25 Ağustos 2021 08:50
/
Güncelleme: 11:50

Kamptan öğrenerek ayrıldım

Kürt dilline dair çalışmalarının çok az olduğu ve bunun en büyük sebebinin Kürt halkının üzerindeki baskı ve yasaklardan kaynaklandığı açıkça ortada.

Kamptan öğrenerek ayrıldım

fotoğraf: Evrensel

Bişeng AŞULA

Dersim

Bölge Emek Gençliğinin Elazığ’da gerçekleştirdiği Gençlik Yaz Kampı’nın birinci gününde yazar ve şair Mem Bawer’in katılımıyla Kürt çocuk edebiyatı üzerine bir söyleyişi düzenledik.

Mem Bawer’in Kürt çocuk edebiyatında en önem verdiği çalışmalarının fabllar olduğunu belirtti, nedenini ise şöyle açıkladı: “Fabllar çocukların düşünce anlayışının gelişmesi ve sorgulayıcı yapıda olmaları için önemlidir.”

SÖZLÜ AKTARIMIN EN ÖNEMLİ ARACI OLARAK DENGBEJLER

Mem Bawer Kürt halkının üzerindeki baskı ve yasaklardan ötürü edebi eserler yazılı değil de sözlü bir şekilde aktarıldığını ve bu aktarımın en önemli aracının dengbejler olduğunu söyledi. Bawer, Kürt çocuk edebiyatındaki eksikliklere karşı çalışmalar sürdürdüğünü ve sürdüreceğini belirtti.

Mem Bawer’in ele aldığı konulardan biri de Kürt çocuk edebiyatının, Batı çocuk edebiyatına kıyasla daha az okunduğu belirtiyor. Bawer, bunun sebeplerinde birinin Kürt ailelerinin kendi çocuklarına Kürt kültürünü öğretmemesi olduğunu söylüyor. Bir Kürt genci olarak, burada suçun ailelerde olduğunu düşünmüyorum. Bu sorunun Kürt dilinin ve halkının asimile edilmeye çalışılmasından kaynaklandığını düşünüyorum.

Kürt dilline dair çalışmalarının çok az olduğu ve bunun en büyük sebebinin Kürt halkının üzerindeki baskı ve yasaklar olduğu açıkça ortada. Günümüzde bu yasaklar çok yoğun olmasa da devam etmekte. Bu konuda yapılan bütün çalışmalara karşı çıkılıp, çeşitli bahaneler öne sürülerek kapatılan birçok kurum oldu.

OHAL’DE KAPATILAN KURUMLAR

Bunların bazı örnekleri şöyle; 15 Temmuz ardından ilan edilen OHAL ile birlikte Kürtçe üzerine çalışma yapan kurumlara ve yayınlara dönük baskıların arttı. Kayyum atanan belediyelere bağlı kreş ve bakım evlerinin çoğu kapatıldı. Zarok TV’nin ekranı birçok kanalla beraber başbakanın talimatıyla RTÜK tarafından kapatıldı. TRT-3‘te Kürtçe 4 saatlik yayınlara izin verilirken özellikle çocuklara dönük yayınlar ise kapatılıyordu. Kürtçe bu ülkede yaşayan milyonların dili. Kürt çocuklarının anadilde eğitim görmek hakları. Bu konuda daha ciddi adımlar atılmalı ve bununla ilgili kurumsal girişimler desteklenmelidir.

Mem Bawer’e katılımından dolayı teşekkür ediyorum.

Evrensel'i Takip Et