Gaziosmanpaşa Yenidoğan halkı "kentsel dönüşüm" dayatmasına karşı mücadele ediyor
Gaziosmanpaşa Yenidoğan Mahallesi halkı, "kentsel dönüşüm" gerekçesiyle kendilerine dayatılan tahliye kararlarına karşı direniyor. Yurttaşlar belediyeden sözleşme istiyor.
Eylem NAZLIER
İstanbul
Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisleri, "riskli yapı" kararıyla tek katlı gecekondularının yıkılmak istenmesine karşı mücadele ediyor. 24 Ağustos’ta verilen tahliye ve yıkım kararına tepki gösteren Gaziosmanpaşa halkı, ilçede 9 yıldır süren kentsel dönüşüm projelerindeki mağduriyetlere dikkat çekerek, alın terleri ile yaptıkları evlerinin rant uğruna ellerinden alınmak istendiğini söylüyor. Tahliye kararına karşı önceki gün eylem yaparak tepkilerini gösteren mahalle halkı, taleplerini Evrensel'e aktardı.
"BELEDİYENİN HEDEFİ HALİNE GELDİK"
“Biz uzlaşma taraftarıyız ama onlar, insanlara hak ettiklerini teslim etme noktasında bizimle hemfikir olmuyorlar” diyerek söze başlayan Muharrem Kırbaş, “8 yıldır burada anlaştıkları insanlara evlerini teslim edemediler. Kira yardımlarında da aksamalar oldu. İnsanlar kendi evlerinden çıkıp kiracı oldu. Kira yardımını aksattıkları zaman da bir sürü insan mağdur oldu. Biz aynı mağduriyetleri yaşamak istemiyoruz. Haklarımızı teslim eden bir anlaşma metni imzalayalım dedik, ancak imza atmak istemediler. Çünkü biz metne, inşaatın ne zaman başladığını, ne zaman biteceğini, hangi projeden hak sahibi olduğumuzu belirten maddeler eklemek istedik. Bunların hiçbirine rıza göstermediler. Dolayısıyla ne zaman başlayacağı ve ne zaman biteceği belli olmadan ve hangi projeden hak sahibi olduğumuza dair ibareleri görmeden haklarımızı teslim etmiyoruz. Böyle olunca belediyenin hedefi haline geldik” ifadelerini kullandı.
"RİSKLİ YAPI" BAHANESİYLE TAHLİYE KARARI
"Riskli yapı" bahanesiyle evleri için tahliye kararı verildiğini söyleyen Kırbaş, tahliye kararı için geldikleri günü şöyle anlatıyor:
“Kaymakamlık buradaydı, çevik kuvvet buradaydı. İnanın biz burada 70-80 kişi olduk, bizden daha çok memur vardı. Bunlar yıldırma politikası, biz biliyoruz. Biz hukuk mücadelesi veriyoruz. Er geç adaletin de tecelli edeceğini umut ediyoruz.”
"HAKKIM NEYSE ONU İSTİYORUM"
1993 yılında eşini kaybettiğini söyleyen 65 yaşındaki Makbule Ekinci, eşinin ölümünün ardından devletten tek kuruş yardım almadan 2 çocuk okutup büyüttüğünü anlattı.
“Şimdi evimi elimden almak istiyorlar” diyerek devlete tepki gösteren Ekinci, “Ben de kentsel dönüşüm istiyorum ama haklarımın korunmasını da istiyorum. Benim hakkımı zayi etmeyin. Ben hakkım neyse onu istiyorum” dedi.
Projeye ne zaman başlanacağını, evlerin ne zaman biteceğini bilmek isteyen Ekinci, “Babamın evi şu aşağıda. Bak 5 sene bitti, 6 sene dolacak ne kira verdiler ne evi teslim ettiler. Yapmayın demiyorum, gelin yapın ama siz yapmıyorsunuz, yıkıp bırakıyorsunuz. Binlerce kişi kan ağlıyor. Aşağıda komşularım var, aylardır kiralarını almamış. Bu insanların emekli maaşından başka geliri yok. Onların mağduriyetini gördüm, burayı neden teslim edeyim?” diye sordu.
"BURAYA BAŞKALARINI YIĞACAKLAR"
Kendi evlerinin bulunduğu bölgenin rant alanı olduğunu söyleyen Ekinci, “Bizleri buradan çıkaracaklar, başkalarını buraya yığacaklar. Buradan zenginlere pay çıkarıyorlar. Emine Erdoğan, ‘Nerede bir çığlık duysak biz oraya koşuyoruz’ diyor. Sesimiz çıktığı kadar bağırıyoruz, niye bize el uzatmıyorlar? Depremde ölecekmişiz, sen beni yaşatmıyorsun ki” dedi.
"MAĞDUR EDECEKLER"
Mahallede yaşayanların genellikle işçi olduğunu söyleyen Hasan Özbek, “Buradan fakir insanların gitmesini istiyorlar. Baskı kurarak bizi göndereceklerini düşünüyorlar. Mağdur edecekler. At bir imza, ver evini, sürün, biz sana hakkını vereceğiz... Hakkımızı verdikleri de yok. Bunlar millete su dahi vermez. Hepimiz mağduruz” diye konuştu.
81 yaşındaki annesinin oturduğu gecekondunun tahliye edilmek istendiğini söyleyen Hakan Baykan ise “Belediyeye karşı açtığım tüm davaları kazandım. Kazandığım halde annemi evinden etmeye çalışıyorlar. 81 yaşında bu kadın. Yazık günah değil mi! O kadın kiralarda mı yaşasın? Kendi bahçesinde yürümek varken, binalarda kat kat çıkması mı lazım? Kaç dava açtık inanın bilmiyoruz. Bu belediye neden devleti boşa meşgul ediyor? Deseler ki tapuları yok, hepimizin tapusu var. Hâlâ bize çıkın deniliyor. ‘Siz çıkın, biz buraları paralı birilerine satacağız, zengin olacağız’ diyorlar” dedi.
"BELEDİYE BU HUKUKSUZLUKTAN VAZGEÇMELİ"
Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi Dönem Sözcüsü Korkmaz Aslan, Yenidoğan Mahallesinde 2015 yılında çıkan planların tamamının iptal olduğunu söyleyerek, "Daha sonra Yenidoğan'a özel çıkan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli tüm planlar mahkeme kararlarıyla iptal edildi. Şu an onlar istinafta, ama her an istinaftan karar çıkacağını umut ediyoruz. Lehimize gelecek büyük ihtimalle" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz günlerde tahliye ve yıkım için zabıta, polis geldiğini, tutanak tuttuklarını ve herhangi bir yıkım yapmadıklarını söyleyen Aslan, "Belediye son kez şansını deniyor, zorla, tehditle imzaya mecbur bırakmaya çalışıyorlar. Plansız olan bir bölgeyi Gaziosmanpaşa Belediyesi yıkmaya çalışıyor. Böyle bir projeyi hayata geçirmesi mümkün değil çünkü ortada bir plan yok. Bu proje alanında kaçak yapı kararları da almışlardı, biz onları da iptal ettirdik. Kaçak yapı kararıyla olmayınca bu kez riskli yapı kararları aldırdılar. Riskli yapı kararı alınan gecekonduların tamamı tek katlı. Yenidoğan'da ikna edemedikleri insanlar çok bilinçli, davalarından vazgeçmeyecek. Umuyoruz belediye bu hukuka aykırı işlemlerinden vazgeçecek" dedi.