31 Ağustos 2021 08:18
Son Güncellenme Tarihi: 31 Ağustos 2021 16:21

Munzur Vadisi'nde yangın kontrol altına alındı, Kutuderesi'nde yangın sürüyor

Dersim’de Munzur Vadisi Milli Parkı'nda dün kontrol altına alındıktan sonra yeniden alevlenen yangın kontrol altına alındı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Vali Mehmet Ali Özkan, Dersim’de Türkiye’nin alan bakımından en büyük ikinci, fauna ve flora bakımından en zengin birinci milli parkı olan Munzur Vadisi'nde önceki gün çıkan ve dün kontrol altına alındıktan sonra yeniden alevlenen orman yangının kontrol altına alındığını açıkladı.

Özkan, "Munzur Vadisi Milli Parkı civarında Fırtına Veli Çeşmesi dediğimiz alanın üzerinde çıkan yangını genel itibarıyla kontrol altına aldık. Şu anda 2 helikopterlerimiz de söndürmenin ötesinde soğutma müdahalesi yapıyor" dedi.

Munzur Vadisi'nin 30'uncu kilometresindeki Fırtına Veli mevkisinde önceki akşam saatlerinde yangın çıkmış, alevler dün sabah kontrol altına alınmıştı. Ancak yangın şiddetli rüzgarın de etkisiyle yeniden alevlenmişti. Yangında Orman İşletme Müdürlüğü, AFAD, Munzur Arama Kurtarma, Dersim ile Ovacık Belediyesi itfaiyesinin yanı sıra gönüllü vatandaşlarla birlikte toplam 100 kişilik ekip karadan müdahale etti. Yangına, 2 söndürme helikopteri de havadan müdahale etti.

Arazinin sarp ve engebeli olması sebebiule yer ekipleri yangına müdahalede zorluk yaşandı.

Vali Mehmet Ali Özkan, gazetecilere, "Munzur Vadisi Milli Parkı civarında Fırtına Veli Çeşmesi dediğimiz alanın üzerinde çıkan yangını genel itibarıyla kontrol altına aldık. Şu anda 2 helikopterlerimiz de söndürmenin ötesinde soğutma müdahalesi yapıyor. Yine alanda 350'ye yakın kişinin bulunduğu bir mekanizma çalışıyor." dedi.

NAZİMİYE KUTUDERESİNDE YANGIN DEVAM EDİYOR

Özkan, "Nazımiye Kutuderesi üzerinde bir örtü yangınımız var ancak çok sarp ve dik bir alanda. Arkadaşlarımız ve helikopterler oraya müdahale edecekler. İnşallah tekrarlamaz ve yangınlarla karşılaşmayız."

Valilik tarafından yapılan açıklamada Kutudere'de süren orman yangına müdahalenin sabah erken saatlerden itibaren tekrardan başlayacağı belirtildi.

DERSİM BARO BAŞKANI ÇETİN: DAHA PROFESYONEL BİR MÜDAHALE GEREK

Yangın alanında incelemelerde bulunan ve Evrensel Muhabiri Orhan Kurul'a konuşan Dersim Baro Başkanı Kenan Çetin, "Birçok gönüllü var, belediye ekipleri, özel idare ekipleri, çevre şehirlerden gelen ekipler var. Aynı zamanda 2 helikopter de havadan müdahale ediyor. Havadan müdahale en doğru ancak daha seri olması gerekiyor. Yaban hayatının ciddi zararlar gördüğünü karşılaştığımız köylükler söyledi” diye konuştu. Çetin, “Yangınlara müdahalenin zamanında olması gerekiyor. Daha profesyonel ekiplerin müdahalede bulunması gerekiyor ve yangının büyümemesi için önleyici tedbirlerin zamanında olması gerekiyor” çağrısında bulundu.

DAĞ KEÇİLERİ YANGINDAN KAÇIYOR

Bu arada, Dünya Doğa Koruma Birliğinin (IUCN) yayımladığı "Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi"ndeki dağ keçilerinin yangın nedeniyle bölgeden kaçtığı görüldü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

B/S/H işçileri: Taslak kayıplarımızı bile karşılamıyor

SONRAKİ HABER

Örgütlülüğe ilişkin sorunları tartışmalıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa