27 Ağustos 2021 10:18

KESK’ten birçok ilde TİS protestosu: Kamu emekçileri yüzde 45 zam istedi

KESK, iktidar ile Memur-Sen arasında imzalanan toplu sözleşmeyi protesto etti. Kamu emekçileri pek çok ilde basın açıklamaları düzenledi.

BES Ankara Şubesi | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), iktidar ile Memur-Sen arasında imzalanan toplu sözleşmeyi protesto etti. İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana başta olmak üzere çok sayıda ilde açıklama yapan kamu emekçileri, “Sefalet sözleşmesini kabul etmiyoruz” dedi.

Kamuda 2 Ağustos’ta başlayan ve 3 hafta boyunca devam eden 6. Dönem Toplu Sözleşmesi’nde AKP iktidarı ile Memur-Sen enflasyon zammına imza attı.

2022 için yüzde 5+7, 2023 için yüzde 8+6 oranındaki zammı içeren sözleşmeyi protesto eden kamu emekçileri “Gerçek enflasyon oranında (yüzde 45) zam” istedi.

“İŞÇİ-MEMUR VE SENDİKA AYRIMI YAPMADAN MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ”

SES Aksaray Şube Temsilciliği, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde açıklama yaptı. Açıklamaya SES Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak ve Sağlık-İş işyeri temsilcileri de destek verdi.

Burada konuşan SES İşyeri Temsilcisi Aydın Erol, “Masaya ‘yetkili’ sıfatı ile oturanlar ve bu dönem ortak hareket ettikleri konfederasyon 2022 için yüzde 21 maaş artışı artı yüzde 3 refah payı artı 600 TL önceki dönem kaybı talep etmiştir. Yani 2022 yılı için yüzde 39 maaş artışı talep etmiştir. Buna karşım 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde yüzde 5+7 maaş artışına imza atmıştır. Yine 2023 için yüzde 17 maaş artışı + yüzde 3 refah payı teklifine karşılık altışar aylık dilimler halinde yüzde 8+6 oranına imza atılmıştır” dedi.

Örgütlenme düzeyi yüzde 1’in altında kalan sendikalara üye 4 milyon kamu emekçisi ve emeklinin de sözleşme primi ikramiyesinden yararlanamayacağını hatırlatan Erol, “İnsanca çalışmak ve insanca yaşamak için işçi-memur ve sendika ayrımı yapmadan mücadeleyi büyüteceğiz” ifadelerini kullandı.

Cerrahpaşaya bağlı Haseki Kardiyoloji Enstitüsünde işçi ve kamu emekçilerine bildiri dağıtan SES üyeler “Sefalete teslim olmama” çağrısı yaptı.

MEMUR-SEN’E TEPKİ

İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) önünde bir araya gelen kamu emekçileri ve sendika temsilcileri adına KESK Dönem Sözcüsü Özer Tuncer konuştu. Tuncer, “Hükümet ile yetkili sendika arasında imzalanan mutabakat, kamu emekçilerinin yaşadığı yoksulluk, sefalet ve kölelik koşullarıyla adeta alay eden bir şekilde kamuoyuna müjde olarak duyurulmuştur. Bu sözleşme milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisinin aklıyla alay etmektir. Bu sözleşme kamu emekçilerinin geçimini, geleceğini değil kendi kişisel ikbalini korumak, kurtarmak gayreti içinde olan yetkili sendika yöneticilerinin AKP’nin memuru olduklarının vesikasıdır. Kamu emekçileri açısından bu sözleşme kadar, Memur-Sen’in sendikacılığı da yok hükmündedir” dedi.

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesinde yaptıkları yürüyüş ile imzalanan sözleşmeyi protesto eden emekçiler, “Sefalete mahkum olmayacağız” sloganları attı. (İstanbul/EVRENSEL)


ANKARA’DA EMEKÇİLER SORDU: BU MU BAŞARI?

Ankara’da Büro Emekçileri Sendikası (BES) Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Haber Sen PTT Yenişehir Şubesi, SES Ankara Şubesi Hacettepe Hastanesi, Tüm Bel Sen Ankara Büyükşehir Belediyesi, eğitim emekçileri ise Eğitim Sen 5 No’lu Şube önünde eylem yaptı.

SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğünde yapılan basın açıklamasında konuşan BES Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Ercan Erdoğan, “Durum ortada olmasına rağmen ‘çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz’ nutukları atılmıştır. Türkiye pandemi döneminde dünyada vatandaşlarına en az doğrudan yardım eden ülkelerin başında gelmesine rağmen, sefalet oranındaki artışlara gerekçe olarak pandemi harcamaları gösterilmesi de manidardır. Tüm bunlardan sonra soruyoruz, bu mudur başarı? Bu ülkede çarşıda, pazarda, mutfakta yaşanan gerçek enflasyon yüzde 45’i aşmıştır” dedi.

BES Genel Sekreteri Aziz Özkan, “Kamu emekçilerini maaşlarini bizden gizleyenlerden, 34 bin 757 lira çıplak maaş alanlardan, kamu emekçilerine 4 bin 500 lira maaşı reva görenlerden hesap sormaya davet ediyoruz” diye konuştu.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ HACETTEPE’DE EYLEM YAPTI

Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Yemekhane önünde bir araya gelen SES üyeleri sık sık “Hükümet zammını al başına çal” sloganları attı. Burada konuşan SES Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, “Toplu iş sözleşmesi bir kez daha iktidarın sendikası tarafından satış sözleşmesi durumuna getirilmiştir” dedi.

SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım ise, “Ülke kaynakları yandaş şirketlere aktarılırken bulunan paranın sıra kamu emekçilere geldiğinde bulunamadığını” dile getirerek iktidarı eleştirdi.

KAMU EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ

Kamu emekçileri şu talepleri sıraladı:

  • Maaşlara gerçek enflasyon oranında, yüzde 45 zam yapılması.
  • Ek göstergelerin 3600 çıkarılması.
  • Döner sermaye, ek ödemelerin maaşlara eklenmesi emekliliğe yansıtılması.
  • Vergi adaletsizliğinin giderilmesi.
  • Sözleşmeli 4/B, 3+1, 4/D personelin kadroya geçirilmesi, tayin hakkı verilmesi.
  • Üniversite hastanelerinin döner sermaye yönetmeliği sorunun çözülmesi.
  • Kovid-19’un meslek hastalığı sayılması.
  • 5 yıla 1 yıl yıpranma hakkının verilmesi.
  • 7/24 açık ücretsiz kreş, sağlık çalışanlarına ücretsiz ulaşım hakkının verilmesi.
  • “Etkin sağlıkta şiddet” yasasının çıkarılması
  • Vergide adaletin sağlanması için vergi diliminin yüzde 10’a sabitlenmesi

(Ankara/EVRENSEL)


İZMİR

KESK İzmir Şubeler Platformu, hükümet ve Memur-Sen arasında imzalanan 2022-2023 yıllarını kapsayan zam oranlarını protesto etti.

Konak Eski Sümerbank önünde yapılan açıklamaya İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, EMEP, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ve İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı.

“Yoksulluk sözleşmesini kabul etmiyoruz, İnsanca yaşanacak ücret için ek zam istiyoruz” pankartı açan kamu emekçileri sık sık, “Sadaka değil toplu sözleşme”, “Hükümet zammını al başına çal”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları attı.

Basın açıklamasını KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven okudu. Üçüncü oturumda hızlı imzalanan sözleşmenin emekçilerden saklandığı söyleyen Güven, “Satış sözleşmesini onaylamıyoruz, asla onaylamayacağız” dedi.

“Memur Sen ve Kamu Sen, masayı emekçinin masası yapamadınız o masa hükümetin maması. Hükümetin masasında emekçinin çıkarına bir şey çıkmaz. Biz KESK olarak çağrı yaptık ancak onlar emekçinin masasına değil hükümetin masasına oturmayı tercih ettiler. Şiddetle bu yağma sözleşmesini imzalayanları kınıyoruz, çünkü iki yıllık yoksulluk anlaşması imzaladılar” diyen Güven tepkisini dile getirdi.

HAKKIMIZI ALANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

“Bu anlaşmayı ne kadar süsleseniz de satış sözleşmesi olduğunun üstünü örtemeyeceksiniz” diyen Güven sözlerine şöyle devam etti; “Ne yapacağız, işyerlerinden başlayarak gerçekten grevli, toplu sözleşmeli, sonucundan tamamen emekçilerin denetiminde olan bir sendika yasasını da meclise getireceğiz, alanlara çıkacağız, grevlerle, direnişlerle hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz ve mutlaka biz kazanacağız.”

Ayrıca BES İzmir Şubesi Çiğli, Gaziemir ve Kemeraltı vergi dairesinde basın açıklaması yaparak toplu sözleşmeyi ve yandaş konfederasyonları protesto etti.

(İzmir/EVRENSEL)


MANİSA

SES Manisa Şubesi Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi önünde “Sefalet ücretini devam ettiren satış sözleşmesini de Aile Sağlığı Merkezlerindeki (ASM) ceza yönetmeliğini de kabul etmiyoruz” diyerek basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan SES Manisa Şubesi Eş Başkanı Figen Pehlivan, 5,5 milyon kamu emekçisinin ve emeklisinin bir “oldu bitti” durumuyla yine sefalet haline ve kendi kaderine terk edildiğini belirtti.

TALEPLERİMİZE TOPLU SÖZLEŞMEDE YER VERİLMEMİŞTİR”

Sendikaların taleplerinin hiçbirine toplu sözleşmede yer verilmediğini ifade eden Pehlivan, “Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makasın tam 26 puan açıldığı dolayısıyla hayat pahalılığının önümüzdeki dönmede bırakalım düşmeyi daha da artacağının açık olduğu koşullara rağmen hiç kimsenin inanmadığı hedeflenen enflasyon rakamlarını temel alan bu mutabakatın neresi başarılı?​” sorusunu sordu.

ASM’lerdeki yeni yönetmeliğe de tepki gösteren Pehlivan, “Söz konusu yönetmeliğin geri çekilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 16 Ağustos’ta iş bırakmıştık. O günden bu zamana ceza yönetmeliği geri çekilmemiştir” sözleriyle ifade etti. Pehlivan son olarak mücadele çağrısında bulundu.

Ayrıca KESK Soma Platformu da Soma Cengiz Topel Meydanı’nda basın açıklaması yaparak toplu sözleşmeyi ve yandaş konfederasyonları protesto etti.

(Manisa/EVRENSEL)


DENİZLİ

KESK Denizli Şubeler Platformu Candoğan'da yaptığı basın açıklamasında Memur Sen'in 'Memur kazandı' diyerek duyurduğu satış sözleşmesine tepki gösterdi. Eyleme KESK'e bağlı sendika şubeleri katıldı.

Memur Sen'in imzaladığı sözleşmeyi satış sözleşmesi olarak niteleyen KESK Şubeler Platformu Sözcüsü Yusuf Yurdakul "Günlerdir bizden kaçırılan, kapalı kapılar ardında yapılan mütabakatın adı; ölümü gösterip sıtmaya razı etme mütabakatıdır" dedi.

5 buçuk milyon kamu emekçisi ve emeklisinin 'oldu bitti' durumuyla karşı karşıya bırakıldığını söyleyen Yurdakul taleplerini sıralayarak grev hakkı olan gerçek bir toplu sözleşme için mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

(Denizli/EVRENSEL)


KOCAELİ

KESK Kocaeli Şubeler Platformu, İzmit İnsan Hakları Parkı’nda gerçekleştirdiği açıklamayla sözleşmeye tepki gösterdi.

Platform adına açıklamayı okuyan Suna Bağuş, "KESK olarak 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk, güvencesizlik dayatan bu mutabakatı kabul etmiyoruz" dedi.

(Kocaeli/EVRENSEL)


DÜZCE

Kamu emekçileri Düzce’de gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla imzalanan 6. dönem toplu iş sözleşmesine tepki gösterdi.

KESK adına açıklamayı okuyan SES Düzce Şube İl Temsilcisi Cemal Yılmaz, "Grevsiz bir toplu sözleşmeyi, tek bir konfederasyonun tüm kamu emekçileri adına toplu görüşme yapmasını, kapalı kapılar ardında gece yarısı yapılıp ertesi gün akşamüzeri kamu emekçilerine açıklanan sefalet sözleşmesini kabul etmiyoruz" dedi.

(Düzce/EVRENSEL)


ESKİŞEHİR

Eskişehir'deki eylem ise DSİ 3.Bölge Müdürlüğü önünde gerçekleşti.

Kamu emekçileri adına açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü Yener Çalışkan, "Yoksulluk sınırında geliri olanların haklarını; sendikasından 17 bin TL maaş alan il başkanları, 20 bin TL maaş alan Genel Başkan Yardımcıları, 32 bin TL maaş alan Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'lar savunamaz" dedi.

Çalışkan, 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk, güvencesizlik dayatan bu mutabakatı kabul etmediklerini vurguladı.

(Eskişehir/EVRENSEL)


GİRESUN

Giresun'da düzenlenen eylemde ise "İğneden ipliğe her şeye zam yağmurunun devam ettiği, üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makasın tam 26 puan açıldığı, dolayısıyla hayat pahalılığının önümüzdeki dönemde bırakalım düşmeyi daha da artacağının açık olduğu koşullara rağmen hiç kimsenin inanmadığı hedeflenen enflasyon rakamlarını temel alan bu mutabakatın neresi başarılı" diye soruldu.

(Giresun/EVRENSEL)


BURSA

KESK Bursa Şubeler Platformu da düzenlediği basın açıklamasıyla sözleşmeye tepkisini gösterdi.

KESK Bursa Şubeler Platformu adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, “Biz her şeye rağmen, sendika-konfederasyon olmanın gereğini yerine getirmeye devam edeceğiz. Bizleri yıllardır siyasi iktidarın ve yine bu iktidarın Hakem Kurulunun iki dudağı arasından çıkacak kararlara mahkum eden mevcut sisteme karşı grev hakkı ile tamamlanmış gerçek toplu sözleşme sistemi için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

(Bursa/EVRNESEL)

DERSİM

KESK Dersim Şubeler Platformu, imzalanan sözleşmeyi Seyit Rıza Meydanı'nda düzenlediği açıklamayla protesto etti.

Platform adına açıklamayı okuyan Serap Kahraman "KESK olarak tam 11 gün boyunca, her gün, yeni bir teklifi yapılıp yapılmayacağını, yapılacaksa 4688 sayılı yasaya göre bizim de katılmamız gereken toplantının ne zaman gerçekleştirileceği konularında defalarca girişimde bulunduk. Ne Çalışma Bakanlığı yetkilileri ne de masada ‘yetkili’ sıfatı ile oturan konfederasyon ve sendikalar kapalı kapılar ardında yürütülen müzakerelerin içeriği hakkında 11 gün boyunca tek bir cümle dahi etmedi" dedi.

Ortada taraflar arasında bağlayıcılığı olan bir toplu sözleşme metninin olmadığını dile getiren Kahraman, "KESK olarak 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk, güvencesizlik dayatan bu mutabakatı kabul etmiyoruz" diye konuştu.

(Dersim/EVRENSEL)


MUĞLA

KESK Muğla Şubeler Platformu ise Sınırsızlık Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasıyla "satış sözleşmesine" tepki gösterdi.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran, 5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisinin 'oldu bitti' durumuyla karşı karşıya bırakıldığını söyleyerek, grev hakkı olan gerçek bir toplu sözleşme için mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

(Muğla/EVRENSEL)


SAMSUN

Samsun'da düzenlenen eylemde de KESK, bu sözleşmeyi kabul etmediklerini vurguladı.

Açıklamada "Yetkili sıfatıyla masaya oturanlar ve bu dönem ortak hareket ettikleri konfederasyon 2022 için %21 maaş artışı artı %3 refah payı artı 600 TL önceki dönem kaybı talep etmiştir. Buna karşın 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde %.5.+%7 maaş artışına imza atmıştır. Yine 2023 için %17 maaş artışı + %3 refah payı teklifine karşılık altışar aylık dilimler halinde %8 + %6 oranına imza atılmıştır" denilerek "Bu mudur başarı" diye sorduldu.

(Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Maske kullanımının gevşemesi, ağustos ayında grip vakalarını tetikledi

SONRAKİ HABER

Küllüoba'da 5 bin yıllık küp mezarlarda çocuk mezarları ve iskeletleri bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa