Gaziantepspor işçileri haklarını istiyor
2 yıl önce çalıştıkları Gaziantepspor kulübünden tazminatsız şekilde çıkarılan 40 işçi haklarını istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Mahmut SEREM
Antep
Gaziantepspor kulübü bünyesinde çalışan ve 2 yıl önce işten çıkarılan 40 işçinin 4 milyon liralık tazminatı ödenmiyor. Açtıkları davayı kazanan işçiler muhatap bulamıyor. Aralarında kulübe 25 yıl emek verenlerin bulunduğu işçilerden bazılarının maaş alacakları dahi var. Bugün Gaziantep Demokrasi Meydanında basın açıklamalarını gerçekleştiren Antepsporlu işçilerin tek istedikleri haklarının verilmesi.
İşçilerin basın açıklamasına, DİSK Tekstil sendikasına üye olduğu için tazminatsız şekilde işten çıkarılan Akınalbella terlik fabrikasında 10 yıldır çalışan Aydın Göçmen ve arkadaşları da destek verdi.
Eylemde konuşan Ayşegül Çelebi, “Seçim zamanı tek tek bütün kapıları dolaşıyorken, bugün birçoğunun haberi olmasına rağmen bu haksızlığa neden sesiz kalıyorlar? Buradan Valimiz Davut Gül’e, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu’na sesleniyoruz neden bizlerin sesine kulak vermiyorsunuz?” dedi.
“ALIN TERİMİZİ İSTİYORUZ”
Tazminatı ödenmeden işten çıkarılan Osman Yıldırım ise şunları söyledi: “2016 yılında işimize son verildiğinde bize dediler ki, tazminatınızı veremiyoruz ‘hangi taş büyükse gidin kafanızı ona vurun’ dediler. Gaziantepspor kapanıyormuş, bu bizi ilgilendirmez. Gaziantepspor üzerine kayıtlı bir arazinin satışa çıkarıldığını duyduk. Kulüpten SGK de alacaklıymış parayı onlar aldı bize bir şey verilmedi. Bizler hakkımızı, alın terimizi istiyoruz.
Bir diğer işçi Mehmet Aydın ise “Bizler bu kulübe 17 yıl, 20 yıl, 28 yıl emek verdik. Bir futbolcuya ödenen parayı 40 tane işçiye ödeyecekler. Bizleri mağdur ettiler, bizler sadece haklarımızı istiyoruz” diye konuştu.
“SADAKA DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ”
Gaziantepspor kulübüne 8 yıl emek veren Halil Yakut mağduriyetlerini şöyle açıkladı: “Gaziantepspor çalışanları olarak haklarımız yenildi, bizleri kullandılar. Milletvekilleri, Belediye başkanları, Gaziantep valisine sesleniyoruz 40 ailenin çığlıklarını duymak o kadar mı zor, bu duruma neden sessiz kalıyorsunuz? Bizler sadaka değil hakkımızı istiyoruz.”
“GELECEĞİMİZ ELİMİZDEN ALINDI”
Mağdur edilen bir diğer işçi Mehmet Çelikay 11 sene Gaziantepspor kulübünde çalıştığını söylüyor: “Kulüp küçülmeye gidiyor diye bizleri işten çıkardılar. 40 tane işçinin hakkını vermeden çıkardılar, biz kimseden sadaka istemiyoruz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Antep valiliğine, belediye başkanlarına, bütün sivil toplum kuruluşlarına da gittik. Bu haksızlığın giderilmesini istiyoruz. Bu yapılan kul hakkıdır yenilmez, kimi 28 yıl, kimi 22-25 yıl çalışan arkadaşlarımız var. Bir insan çalıştığı yere emek verdiği zaman geleceğini garanti altına almak istiyor. Gaziantepspor kulübü tarafından geleceğimiz ellerimizden alındı. Bizlerin tek isteği mağduriyetlerimizin giderilmesidir.”
“İŞÇİLERİN YANINDA OLACAĞIZ”
Basın açıklamasına katılan DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, ise şunları söyledi:
“DİSK Tekstil sendikası olarak Antep spor işçilerin yanındayız, onlar ile dayanışma içerisindeyiz haklarını alana kadar da yanlarında olacağız. Fakat bu kentte emeğinin hakkını almak isteyen işçiler, hakları için mücadele eden işçiler hep yalnız kalıyorlar. Yanlarında çok az sayıda kurum ve siyasi parti kalıyor. Bu kentin koca koca siyasi partileri, sendikaları, meslek örgütleri, milletvekilleri, kentin ana muhalefet partisi, bu kentin en kalabalık nüfusunu oluşturan kalkınmasını sağlayan, zenginleşmesinde en büyük pay sahibi olup ama bu paydan sadece yoksulluk, işten atılma ve işsizlik düşen işçiler hak mücadelesi verirken ne yazık ki hep yalnız kalıyorlar. Ama işçileri bu mücadelesinde yalnız bırakanlar bilsin ki, işçiler de zamanı geldiğinde kendi sınıfının çıkarının nerede olduğunu anladıklarında. Mücadele ederken, haksızlığa uğrarken yanlarında kim olduğunu, karşılarında kim olduğunu haksızlığa uğrarken sesiz kalanların kim olduğunu yaşayarak görüyorlar ve zamanı geldiğinde işçiler de onları yalnız bırakacaklar. Gaziantepspor işçileri kimseden sadaka istemiyor, kimseden yardım istemiyor. Türkiye Cumhuriyeti yasaları, mahkemeleri ile teyit edilmiş olan tazminatlarını ve 5 yıldır alamadıkları aylıklarını istiyorlar. Bu kentin ileri gelenleri bir tane işverenin, iş adamının ricasını ikil ettirmiyorlar. Fakat sıra işçilere, işçilerin haklarına, taleplerine gelince kör ve sağır oluyorlar. Ama onlar istedikleri kadar işçilerin sesine kör ve sağır olsunlar işçiler her seferinde seslerini daha da yükselterek hakları için mücadele edecekler bizde sendikamızla birlikte her zaman onların yanlarında olacağız.”
Basın açıklamasının ardından 30 dakikalık oturma eylemi yaparak basın açıklamasını bitirdiler.