24 Ağustos 2021 17:45

Gündüz ailesinin “Adalet Turu”, Soma Katliamı aileleriyle devam etti

Alkollü bir sürücü tarafından katledilen bisiklet sporsucu Umut Gündüz'ün ailesinin başlattığı "Adalet Turu", Soma katliamında yaşamını yitiren madencilerin aileleriyle devam etti.

Fotoğraf: Gündüz ailesi

Paylaş

Ramis SAĞLAM
Manisa

Ankara’da alkollü bir sürücünün 15 Temmuz 2020 tarihinde çarpıp kaçarak ölümüne neden olduğu bisiklet sporcusu Umut Gündüz’ün ailesinin başlattığı "Adalet Turu", 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan Soma Katliamı'nda yaşamını yitiren işçilerin aileleriyle devam etti. Aile, Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği’nde Dernek Başkanı İsmail Çolak, Gülsüm Çolak ve Hasan Sadan ile görüştü.

Baba Menderes Gündüz, Soma Maden Katliamında yaşamını yitiren 301 işçinin acısının hâlâ yüreklerinde o günkü gibi hissettiklerini söyledi. Umut Gündüz’ün dava sürecini aktaran Gündüz, “Umut’un davası, benzer davalarla benzerlik taşısa da kendi özelinde farklılıklar taşıyor. Oğlumuza çarpıp kaçan alkollü olduğu tespit edilen sürücü olay yerinden kaçarak bu olayı kaza olmaktan çıkarmış oluyor. Alkollü sürücü, yürüme mesafesindeki hastaneye götürmek yerine kaçıp evine gidiyor. Kaçarken plakasını düşürdüğü için kolluk güçleri şüpheliyi yakalayıp savcılığa teslim ediyor. Plakasını düşürmemiş olsaydı cinayet faili meçhul olacaktı” dedi.

Gündüz, iddianame bile hazırlanmadan alkollü sürücünün serbest bırakılmasının kendilerinde adalet duygusunu yaraladığını söyledi.

“ADALETE OLAN TÜM GÜVENİMİZİ YİTİRDİK”

Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak da Soma davası hakkında bilgi verdi. Çolak, duruşmadaki sanıkların her bir işçi için 7 gün bile hapis yatmadıklarını, hatta şimdi karşılarına çıktıklarını söyledi.

Çolak, “Çocuklarımız için adalet istediğimizde bize yapmadıklarını bırakmadılar. Ankara’ya Adalet Bakanlığına gitmek istediğimizde bizi Bakanlığın sokağına bile sokmadılar. Kadın erkek bizi yerden yere vurdular. Basın açıklaması yapmak istediğimizde bizi gözaltına aldılar” dedi.

Davanın sonucunda adalete olan tüm güvenlerini yitirdiklerini söyleyen Çolak, “Savcı olası kasıttan dava açmasına rağmen, mahkeme bilinçli taksire çevirdi. Bizim davamıza atanmış özel mahkeme heyetimiz vardı. Heyet Başkanı çok cesur adımlar atarak bu davayı bitirecekti. Davanın sonuna gelindiğinde mahkeme heyeti değiştirilerek davaya müdahale edildi” dedi.

“OLAMAYAN ADALETİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAĞIZ”

Görüşmede söz alan Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak da “Duruşma devam ederken buradan adalet çıkmayacağını düşünerek iki anne olarak HSYK’nın önün gitme kararı almıştık. 3 bin km yol yaparak adaleti yollarda aradık. Zonguldak’tan Ankara’ya geri döndük. HSYK Başkanı ile görüşmek istediğimizde bize saldırarak avukatlarımızı gözaltına aldılar. Biz buradan 301 işçinin toprağını ve bir topak da kömür alarak gittik. Yargılaması yapılmadı diyerek kömürleri HSYK’nın önüne fırlattık” diye konuştu.

Gülsüm Çolak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu toprağın bedeli ödenmedi, bu toprakta çürüdü ama siz bu toprağın adaletini vermediniz dedik.”

Kendilerinin dışında adalet arayanların yanına gittiklerini söyleyen Çolak, “Berkin Elvan’ın ailesi, Cumartesi Anneleri, Suruç, Ankara Gar Katliamı'nda katledilenlerin ailesi… Herkes adalet arıyor. Ama olmayan adaleti nasıl gün yüzüne çıkaracağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da neler oluyor?

SONRAKİ HABER

Pandeminin yükünden sonra şimdi de yurt zamları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa