Meksika, "Afgan Hayalperestler"i ülkeye kabul etti
Meksika’ya iltica eden 5 Afgan genç kadın, Kovid-19 hastalarının bakımı için ventilatörler geliştiren ve “Afgan Hayalperestler/Afghan Dreamers” olarak tanınan “Afgan Kızları Robot Ekibi”nin üyeleri.
Afganistan Bağımsızlık Günü yürüyüşü | Haroon Sabawoon/AA
Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, Taliban’ın iktidara gelmesinin ardından ülkeden ayrılmak zorunda kalan bir grup Afganistanlı genç kadın ile salı günü görüştü.
Telesur’un haberine göre, Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, Afgan mültecileri havaalanında karşılarken yaptığı konuşmada, “Meksika’da ‘kendi evinizdesiniz’ deriz ve şimdi tüm kalbimizle onlara da kendi evlerinde olduklarını söylemek istiyoruz” dedi.
México recibe al primer grupo de mujeres procedentes de #Afganistán, quienes salieron de su país tras la llegada al poder del Talibán. El canciller @m_ebrard destacó la tradición histórica de los mexicanos en materia de asilo pic.twitter.com/VaREtwnbJ0
— Eduardo Martinez (@EduardomteleSUR) August 25, 2021
Bakanı Ebrard, Meksika’nın “sığınma lehine uzun bir geleneği” olduğunu belirterek Afganistanlı kadınların Meksika halkı tarafından “büyük bir sevgiyle karşılanacağına” olan güvenini dile getirdi.
Mülteci kadınlar, Kovid-19 hastaları için ventilatörler geliştiren ve bir dizi bürokratik ve kadın düşmanı engeli aşarak bir yarışmaya katılmak için Washington’a gittikleri 2017 yılında uluslararası alanda tanınan “Afgan Hayalperestler” adlı robot ekibinin bir parçası.
“Burada olmaktan çok mutluyuz, Meksika hükümetinin burada olmamıza ve hayatımızı kurtarmamıza izin vermesi bir onur. Taliban artık iktidarda olduğu artık durum bizim lehimize değil” açıklaması yapan Afgan mültecilerin isimlerinin Fatemah, Lida, Kawsar, Maryam ve Saghar olduğu açıklandı.
El Cezire’de geçtiğimiz mart ayında haklarında çıkan bir habere göre Herat kentinde, lisede okurken bir aya gelen ekip, ilk olarak bir turnuvaya katılmak için gitmek istedikleri ABD kendilerine vize vermediği zaman manşetlere çıktı. Hikayeleri uluslararası medyanın ve bazı ABD'li politikacıların dikkatini çektiğinde, o zamanki ABD başkanı Donald Trump sonunda vizelerini verdi.
Ardından, Mart 2020’de, zamanın Herat Valisi Abdul Qayum Rahimi, doktorların o sırada ülkedeki en fazla sayıda koronavirüs vakasına sahip olan bölgede ne kadar az ventilatör olduğunu söylemesinin ardından “Afgan Hayalperestler” düşük maliyetli bir ventilatör tasarlamak için harekete geçtiler.
ABD'deki Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından piyasaya sürülen MIT E-Vent adlı düşük maliyetli, düşük teknolojili bir ventilatör tasarımını baz alan ekip bu tasarıma dayalı bir acil durum ventilatörü prototipi oluşturdular.
El Cezire’ye konuşan ekibin lideri 18 yaşındaki Somaya Faruqi şunları dile getirmişti: “Mühendislik çalışırken kendimle gurur duyuyorum çünkü Afganistan’da bu alanda çalışan çok fazla kız yok ve bu karmaşık bir alan olabilir ama bunda iyiyim, bu yüzden bir şeyler inşa etme ve yaratma konusunda kendime güveniyorum. Topluluğumuzda ve Afganistan genelinde sadece erkeklerin mekanik çalışması gerektiğini düşünen birçok insan var, ama nedenini bilmiyorum çünkü kızlar da olabilir. Sadece toplumlarının kendilerine inanmasına ve ailelerinin desteğine sahip olmalarına ihtiyaçları var ve sonra bunu kanıtlayacaklar. Bunu kanıtlamak her zaman benim hedefimdi.” (DIŞ HABERLER)