Mata Otomotiv’de 3 vardiya tepkisi
Mata Otomotiv’de vardiya sayısı 2’den 3’e çıkarıldı. İşçiler bunun, yaşamlarını tümden etkileyeceğini belirtirken, bir yandan geçinmek için fazla mesaiye kalmanın da sona ereceğini ifade etti.
Mata Otomotiv işçileri
Fotoğraf: Evrensel
İstanbul Tuzla Serbest Bölgede bulunan Mata Otomotiv’de vardiya sayısı 2’den 3’e çıkarıldı. Aralarında 2 vardiya olduğu için, Mata’da çalışmaya başlayanların da bulunduğu işçiler şimdi tüm yaşamlarının değişeceğini söylüyor. Öte yandan ekonomik sıkıntılar nedeniyle fazla mesaiye kalarak geçindiklerini ifade eden işçiler, 3 vardiyayla bunu da yapamayacaklarını ifade ediyor.
Yaklaşık 5 ay önce Mata Otomotiv’de işe başladığını belirten bir kadın işçi, “3 vardiya işçinin en son tercih edeceği sistemdir. Cumartesi günü de çalışma gününe dahil ediliyor, gece vardiyasına geldiğin için uyku düzenin altüst oluyor. Ailenle birlikte zaman geçirmeyi bırak, doğru düzgün dinlenemiyorsun. Ben de bu durumdan rahatsız olup 3 yıldır çalıştığım fabrikadan ayrıldım. İki çocuğum var ve onlarla ilgilenmem gerekiyordu. Bu durumu bana işe başlamadan önce söyleselerdi işimi bırakmazdım” dedi.
‘FAZLA MESAİLERLE GEÇİNEBİLİYORDUK’
Ücretlerinin yetersiz olduğunu dile getiren Mata Otomotiv işçisi, “Kimse severek fazla mesaiye kalmaz. Ama bu yaşam koşullarında mecburen fazla mesaiye kaldık, bayram seyran demeden fabrikaya geldik. Hatta 1 Mayıs’ta bile çalıştık. Bizim tek avantajımız sendikalı olmak. Sosyal yardımlar ve ikramiyelerimiz var. Biz yüksek ücret almıyoruz. Sendikanın olmadığı fabrikalar çok düşük ücrete işçi çalıştırıyor. Her gün markete, pazara zam geliyor. Bu zamlar karşısında mecburen fazla mesaiye kalmamız gerekiyordu. Şimdi 3 vardiyaya geçiyoruz. Maaşımız ne ise onu alacağız. 2 vardiyadayken fazla mesaiye gelmesek de hafta sonu ailemizle zaman geçiririz diye düşünürdük. Şimdi ne ailemize zaman ayırabileceğiz ne de fazla mesai ücreti alıp biraz daha borçlarımızdan kurtulacağız” diye konuştu.
‘BİRKAÇ DAKİKANIN HESABI YAPILIR OLDU’
Yeni projelerle beraber üretim sayısının da arttığını belirten başka bir işçi, “Biz el işçiliğiyle üretim yapıyoruz. Gün boyunca ayakta sabit şekilde çalışıyoruz. En ufak bir hata yapsak elimizdeki parça hurda oluyor. Üretime yeni müdür alındı. Sürekli üretim alanında gezip sayı topluyor, fabrikanın her yerine kameralar taktırıyor. Tuvalete gitmemize bile müdahale edecek yakında. Bu şekilde çalışmak bizim verimli çalışmamızı da etkiliyor. Çalışma ortamında huzur olmayınca bu durum üretime de yansıyor” dedi.
‘BAKIMHANE BÖLÜMÜNE HAFTA İÇİ İZİN VERİLECEK’
Fabrikada bakımhane bölümünde çalıştığını belirten bir işçi de “Bizim bölüm için hafta tatilini hafta içi bir güne alıp pazar günü çalıştırılacağımızı duyduk. Pazar günü üretim olmayacağı için teknik bakımların üretimi aksatmaması planlanmış. Burada adaletsizlik var. Benim eşim çalışıyor ve sadece pazar günü evde oluyor. Eşim ve çocuğumla zaman geçirmek için sadece bir günüm olacak, onu da elimizden almaya çalışıyorlar. Sendikanın bu duruma kesinlikle müdahale etmesi gerekiyor. Çünkü bizim söylemlerimizi kale alan kimse yok” ifadelerini kullandı.
SENDİKANIN TUTUMU RAHATSIZ EDİYOR
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Mata Otomotiv’de işçiler vardiya değişikliği konusunda sendikanın bilgi paylaşımında bulunmamasına da tepkili. Bir işçi, “Uzun bir süredir sendikalı mıyız değil miyiz farkında değiliz. Vardiya değişikliğini temizlik bölümünde çalışan taşeron işçi arkadaşlarımızdan ya da servis şoförlerinden duyduk. En azından gelip bu durumdan bizleri haberdar edebilirlerdi. Şube yönetimi aylardır fabrikaya uğramıyor. Gelse de birkaç fotoğraf çekilip gidiyorlar. İşe yeni başlayıp, daha önceden de sendikalı fabrikalarda çalışan arkadaşlarımız bile bu duruma şaşırıyor. Eksiklerine rağmen Birleşik Metal-İş’in iş kolundaki en ileri sendika olduğunu biliyoruz. Ama Mata Otomotiv’de varlığını bile hissettirememesi en çok biz işçileri rahatsız ediyor. Burada işe başlayan birçok genç işçi var. Sendikaları da burada gördükleri gibi tanıyorlar. Fabrika yönetimi de buradan cesaret alarak bize baskı kurmaya çalışıyor. Bu durumun hızlıca değişmesi gerekiyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)