27 Ağustos 2021 00:17

Bu sokakta kimse yere çöp atmayacak

‘Model sokak’, “Kirletilmeyen yerin temizliğe de ihtiyacı yoktur” mantığının işlediği bir sokak. Adı gibi, Odunpazarı’nın, Eskişehir’in hatta Türkiye’nin diğer sokaklarına model olması hedefleniyor.

Fotoğraflar: Odunpazarı Belediyesi

Paylaş

Eylem LODOS
Eskişehir

Tarihi evleri ve sokakları ile ünlü Eskişehir Odunpazarı, artık yerlere çöp atılmayan modern sokakları ile de bilinecek.

Akarbaşı Mahallesi’nde bulunan ‘Model sokak’, “Kirletilmeyen yerin temizliğe de ihtiyacı yoktur” mantığının işlediği bir sokak. ‘Katılımcı’ belediyeciliğin de güzel örneklerinden. Adı gibi, Odunpazarı’nın, Eskişehir’in hatta Türkiye’nin diğer sokaklarına model olması hedefleniyor. Eskişehir’de ilk olan ‘Model Sokak Projesi’ne, diğer mahallelerden de talepler gelmeye başladı.

‘Model sokak’, doğayı, yerleri kirletmeyen; hep temiz tutan bir toplum olma fikri ile ortaya çıkmış. Model sokağın fikir sahibi de sokağın sakinlerinden Engin Eroğlu. Eğitim çalışmalarının olduğu, bir farkındalık çalışması aslında. Yerel yönetimlerin asli görevlerindendir, çöp toplamak ve temizlik yapmak. Ancak burada dikkat çekilmek istenen şey, “Kirletilmeyen yerin temizliğe de ihtiyacı olmayacağı.” Amaç ise el çöplerini sokağa atmamak üzerine bir farkındalık yaratmak. Aynı zamanda çöp çıkarma saatlerine ve geri dönüşüme atıfta bulunularak, onların toplanma günü ve saatine de dikkat çekmek.

ÖNCE KENT KONSEYİ ARDINDAN BELEDİYE

Engin Eroğlu da tıpkı bizler gibi, sokakların, caddelerin, parkların, ormanların, denizlerin, doğanın kirletilmesinden; yerlere çöp atılmasından; belediye görevlileri tarafından temizlenen bu yerlerin kısa sürede kirletilmesinden rahatsız olmuş. İnsanların bireysel olarak sokakları, çevreyi, doğayı temiz tutma çabalarının da nafile olduğunun bilinciyle önce Odunpazarı Kent Konseyi ile iletişime geçmiş. Ardından da Odunpazarı Kent Konseyi aracılığıyla Odunpazarı Belediyesi ile. Başladı ‘Model Sokak Projesi’ni anlatmaya… Projenin “Elimizdeki çöpü atacak görünür mesafede bir çöp kutusu olması” ve “topyekün bilinçlenme ve uygulama” gibi iki aşaması var.

İLK ŞART GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Projenin ilk şartı gereği, sokağın bazı noktalarına belediye tarafından “Kirletilmeyen Yerin Temizliğe İhtiyacı Yoktur”, “Model Sokakta İnsanlar Yere Çöp Atmaz” yazılı pankartlar asıldı. Sonra da insanların el çöplerini atmaları için küçük çöp kutuları yerleştirildi. Ancak bu kutular sigara izmaritleri, naylon, kağıt, cips, çikolata ambalajları gibi her türlü el çöpü için. Akşam 19.00’dan sonra çıkartılan evsel atıklar için uygun değil. Evsel atıklar-çöpler her zaman olduğu gibi 19.00’dan sonra sokağa çıkartılmaya devam edilecek. Böylece projenin birinci şartı gerçekleştirildi. İkinci şart biraz zaman alacak gibi, ancak o şartın gerçekleştirilmesi için de sokaktaki tüm apartman yöneticilerine eğitim verilmeye başlandı. 42 apartmanın bulunduğu ‘model sokak’ta yaklaşık 1000 kişi yaşıyor. Apartman yöneticilerinin ardından sokakta yaşayan vatandaşlar için bir eğitim çalışması planlanıyor.

DİĞER MUHTARLAR DA PROJEYİ UYGULAMAK İSTİYOR

Model sokak için Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, Akarbaşı Mahalle Muhtarı Selçuk Yüceland ve sokak sakinlerinin katılımı ile bir açılış gerçekleştirildi. Açılışın ardından, projeden haberdar olan diğer mahalle muhtarları da ‘Model sokak’ projesini kendi sokaklarında uygulamak istediklerini dile getirdi. 

ÖNCEKİ HABER

Hollanda'da Afganlara karşı protestolar şiddete döndü, acil durum ilan edildi

SONRAKİ HABER

Bakan Koca'dan "ikinci doz aşınızı olun" çağrısı: Bunca ölüm ihmal edilir mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa