Yüzde 1'i aşmayan sendikalara üye kamu emekçilerine toplu sözleşme ikramiyesi yok
400 liralık ikramiyenin, sadece üye sayısı toplam sendikalara üye memur sayısının yüzde 1’ini geçen sendikaların üyelerine verileceği ortaya çıktı.
Fotoğraf: DHA
Kamu emekçilerinin toplu sözleşme görüşmeleri sırasında, memurlara toplu sözleşme ikramiyesi olarak 400 lira verileceği açıklandı ancak Resmi Gazete’de yayınlanan sözleşme metni, bütün memurların bundan yararlanamayacağını ortaya koydu. Kararla yüzde 1 üyesi olmayan sendikaların üyeleri adeta cezalandırıldı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık ile KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan düzenlemeyi yargıya taşıyacaklarını söyledi.
Resmi Gazete’de yayınlanan 6. Dönem Toplu Sözleşme’ye göre; memur ve emeklilerinin maaş ve aylıklarına 2022 yılının ilk 6 ayında yüzde 5, ikinci 6 ayında yüzde 7 ve enflasyon farkları; 2023 yılının ilk 6 ayında yüzde 8, ikinci 6 ayında yüzde 6 ve enflasyon farkları oranında zam yapılacak. Toplu sözleşme görüşmeleri sırasında, memurlara toplu sözleşme ikramiyesi olarak 400 lira verileceği açıklandı ancak Resmi Gazete’de yayınlanan sözleşme metni, bütün memurların bundan yararlanamayacağını ortaya koydu. Sözleşmenin 23. maddesine göre; 400 liralık ikramiye, sadece üye sayısı toplam sendikalara üye memur sayısının yüzde 1’ini geçen sendikaların üyelerine verilecek.
DOÇ DR. AZİZ ÇELİK: “SENDİKA SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI”
Doç. Dr. Aziz Çelik, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarda, Memur- Sen’in imza attığı bu sözleşme hükmüne dava açılabileceğini açıkladı. Çelik, şunları kaydetti:
“Memur-Sen ve hükümet yeni bir skandala imza attı. Yüzde 1 üyesi olmayan sendikaların üyeleri cezalandırıldı. 23. maddeye göre; toplu sözleşme ikramiyesinden, sadece kamu görevlisi sendikasının kurulu olduğu hizmet kolundaki kamu görevlisi sayısının en az yüzde 1'den fazlasını üye kaydeden sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlileri yararlanacak.
"AYRIMCILIK NEDENİYLE İKRAMİYEDEN YARARLANDIRILMAYANLAR DAVA AÇMALI"
Böylece üye sayısı hizmet kolundaki memurların yüzde 1'ini aşmayan sendikaların üyeleri, 2022'de 400 liraya çıkacak olan toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamayacak. Eski toplu sözleşmelerde, toplu sözleşme ikramiyesinden ayrımsız bütün sendika üyeleri yararlanıyordu. Bu durumda, üç ayda bir ödenen toplu sözleşme ikramiyesinden küçük sendikalara üye binlerce memur yararlanamayacak. Böylece sendika tekeli teşvik edilirken sendika seçme özgürlüğü, toplu sözleşmeyle baltalanmış oldu. Memur-Sen, toplu sözleşmeden sadece kendi üyelerinin yararlanmasını savunuyor. 6. Dönem Toplu Sözleşmesi’yle sendikal ayrımcılık yolunda ilk adım atılmış oldu. Bu durum, Anayasa’nın eşitlik ilkesi ve sendika seçme özgürlüğünü güvence altına alan hükümlerine aykırı. Toplu sözleşme ikramiyesi, memurların sendika aidatlarını karşılama işlevi görüyor. Böylece küçük sendikalara üye memurlar istifaya zorlanmış olacak. Toplu sözleşme ikramiyesinden sendikal ayrımcılık nedeniyle yararlandırılmayan sendika üyeleri dava açmalıdır.”
August 25, 2021
KESK: 3 MİLYON 800 BİN KİŞİ YARARLANAMAYACAK
Hükümetin, toplu sözleşme sürecinin dışında tuttuğu KESK'in internet sitesinde yer açıklamada, söz konusu artıştan sendika üyesi olmayan ve 4688 sayılı yasaya göre sendika üyesi olması yasaklanmış bulunan toplamda 3 milyon 800 bin kişinin yararlanamayacak olması eleştirilerek, "Toplu sözleşme ikramiyesinde artışın refah payı talebi ile kıyaslanması veya 'refah payı vermiyoruz ama toplu sözleşme ikramiyesini artırdık' demesinin bir karşılığı yoktur" denildi.
ILO'YA RAPOR EDİLECEK
Öte yandan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık ile KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan düzenlemeyi yargıya taşıyacaklarını söyledi. Bozgeyik, ayrıca konuyu Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) rapor edeceklerini söyledi.
AĞBABA: YÜZLERCE SENDİKAYI VE ÜYESİNİ YOK SAYMAKTIR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise yaptığı açıklamada, “Bu karar sendika üyeliği özgürlüğüne, sendika hakkına açık bir darbedir. Bu karar açıkça iktidara yakın olmayan sendikalara karşı yapılan bir ayrımcılıktır” dedi.
Çalışma Bakanının sözleşme sürecini eleştiren sendikalara “merdiven atlı sendika” dediğini hatırlatan Ağbaba, Öncelikle Sayın Bakana şunu belirtmek isteriz ki; Türkiye’de memur sendikaları 4688 sayılı kamu görevlileri sendikaları ve toplu sözleşme yasasına göre kurulmaktadır. Yasaya göre kurulan hiçbir sendikaya merdiven altı veya gayri meşru gibi yakıştırmalar yapmak, açıkça hem mevcut sendika yasalarına hem de anayasa aykırıdır” dedi.
Ayrıca, toplu sözleşmede ikramiyesinden yüzde 1 örgütlenme şartı nedeniyle farklı iş kollarında yaklaşık 215 sendika ve binlerce sendika üyesi bu haktan yararlanamayacağını aktaran Ağbaba, “Bu karar sendika üyeliği özgürlüğüne, sendika hakkına açık bir darbedir. Bu karar açıkça iktidara yakın olmayan sendikalara karşı yapılan bir ayrımcılıktır” dedi. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)