27 Ağustos 2021 11:26

Küllüoba'da 5 bin yıllık küp mezarlarda çocuk mezarları ve iskeletleri bulundu

Eskişehir'de Küllüoba Höyüğü kazısında, küp şeklinde 25 çocuk mezarı ve içlerinde çocuk iskeletleri, mühürler, saç halkaları ve takılar bulundu.

Fotoğraf: Küllüoba Kazısı Başkanlığı

Paylaş

Eskişehir'de, Seyitgazi ilçe merkezinin 15 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Küllüoba Höyüğü kazısında, küp şeklinde 25 çocuk mezarı ve içlerinde çocuk iskeletleri, mühürler, saç halkaları ve takılar bulundu.

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesindeki Küllüoba Höyüğü kazısında bulunan küp şeklindeki 25 mezardan çıkan buluntular, Hacettepe Üniversitesi Antik DNA Laboratuvarı'nda incelenecek. Kazı başkanı Doç. Dr. Murat Türkteki, "Mezarların bazılarında 'ölü hediyesi' dediğimiz bulgulara rastladık. Bunlar arasında mühürler, saç halkaları ve çeşitli takıları sayabiliriz" dedi.

Tunç Çağı'nda 1600 yıl boyunca kesintisiz yerleşik hayat sürülen Küllüoba'da, 350 metre boyunda, 150 metre enindeki höyükte 1996'dan bu yana, tarihin gün ışığına çıkarılmasına yönelik çalışma yapılıyor. Kazıda bu sene, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) öncülüğünde Hacettepe ve Batman üniversitelerinden öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan 35 kişilik ekip görev yapıyor. Bölgedeki kazıda, 5 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen ve çocuk mezarı olduğu belirlenen küp şeklinde 25 mezar ortaya çıkarıldı.

Küllüoba'da kazılarda küp şeklinde 25 çocuk mezarı ve içlerinde iskeletler bulundu

MÜHÜR, SAÇ HALKALARI VE TAKILARA RASTLANDI

Bunların içlerinde çocuk iskeletlerinin yanı sıra mühür, saç halkaları ve takılara rastlandı.

Kazı başkanı ve BŞEÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Türkteki, AA'ya yaptığı açıklamada 2021 yılı kazısına bu ay başladıklarını, çalışmalarının, 5 bin yıl öncesine ait mezarlık alanında sürdüğünü belirtti.

CENİN POZİSYONUNDA GÖMÜLMÜŞLER

Türkteki, şu bilgileri paylaştı:

"Gömü gelenekleri içinde çömlek mezarın yaygın olduğunu tespit ettik. Taş sanduka denilen mezar tiplerine de az olmakla birlikte rastladık. 30'un üzerinde mezar saptadık. Bunların 25'i çocuklara ait. Bu çömlek mezarların bazılarında 'ölü hediyesi' dediğimiz bulgulara rastladık. Bunlar arasında mühürler, saç halkaları ve çeşitli takıları sayabiliriz. Milattan önce 3 bin yıllarına ait çocuk mezarları, çoğunlukla çömlek içine anne karnındaki pozisyonda yerleştirilmiş. Bu alandaki çalışmalarımızı Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü ile ortak gerçekleştiriyoruz."

Türkteki, mezarlardaki kemiklerin Hacettepe Üniversitesi Antik DNA Laboratuvarı'nda inceleneceğini bildirdi.

O dönem çocuk ölümlerinin ve erken yaşta ölümlerin fazla olduğunu dile getiren Türkteki, "Milattan önce 3 binli yıllar, yaşam süresinin sınırlı olduğu bir dönem. 45 yaşındaki bir insan o döneme göre çok yaşlı sayılabilir. Beslenme ve hastalıklar insan yaşamında önemli rol oynuyor. Dönem için Anadolu'daki gömü tipini çömlek mezarlar oluşturuyor. Özellikle İç Anadolu ve İç Batı Anadolu'da daha yaygın bir gömü şekli. Taş sanduka mezar tipi de daha özeldir" diye konuştu. (Eskişehir/AA)

Küllüoba'da kazı yapan ekip

ÖNCEKİ HABER

KESK’ten birçok ilde TİS protestosu: Kamu emekçileri yüzde 45 zam istedi

SONRAKİ HABER

YKS sonuçları ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa