01 Eylül 2021 00:31

B/S/H işçileri: Taslak kayıplarımızı bile karşılamıyor

Pandemi döneminde ölümüne çalışan B/S/H işçileri, bu taslağın kayıplarını bile karşılamadığını ifade ederken, taslağın işçinin onayı alındıktan sonra MESS’e sunulmasını istiyor.

Fotoğraf: B/S/H Basın Bülteni

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Türk Metal’in MESS grup toplu iş sözleşmesi kapsamına açıkladığı taslak işçilerin beklentisini karşılamıyor. Çerkezköy’deki B/S/H işçileri, yüzde 27 zam isteyen Türk Metal’in, taslağı işçilerle yapılan ankete göre hazırladığına inanmadıklarını söylüyor. Pandemi döneminde ölümüne çalışan işçiler, bu taslağın kayıplarını bile karşılamadığını ifade ederken, taslağın işçinin onayı alındıktan sonra MESS’e sunulmasını istiyor.

HERKES TEPKİLİ AMA SESİNİ ÇIKARAMIYOR

Türk Metal’in sözleşme taslağının ayrıntılarını sosyal medyadan öğrendiklerini ifade eden soğutucu bölümünde çalışan bir B/S/H işçisi, "İlk duyduğumuzda fabrikada çalışıyorduk. İlk önce herkes taslağı anlamaya çalıştı. Daha sonra herkes hesap kitap yapmaya başladı. Ama hemen hemen herkes ‘Bu isteniyorsa, kim bilir kaça imza atarlar’ demeye başladı. Herkeste bir tepki var ama kendini en yakın arkadaşına ifade ediyordu. Topluluk içinde çok konuşmuyor, hâlâ Türk Metal’den çekiniyordu. Taslak açıklanmadan önce ortalıkta görünmeyen temsilciler dolaşmaya başladı. Onlar da işinin tepkisini ölçmeye çalışıyorlar. Bu ortamda şimdilik kimse sesini çıkarmadı" dedi.

SENDİKA PATRONU DEĞİL, İŞÇİYİ DİKKATE ALMALI

Türk Metal yaz ayında taslak öncesi fabrikalarda anket yapmıştı. İşçiler bu anketteki ücret artışı kısmında en yüksek tercih şıkkının yüzde 30 ile sınırlanmasına tepkililerdi. Buna rağmen taslağın açıklanandan daha fazla olacağı beklentisi vardı. Çamaşır bölümünde çalışan bir işçi, “Her zaman taslağın pazarlık payı olur. Daha baştan bunu düşük tutuyorsun. Bu hali ile kaça imzalanacak” diye tepki gösteriyor. Başka bir çamaşır bölümü işçisi ise “Ülkede gerçek enflasyon, hayat pahalılığı, açlık-yoksulluk sınırı ortada. Başkan çıkmış patronların derdini anlatıyor. Yok pandemiymiş, yok krizmiş, yok çip sorunuymuş. Kimse bizim sorunumuzu konuşmuyor. Sendika dediğin işçiyi dikkate alır. Açıklanan taslak bizim 2 yıllık kayıplarımızı bile karşılamıyor” dedi. Bulaşık bölümünden bir işçi ise “Türk Metal yine yaptığını yaptı ve yapacak” diye tepkisini dile getiriyor.

B/S/H REKOR KIRIYOR İŞÇİ ASGARİ ÜCRETE TALİM

İki yıl önce Türk Metal’in yüzyılın sözleşmesi dediği sözleşmenin hükmü 6 ay bile sürmemişti. Yapılan zamlar ve hayat pahalılığı karşısında ücretler erirken metal patronları pandemiye rağmen rekor üretim ve kâr oranları açıkladı. Devlet desteği ve dövizdeki yükselişten dolayı rekor kıran B/S/H hem ihracat hem de yurt içi satışları arttırdı. İşçilerin ise pandemiye rağmen her koşulda ölümüne çalıştırıldığı B/S/H’de her bölüm ve bantta üretim artışı yaşandı. Türk Metal’in taslağı metal patronlarını dikkate alarak hazırladığını belirten soğutucu bölümünden bir işçi, “Pandemide kelle koltukta çalıştık. Kovid olan, temaslı işçilerin yerine de çalıştık. Biz fedakarlık yaptık. Ama patronlar doymak bilmiyor. Türk Metal de buna yardım ediyor. Bu taslağa göre pazarlıktan sonra imzalanacak sözleşmeden sonra ücretimiz yeniden asgari ücret düzeyine gelecek. Yılbaşında asgari ücret artınca göreceğiz. Geçen dönem de aynısını yaşadık” dedi.

TASLAK İŞÇİNİN ONAYINA SUNULSUN

Taslak açıklandıktan sonra sendika temsilcileri fabrikayı gezip, ‘Taslak anket sonuçlarına göre hazırlandı’ dese de işçiler inanmıyor. B/S/H işçisi, “Eğer taslak ankete göre hazırlandı ise taslağı işçinin onayına sunsunlar, bakalım onay verecekler mi?​” diyor. Bazı işçiler ise taslağın yenilenmesini istiyor.

B/S/H’NİN KÂRI 2 YILDA YÜZDE 384 ARTTI

Almanya sermayeli B/S/H’nin 2019 yılında cirosu önceki yıla göre yüzde 12 artarak 9 milyar 928 milyon liraya ulaştı. Şirket soğutucu, çamaşır makinesi, fırın ve bulaşık makinesi kategorilerinde toplam 5 milyon 442 bin 80 adet üretim yaptı. Şirketin kârı 2018’e göre yüzde 240 artarak 517 milyon 194 bin liradan 151 milyon 896 milyon liraya tırmandı.

Pandeminin ilk yılı olan 2020’de üretimini yüzde 10 artıran şirket, kârını yüzde 41 artırdı. Nisan ve mayıs aylarında B/S/H hükümet kasasından da 158 milyon lira teşvik, KDV ve gümrük vergisi istisnası aldı. B/S/H’nin 2020 yılı cirosu, 2019 yılına göre yüzde 24 artarak 12 milyar 280 milyon TL oldu. 2020 yılında yurt içi cirosunu yüzde 35 artıran B/S/H, 5.7 milyar lira ciro elde etti. B/S/H’nin yurt dışı cirosu da yüzde 16 artarak 6.5 milyar lirayı aştı. Şirketin pandemi yılındaki kârı 732 milyon liraya ulaştı.

İŞÇİLER YÜZDE 10 DAHA FAZLA ÜRETTİ

B/S/H Türkiye, 2020 yıl sonu itibarıyla dört ana ürün grubunda 5.4 milyon adet üretim yaptı. Bunun 1.5 milyon adedi soğutucu, 1.4 milyon adedi çamaşır makinesi, 1 milyon adedi fırın ve 1.3 milyon adedi ise bulaşık makinesi oldu. Dört ana ürün grubunda ve toplam üretim de bir önceki döneme göre yüzde 10 oranında arttı.

ÖNCEKİ HABER

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneğinden kayyum rektör Naci İnci'ye açık mektup

SONRAKİ HABER

Munzur Vadisi'nde yangın kontrol altına alındı, Kutuderesi'nde yangın sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa