gelen verileri sunduğunu açıkladı. Şirket, verilerin enfeksiyonu önlemede yüzde 91 etkili olduğunu bilirdi.

Şirket, 12-15 yaş arası verileri toplamasının ardından bu yaş grubu için de FDA'ya tam onay başvurusunu yapacak.

Pentagon ağustos ayı başlarında Pfizer/Biontech aşısının tam onayının tamamlanması ile birlikte 1.3 milyon aktif personeli için aşının zorunlu tutulacağını açıklamıştı.

Pfizer ve Moderna aşılarının zaman içinde etkilerini yitirmesi nedeniyle ABD'de 2. doz aşısının üzerinden 8 ay geçmiş yetişkinlere 20 Eylül sonrasında 3. dozun vurulmasına karar verilmişti.

Aşının acil kullanım statüsünden tam onay statüsüne geçmesiyle aşılanma oranlarının artması bekleniyor. Uzmanlar, aşının tam onay alması sonrasında işyerlerinin ve üniversitelerin çalışanlarına aşı zorunluluğu getirmesinin önünün açılabileceğini söylüyor.

FDA'nın verilerine göre, bugüne kadar ABD'de aşılananların yüzde 54'ü Pfizer-BioNTech aşısı oldu.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

BBC Türkçe’den “mülteci merkezleri" açıklaması: Atıf hatası yapıldı, özür dileriz

SONRAKİ HABER

AB, Türkiye'nin Kovid-19 aşı sertifikasının denkliğini kabul eden kararı onayladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa