24 Ağustos 2021 10:21

İstanbul Tabip Odası uyardı: Salgın yükseliyor, ölümler artıyor

Salgının yeniden yükseldiğine, ölümlerin zirve yaptığına dikkat çeken İstanbul Tabip Odası, aşılamayı hızlandırması için iktidarı uyardı.

İstanbul Tabip Odası basın toplantısı | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Tabip Odası (İTO), salgının yükseldiğini, ölümlerin dördüncü pike gittiğini belirterek iktidara aşılamayı hızlandırın çağrısı yaptı.

İktidar salgında ‘başarı hikayesi’ yazmaya çalışsa da son altı haftadır ölümlerin sürekli olarak artarak günlük 200’ün üzerine çıktığına dikkat çeken İTO “Toplam ölüm sayısı 54 bin 765 oldu, aktif vaka sayısı 455 bini geçti. Bir önceki haftaya göre ölümler yüzde 43 arttı ve 1374 yurttaşımızı daha kaybettik” dedi. 

Salgının durdurulamadığına dikkat çeken İTO, son haftalarda kovid-19 servisleri ve yoğun bakımlardaki doluluğun arttığına vurgu yaptı. Tüm bunların aşı tedarikinde sorun olmadığının söylendiği zamanlarda yaşandığına işaret edilen açıklamada “Okulların açılmasına da sadece altı gün kaldı. Salgının başında üç, beş maskeyi dağıtmayı beceremeyenler aşı işini de tam bir karmaşaya döndürdüler. 1 Temmuz’daki kontrolsüz ‘açılma’nın, ‘aşı karmaşası’nın bedelini bir kez daha insanlarımız canlarıyla ödüyor” ifadelerine yer verildi.

İTO, salgının başından bu yana yaptıkları yaygın test, etkili filyasyon, karantina ve izolasyonun yanı sıra acilen alınması gereken diğer tedbirleri sıraladı:

AŞILAMA HIZLA YAYGINLAŞTIRILMALIDIR

7 ayda iki doz aşı yapılanların oranı hala yüzde 56.55’tir. Yeterli aşının tedarik edildiği koşulda aşıyı toplumla buluşturmak ancak tüm boyutlarıyla tasarlanmış bir aşı kampanyası ile mümkündür. Aşılamada gecikilen her gün vakalarda yeni artışlara ve yeni ölümlere yol açmaktadır. Aşı çalışmaları hızlandırılmalı, 12 yaş üzeri bir an önce aşılanmalıdır.

AŞI OLMAYANLARA BİREBİR ULAŞILMALI

Aşılamadaki karmaşa ve gecikme esas olarak organizasyon bozukluğundan kaynaklanıyor. Devlet vatandaşı bizatihi bulup aşılamak yerine yurttaşların akıllı telefonlarına girip, internete bağlanıp, e-nabızdan randevu almayı başarıp aşı olmasını bekliyor. Çocukluk çağı aşı takiplerinde olduğu gibi henüz aşısını yaptırmamış bütün yurttaşlara birebir takiple ulaşılmalı ve aşı olmaları sağlanmalıdır.

AŞILANMA TOPLUMSAL SORUMLULUKTUR

Salgın hastalıklar döneminde aşı olmak; Cumhurbaşkanının, Sağlık Bakanının söylediklerinin aksine bireysel tercihe bırakılamaz. Bu dönemlerde aşı olmak toplumsal bir sorumluluktur. Başta eğitim, sağlık, gıda, ulaştırma, taşıma olmak üzere bütün sektörlerdeki çalışanların bir an önce aşılanması sağlanmalıdır.

AŞISIZLARA KISITLAMALAR GETİRİLMELİ

Salgınlarda gerekli koruyucu tedbirleri almayan, aşı olmayan bir kişi sadece kendisinin değil, ailesinin, çevresinin, toplumun da sağlığını ve hayatını tehlikeye atmaktadır. Devlet aşıyı toplumla buluşturduktan sonra hâlâ aşı yaptırmayanların toplum sağlığını tehlikeye atma hakları yoktur. İnsanların toplu halde bulunduğu bütün ortamlarda aşısız insanların bulunması kısıtlanmalıdır.

EĞİTİM İÇİN TÜM TEDBİRLER EKSİKSİZ ALINMALI

Yüz yüze eğitimin yapılamaması çocuklarımıza telafisi imkansız zararlar vermektedir. Okulların açılması ve eğitimin sürdürülebilmesi için başta maske, dezenfektan, sıvı sabun, kağıt havlu olmak üzere kişisel hijyen malzemelerinin ücretsiz ve yeterli miktarda temin edilmesi; sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılması, sınıfların uygun şekilde havalandırılmasının sağlanması olmak üzere bütün tedbirler eksiksiz olarak alınmalıdır. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Birleşik Metal-İş, MESS teklifini açıklayacak

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri 155. kez sırtını rektörlük binasına döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa