25 Ağustos 2021 10:18

Türk Metal toplu iş sözleşmesi taslağını açıkladı, işçiler tepki gösterdi

Türk Metal Sendikası, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'ndeki taleplerini açıklamak için bir otelde basın toplantısı düzenledi. İşçiler taslağa tepki gösterdi.

Türk Metal Sendikası, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'ndeki taleplerini açıklamak için basın toplantısı düzenledi | Fotoğraf: Muhammed Yaylalı/AA

Paylaş

130 bini aşkın metal işçisini ilgilendiren MESS grup sözleşmesi görüşmeleri yaklaşırken Türk Metal toplu iş sözleşmesi (TİS) taslağını açıkladı. “Ölümüne çalıştık kazanacağız” başlığıyla açıklanan taslakta, istenen zam oranı yüzde 27’de kaldı. Taslaktan basın toplantısıyla haberdar olduklarını ifade eden metal işçileri, anket sırasında çoğu işçinin yüzde 30 ve üzeri şıkkını işaretlediğini hatırlatarak, bu rakamın kayıplarını bile karşılamadığını dile getirdi. Sözleşmenin yenilenmesini isteyen işçiler, öte yandan inisiyatif almadıkları durumda bu rakamın bile hayal olacağını vurguladı.

Türk Metal bu yıl toplu sözleşme taslağını açıkladığı basın toplantısı bilgilerini Evrensel’e vermedi. Metal işçilerinin yaşadığı sorunları ve mücadelesini yıllardır yakından takip eden gazetemiz Evrensel'in, sendika genel merkezine taslağın nerede açıklanacağı ve saati konusunda soruları yanıtsız bırakıldı.

İLK 6 AY YÜZDE 27

“Ölümüne çalıştık kazanacağız” başlığıyla taslağı açıklayan Türk Metal saat ücreti 20.50 TL’nin altında olan işçilere bu ücreti geçmemek üzere 90 kuruş zam, bütün ücretlere ilk 6 ay yüzde 27, ikinci atı ay enflasyon oranında, üçüncü 6 ay enflasyon + 1 lira, dördüncü ay enflasyon oranında zam, sosyal haklarda ilk yıl yüzde 35, ikinci yıl enflasyon + 4 oranında zam” istediğini duyurdu.

İŞÇİNİN HABERİ YOK

Sendikanın sosyal medya hesaplarından yapılan canlı yayın ve fabrikalarda dağıtılan Vardiya gazetesi ile taslaktan haberdar olan işçiler taslağın taleplerini yansıtmadığını ifade ederken, “Bu zam talebiyle mi ‘Ölümüne çalıştık şimdi biz kazanacağız’ diyeceğiz” diyerek Türk Metal yöneticilerine tepki gösterdi.

Bir Ford Otosan işçisi “Her dönem taslak işçilerin talepleri ile oluşturulsun diyoruz. Bu dönem de anket yaptılar. Zaten seçmeli şıklarla hazırlanmış anketler. Ama şunu çok iyi biliyorum. Konuştuğum tüm arkadaşlar ücret talebine ilk altı ay için yüzde 30 ve üzeri dedi. Ücret zam talebini görünce bu anket işi tam bir düzmece diyorsun. Taslağa göre çekme ile yüzde 29.57, çekmeden yararlanamayan işçiler içinse yüzde 27 zam talebi ile masaya oturulacak. Geçen dönemki taslakla bu dönemi karşılaştırın; hep aynı mantık, hep aynı rakamlar. Bu kadar zaman hazırlandık diyorsunuz, ne oluyor dağ fare doğuruyor” dedi.

ÖLÜMÜNE ÇALIŞMANIN KARŞILIĞI BU MU?

Vardiya gazetesinde sendikanın kullandığı “Ölümüne çalıştık şimdi biz kazanacağız” sloganına gönderme yapan başka bir Ford işçisi şunları söyledi: “Reklamı yapılan sloganla ters düşen bir talep. Ölümüne çalıştık evet, biz dünyayı kasıp kavuran, binlerce kişinin öldüğü ya da hastalandığı pandemide durmadan hatta sosyal mesafe olmadan çalıştık. İzinlerimizden bayramlardan yoksun ve hatta fazla mesai yaparak hat hızlarının sürekli arttırılarak daha çok ürettik. Bizim hakkımızı ve bizim isteklerimizi masaya götüreceklerine giydirilmiş yüzde 29’la masaya oturmak, işçiyi satmanın ta kendisidir! Yüzde 29’u kaç işçi alacak?​”

"KABUL ETMİYORUZ"

Ford Otosan’ın 2020 yılında pandemiye rağmen yüzde 114 kâr elde ettiğini hatırlatan Ford işçisi “Geçen dönem sözleşme taslağında ilk altı ay için istenen zam yüzde 26.28’di. Bu sefer yüzde 29 nedir arkadaş, ölümüne çalışmanın karşılığı sadece yüzde 3 mü? Geçen sözleşmede enflasyon kaç çıktı bu sözleşmeye gelindiğinde oran kaç? Pandemide patron kârını yüzde 114 artırırken biz karşısına bu taslakla mı çıkacağız? Bir de diğer altı aylar sadece enflasyon oranında mı yetineceksin? Tek kelime ile yazıklar olsun. Türk Metal bir kez daha patron sendikası olduğunu, sarı sendika olduğunu göstermiş oldu! Biz metal işçileri olarak bu taslağı asla ama asla kabul etmiyoruz” diye konuştu.

"DAHA PAZARLIK YAPILACAK"

Ankara’daki Türk Traktör fabrikasından bir işçi de “Bu benim 5. toplu sözleşmem. 5 seferdir benzer oranlarda zam istedi sendikamız ama her seferinde istenenden daha azına razı olduk. Geçtiğimiz iki yılda pandemi bahanesiyle yapılan zamlar yüzünden ücretlerimiz çok eridi, yüzde 29’da ısrarcı olmak lazım. Eskiden daha iyi koşullarda yaşardık; zaman geçti ücretler arttı ama kiradan markete her şeye yapılan zamlar Traktör işçisini de çok etkiledi. Bu iki yıl çok yoğun çalıştık. Pandemide en çok iş yapan yerlerden biri olduk hakkımızı istemek bundan vazgeçmemek gerekiyor” dedi.

Bir başka Türk Traktör işçisi de “Özellikle son bir yıldır iş yükümüz çok arttı. Hastalık kapan arkadaşlarımız oldu. Uzun süredir de bunlara karşı söylendiğimizde sendikadan arkadaşlar bize bu orana yakın zamlardan bahsediyordu. Anket yaparken, bizle konuşurken sürekli bu rakamlar konuşuldu. Artık patronlar karşısında da bu rakamda ısrarcı olmak için sendika sadece yönetici ya da temsilcilerle değil, tüm işçilerle hareket etmeli” dedi.

MAN fabrikasından bir işçi de şöyle dedi:

“Eğer yüzde 27’nin arkasında dururlarsa iyi olur. Ama pazarlık olacaksa yetmez bize. Artık herkes geçinmekte zorlanıyor. 27’den biraz aşağısı bile zorlar bizi. Vergi dilimleri başlayınca zaten geriye bir şey kalmıyor. Sendikanın bunun arkasında sıkı durması gerek. Kriz var diye aşağı düşmesinler, kriz varsa bize de var.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 156. kez sırtını rektörlük binasına döndü

SONRAKİ HABER

Umudun ve direncin yarattığı miras: Başın Öne Eğilmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa