Yüz yüze eğitime ilişkin belirsizlikler devam ediyor | "Eğitim hayatımızı harcadılar"
Yeni eğitim dönemine ilişkin belirsizliklerin sürdüğünü ifade eden öğrenci ve veliler, önlemler alınarak okulların yüz yüze eğitime geçmesini talep ediyor.
Fotoğraf: DHA
Barış TİMUR
Olcay SAL
Kayseri
Pandemi nedeniyle 2 yıldır düzenli yüz yüze eğitim alamayan milyonlarca öğrenci ve veli yeni eğitim-öğretim dönemine hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığının 6 Eylül'de eğitimin her kademede başlayacağını duyurmasının ardından öğrenci ve velilerde salgın döneminde eğitimin nasıl olacağı, okullara yeni kayıt süresince neler talep edildiğine dair soru işaretleri oluştu. Kayseri'de veli ve öğrencilerle süreci konuştuk. Yüz yüze eğitime geçerken alınması gereken önlemleri de Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal anlattı.
BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR
Çocuğunu liseye kayıt yaptıran Öz Çelik-İş üyesi bir metal işçisi, "Çocuklarımız eğitim namına bir şey almadan lise sınavına girdi. Özel ders alamayan çocukların büyük çoğunluğu başarısız oldu" dedi. Yüz yüze eğitimin sürdüğü dönemde çocuğunun derslerinde başarılı olduğunu söyleyen metal işçisi, online eğitime geçişle ters köşe olduklarını dile getirdi. Kayıt sürecinde yaşadıklarının da kendisinde kafa karışıklığına neden olduğunu söyleyen metal işçisi, "Okul müdürüne üniforma, kitap, vb. ihtiyaçları sorduk. Belirsizlik durumunun devam ettiğini söyleyerek şimdilik üniforma ve başka bir şey almamızın gereksiz olduğunu söyledi. Bakanlık okullar açılacak diyor, müdür belirsiz…" diye anlattı durumu.
"ÜNİFORMALAR ÇOK PAHALI"
Bir başka Öz Çelik-İş üyesi işçi ise, "Çocuğum ilkokul üçüncü sınıfa geçti. Geçen yıl hiçbir şey öğrenmedi diyebilirim. Okullar önlemler alınarak kesinlikle yüz yüze eğitime geçmeli. Çünkü bir neslin eğitimi çok geride kaldı" dedi. Okulların açılması umuduyla çocuklara üniforma bakmaya gittiklerini söyleyen metal işçisi, "Üniforma çok pahalı. Çocuk gelişme çağında. Okullar açılmazsa bu üniforma seneye olmaz. Bu da bizim için gereksiz masraf oluyor. Zaten zor geçiniyoruz. Okulların açılmaması ne kadar sorun teşkil ediyorsa, bizim ekonomimiz için de sorun oluyor" dedi.
"ENDİŞEM İYİ EĞİTİM ALAMAMAK"
Temel Lise Öğrencisi Kaan ise eğitim alanının tümünde olduğu gibi özel okullarda da problemler yaşandığını söyledi. Online eğitimdeki problemler nedeniyle ailesinin kemer sıkarak kendisini temel liseye göndermeyi tercih ettiğini söyleyen Kaan, "Geçen yıl ilk 1.5 ay okulu açtılar. Okullar açık olmaya devam edecek denildi. Bir çok kişi de bu yüzden para verip kayıt yaptırdı. Daha sonra ne yüz yüze eğitim yapabildik, ne para iadesi alabildik ne de okul değiştirebildik. Maddi olarak çok yıpratıcı oldu. Özel okul patronları insanları soymak için yer arıyor" dedi.
En büyük endişesinin nitelikli eğitim alamamak olduğunu söyleyen Kaan, "Bu yıl üniversite sınavına gireceğim. Belirsizlik ve maddi imkansızlıklarla sınava hazırlanıyorum. Eğitim hayatımız bakanlık ve okul yönetimi tarafından harcandı" diyerek yetkililere tepki gösterdi.
STAJ BELİRSİZLİĞİ DEVAM EDİYOR
Meslek liselerinde de belirsizlik sürüyor. Meslek Lisesi Öğrencisi Furkan, "Geçen yıllarda okula gidemediğimiz için mesleki eğitim alamadım. Şu an son sınıfa geçtim ve bu yıl sadece staj göreceğim. Hiçbir mesleki bilgim olmadan nasıl staj yapabileceğim? Okulların açılmasına kısa bir süre kaldı ama stajı nerede yapacağım bile belli değil. Okullar açılacak deniyor ama önlem alındığını da görmüyoruz" dedi.
"OKULLAR İLK AÇILAN, SON KAPANAN YERLER OLMALI"
Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal yaşanan belirsizliklerin ortadan kaldırılması için detaylı bir yol haritası çıkarılması gerektiğini ifade etti. Okulların açılması öncesi bazı önlemlerin alınması çağrısında bulunan Ünsal, "Salgına karşı alınan önlemlerin ve ayrılan kaynağın şeffaf bir şekilde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanması gerekiyor. Okul terkleri, öğrenme kayıpları, dezavantajlı grupların kayıplarının telafisi için müfredat dahil olmak üzere salgının eğitime etkileri tüm boyutları ile değerlendirilip bu kayıpların giderilmesi için bakanlığın uygulama gerçekleştirmesi lazım" dedi.
Eğitim kurumlarının son kapanan ve ilk açılan yerler olması gerektiğini söyleyen Ünsal, "Taşımalı eğitim sistemine son verilerek köy okullarının da açılması gerekmektedir. Salgın sürecinden olumsuz etkilenen öğrenci ve eğitim çalışanlarının psiko-sosyal açıdan desteklenmesine yönelik çalışmalar yapılması sağlanmalıdır. Yaygın testlerin iş yerlerinde devam etmesi gerekmektedir" dedi. Ünsal son olarak başta Eğitim Sen üyeleri olmak üzere tüm eğitimcilere de TTB ve SES’ in önerileri doğrultusunda aşı olmaları çağrısında bulundu.