25 Ağustos 2021 00:01

TEMSA işçileri: MESS sözleşmesi kayıplarımızı gidermeli

TEMSA işçileri TİS taleplerini ifade ederken aynı zamanda taslak hazırlanma ve sözleşmenin imzalanma sürecine ilişkin eleştirilerini dile getirdi.

Ekran Görüntüsü: TEMSA tanıtım videosu

Paylaş

Aydın YİĞİT
Adana

2021-2023 yılları arası dönemi kapsayacak MESS grup toplu iş sözleşmesi eylül ayında başlayacak. Yaklaşık 130 bin metal işçisinin ücret ve sosyal haklarına ilişkin durumunun belirleneceği sözleşme, aynı zamanda ülkenin en büyük TİS’lerinden biri olma özelliğine sahip. Metal iş kolu olması itibarıyla en büyük sermaye gruplarının masaya oturacağı görüşmelerde Adana’dan otobüs, midibüs ve kamyonet üretimi yapan TEMSA fabrikası işçileri de yetkili sendika Özçelik-İş ile temsil edilecek. Görüştüğümüz işçiler, TİS taleplerini ifade ederken aynı zamanda taslak hazırlanma ve sözleşmenin imzalanma sürecine ilişkin eleştirilerini dile getirdi.

‘GÖSTERMELİK İŞLER’

Sözleşme öncesi yeteri kadar hazırlık yapılmadığını dile getiren işçiler, geçtiğimiz bir ay içerisinde sendikacıların ve temsilcilerin bazı bölümlerde sözlü olarak talepleri dinlediklerini ve sözleşmeyle ilgili kısaca bilgiler verildiğini dile getirdi. Taslağın henüz kendilerine iletilmediğini ifade eden işçiler, sendikanın 1000’e yakın üyesinin olduğu işyerinde tüm işçilerin sürece dahil edilmediğini ve sözleşmeyle ilgili şimdiye kadar yapılanların da ‘göstermelik işler’ olduğunu ifade etti.

Sözleşmeye grup şeklinde gidilmesinin işçilerin yararına olmadığını ifade eden bir işçi, “Tek başına fabrika ile işçiler arasında olsa o zaman daha güçlü masaya oturabiliriz. Böyle olunca hem fabrika ‘Ben MESS’e uydum’ diyor hem de Türk Metal belirleyici oluyor. Özçelik-İş de yetersiz kalıyor” dedi. 

‘SOSYAL HAKLARA BAĞLI KALEMLERİN SAYISI ARTMALI’

Geçtiğimiz gün kamu emekçileri için Memur-Sen’in imzaladığı sözleşmeyi eleştiren başka bir işçi “Memurlara verilen zamma bakıyorum, o rakamlar kabul edilir değil. Bizim için de hem geçmiş kayıpları telafi edecek hem de önümüzü göreceğimiz rakamlar imzalanmalı. Enflasyon farkları dahi olsa demek geçmiş dönem demek zaten. Yüzde 15 enflasyon deniyorsa sözleşmede en az 30 olmalı. O da TÜİK enflasyonuna göre yani” dedi. İşçilerin kazanılmış haklarının ve yardımların sözleşmede yer alması gerektiğini dile getiren işçi, “İşçilerin alacakları yardımlar, sosyal haklar işverenin iki dudağı arasında olmamalı. Bize bu sene ramazan kolisi verilmedi mesela. Çünkü sözleşmede yok, işveren hayrına veriyormuş gibi ele alıyor. Sendika da çıkıp bir destekte bulunmadı. Sözleşmede sosyal haklara bağlı kalemlerin sayısı artırılmalı” dedi.

Önümüzdeki haftalarda sözleşme sürecinin daha çok hızlanacağını dile getiren bir işçi de “Şu an otobüs üretimimiz yok ama bu hafta başlayacağız. Prestij midibüs yapıyoruz. Önümüzdeki aya siparişler var. İşler hızlanacak, şu an en çok istediğimiz de düzgün bir şekilde çalışabilmek ama henüz sözleşme ile ilgili pek bir gelişme yok. Geçen aylarda sendika gelmiş fabrikaya ama ben dinleyemedim, temsilci de bize gelip bir şey sormadı” dedi.

HÜKÜMET IBAN ATIYOR, SENDİKA PARA İSTİYOR

Geçtiğimiz haftalarda Özçelik-İş Sendikası Adana Şubesi işçilere yolladığı mesajda Bursa’da grevdeki sendika üyeleri Mastaş fabrikası işçileriyle dayanışma için maddi destek talebinde bulundu. Sendika şube yönetiminin birer aidatını bağışladığını dile getiren işçiler, şubenin işçilerden katkı istemesini doğru bulmadığını dile getirdi. Kendilerinden düzenli olarak zaten aidat kesildiğini dile getiren TEMSA işçisi, “Hükümet afet olunca vatandaşa IBAN atıp para istiyor, sendika da onun gibi yaptı yani. Grevde olan işçileri destekliyoruz tabii ama sendika zaten bizden bunun için de aidat kesiyor. Bu pandemi döneminde de sendika hiçbir şey yapmadı ama aidatlar sendikaya gitti. Oradan yollasınlar neden bizim cebimizden çıksın yine?​” diyerek tepki gösterdi. Sendikanın bu talebini samimi bulmadığını dile getiren başka bir TEMSA işçisi de “Neredeyse bir buçuk yıl kısa çalışma ödeneği kapsamındaydık. Sendikanın şimdi bizden katkı istemesi bence doğru değil. Zaten işçiler için kullanılması gereken grev fonu yok mu?​” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İMO Ankara Şubesi: Bilim dinlenmeli, yoksa daha çok Bozkurtlar yaşarız

SONRAKİ HABER

Fransa'da 65 yaş üstü ve risk grubundakilere 3'üncü doz Kovid-19 aşısı önerildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa