Xiaomi ve Salcomp işçileri sendikalaşan işçilerin işten atılması üzerine iş bıraktı

İstanbul'daki Xiaomi ve Salcomp fabrikasında sendikalaşan işçilerin işten atılması üzerine iş bırakma eylemi başladı. İşçiler eylemlerini gece boyunca sürdürecek.

27 Ağustos 2021 16:48
Son Güncellenme Tarihi: 27 Ağustos 2021 17:43
Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Çin sermayeli Xiaomi ve iş ortağı Salcomp’un İstanbul Avcılar’da kurduğu fabrikasında sendikalaşan işçilerin işten atılması üzerine işçiler bugün iş bıraktı.

800 civarında işçinin bulunduğu Salcomp’ta asgari ücret seviyesinde ücret aldıklarını ve kötü koşullarda çalıştıklarını söyleyen işçiler bir süre önce Türk Metal’de örgütlenmeye başladı. Sendikalaşma faaliyeti üzerine gruplar halinde 25 kadar işçi işten atıldı.

İşten atmaların devam etmesi üzerine işçilerin yarısı bu sabah işbaşı yapmadı. Fabrika bahçesinde bekleyen işçilere, işten atılan işçiler de dışarıdan destek verdi. İşçiler, içerideki işçilerin de işten atma baskısıyla çalıştırıldıklarını söyledi.

SENDİKA İÇERİYE GİRENE KADAR BURADAYIZ

Evrensel'e konuşan Salcomp işçisi Betül Aksoy, "Salcomp'ta 23 Mart'ta işe girdim. Ağustos'ta 25/2 maddesiyle işten atıldı. Tabii bu bahaneydi. Ücretlerimiz, mesailerimiz düzgün ödenmiyor. 30 gün çalışan arkadaşlarımıza 1900 lira veriyorlardı. Asgari ücreti dahi alamıyorduk. 8 saat diye girdik ama 10-11 saatlik çalışma saatleri var" dedi.

Eylemlerin devam edeceğini söyleyen Aksoy, "Sendika içeriye girene kadar buradayız. Biz emekçiyiz, hakkımızı yedirmeyeceğiz" diye konuştu.

"DEVLET DE BUNLARI DESTEKLİYOR"

İşten atılan bir diğer işçi Yücel Kartal da "Salcomp'a engelli kadrosundan girdim ancak engelimin üstünde işler verildi. Baskılardan sonra sendikalaşma kararı aldık. Sendikalı olduktan sonra bizi işten çıkardılar. 8 saat dediler ama hiç 8 saat çalışmadık. Buna rağmen çalıştığımız 10-11 saatin mesai ucretini de almadık" dedi.

İşçilerin ya baskılara dayanamayıp çıktığını ya da çıkarıldığını söyleyen Kartal, "Salcomp İŞKUR'dan işçi alıyor, 6 ay dolmadan çıkarıyor. Zaten devlet de bunları destekliyor. Bugün içerideki arkadaşlarımdan ricam korkmasınlar, örgütlensinler. Bugün 2 bin 800 liraya her yerde iş bulurlar. Herkesin sendikalı olmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.

EMEK PARTİSİ: SALCOMP İŞÇİLERİNİN YANINDAYIZ

Süreci takip eden Emek Partisi (EMEP) Esenyurt İlçe Başkanı Levent Gökçek, "Emek Partisi olarak işten atmalara karşı iş bırakan Salcomp işçileri için buradayız. Salcomp'ta yaklaşık 2 aydır sendikal örgütlenme mücadelesi sürüyor, biz de Emek Partisi olarak süreci yakından takip ediyoruz. 2 haftadır sendikalaşan işçiler işten atılıyordu. Özellikle Kod 49 ile işten atıldı işçiler. Verilen emri yerine getirmeme ya da performans düşüklüğü gibi bahanelerle işçiler işten atılıyordu" dedi.

İşten atmaların uzun zamandır devam ettiğini söyleyen Gökçek, "Bu sabah itibarıyla da bir grup işçinin işten çıkarılmasıyla işçilerin yarısından fazlası işi durdurdu ve o iş bırakma eylemi sürüyor. İşçilerin talepleri aslında çok açık ve net işçiler atılan arkadaşlarının geri alınmasını istiyorlar. Sendikal hak ve özgürlüklerine saygı duyulmasını sendika tercihlerine karışılmamasını istiyorlar. İçeride devam eden baskı ve mobbingin son bulmasını istiyorlar. Kadın işçilerin de bu direnişte başı çektiğini de söylemek gerek. Biz de Emek Partisi Esenyurt İlçe Örgütü olarak Salcomp işçilerinin yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Öte yandan sosyal medyada "#İşçiDüşmanıXiaomi" etiketiyle kampanya başlatıldı.

ÖNCEKİ HABER

106 kitle örgütü, Akbelen Ormanı’nın kesilme kararının iptalini istedi

SONRAKİ HABER

İzmir’de “Şiir Hatları” başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa