31 Ağustos 2021 08:32

Şırnak'ta 4 ayda 21 orman yangını çıktı, 2'si sürüyor

Şırnak’ta 15 Mayıs'tan bu yana 21 farklı noktada çıkan, 2'si halen devam eden yangınlarda ormanlık alanlar küle döndü.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Şırnak'ta son aylarda neredeyse her gün yeni bir orman yangını çıkıyor. Yangınların çıktığı yerlerin çoğu ise "özel güvenlik bölgesi" ilan edilip askeri operasyonların yapıldığı bölgeler. Kentte 15 Mayıs'tan beri tam 21 farklı noktada yangınlar çıktı, 2'si sürüyor. Yangınlara müdahale edilmediği kendiliğinden söndükleri aktarılıyor.

Yangınların halen sürdüğü iki nokta ise Besta bölgesinde. Alevleri söndürmek isteyen yurttaşların yine "güvenlik" gerekçesiyle engellendiği yangınlarda ormanlık alanlar küle döndü.

Öte yandan kentte ağaç kıyımı da yaşanıyor. Yaz ayı başlarından bu yana Cudi Dağı'ndaki  Besta Têkera alanı, Cifane (Cevizdüzü) Nerex (Dağkonak ), Gilindor (Kemerli),  Nêvava (Üçkiraz), Sorbitmê (Karaca),  Bêşêrê (Koyuneren) köyleri ve  Gundikê Remo (Anılmış ) köyü kırsalında yer alan Gûra Riştê, Gera Rûviya, Şikira Kera ve Banê Elî bölgesi, Heftanîn, Zaxo'ya bağlı Avaguze bölgesi, Avaşîn, Besta ve Namaz Dağı çevresindeki binlerce ağaç kesildi.

Geçtiğimiz yıl Cudi Dağı'ndaki orman yangınlarına müdahale edilmemesini oturma eylemiyle protesto eden HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, bölgedeki orman yangınları ve ağaç talanına ilişkin Mezopotamya Ajansından Müjdat Can'a konuştu.

"YANGINLARA MÜDAHALE ETMEK İSTEYEN YURTTAŞLAR ENGELLENİYOR"

Yangınların polis ve askerlerce çıkarıldığını savunan Özgüneş, kurulmak istenen maden ocaklarına yer açılıp rant sağlanmasının amaçlandığını öne sürdü. Özgüneş, alevlere müdahale etmek isteyen yurttaşların da her seferinde engellendiğini vurguladı.

Özgüneş, "Demokratik partiler, çevre örgütleri ya da halk yangınlara müdahale etmek istediğinde önlerine bin bir türlü engel çıkarılıyor. O yangınlar bilinçli çıkarılıyor ve yasak bölge deniliyor. Bu da güvenlik amaçlıdır, maden arama amaçlıdır, rant amaçlıdır” dedi.

"SESİMİZİ YÜKSELTELİM"

Özgüneş, devam eden ağaç kesimine dair de şunları söyledi:

"Heftanîn ve Avaşîn'de Kürt coğrafyasının ağaçları kesilip, rant elde ediliyor. Burada korucular eliyle rantçı şirketlere imkan sağlanarak kesim yapılıyor. Besta'da da kesimler devam ediyor. Çağrımız şudur: Ülkenin neresinde olursa olsun orman yangınlarına, doğa tahribatlarına karşı sesimizi örgütlü bir şekilde yükseltelim, el ele verelim."

15 MAYIS'TAN BERİ YANGINLAR

MA'nın aktardığına göre 15 Mayıs 2021'den bu yana orman yangınlarının yaşandığı bölgeler şunlar:

  1. 15 Mayıs’ta Cudi Dağı’nın İkizce Köyü tarafına bakan eteklerine yapılan askeri operasyonun ardından yangın çıktı. Yangın, yurttaşlar tarafından söndürüldü.
  2. 18 Mayıs'ta Cudi Dağı'nın Şax (Çağlayan) ve Hebler (Hisar) köyleri arasında bulunan Teşta Mûrê mevkiinde yürütülen askeri operasyon sırasında yangın çıktı. Müdahale edilmeyen yangın 22 Mayıs'ta kendiliğinden söndü.
  3. 5 Haziran'da Cudi Dağı’nın Mila Têkera alanında çıkan orman yangını kendiliğinden söndü.
  4. 7 Haziran'da Cudi Dağı'nın eteklerinde bulunan Şax (Çağlayan) Köyü kırsalında çevre taburlardan açılan asker atışı sonrası bir kez daha orman yangını çıkıp müdahalede bulunulmadan söndü.
  5. 9 Haziran'da Cudi Dağı'nın Deriyê Cebrail bölgesinde askeri üsten açılan ateş sonucu yangın çıktı. Yangın kendiliğinden söndü.
  6. 13 Haziran'da Gabar Dağı eteklerinde bulunan Akdizgin (Zêwê) Taburu'ndan açılan ateş sonucu Gabar'da yangın çıktı.
  7. 20 Haziran'da Silopi ilçesine bağlı Hesena (Kösreli) köyünün kırsalında Cudi Dağı eteklerinde orman yangını çıktı.
  8. 28 Haziran'da Siirt ve Şırnak kentleri arasında bulunan Besta'da yangın çıktı. Yangında Girê Givara, Besta Hincê, Germav ve Kanîfeşkê bölgelerinde bulunan binlerce ağaç küle döndü.
  9. 1 Temmuz'da Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Guwanîs (Mağara) köyü kırsalındaki ormanlık alana askeri üst bölgesinden rastgele gaz bombaları atıldı.
  10. 12 Temmuz'da Besta bölgesinde bulunan Gêrê Mêrg û Mar alanında askeri operasyon sonrası orman yangını çıktı.
  11. 15 Temmuz'da ise helikopterden açılan ateşle Besta'daki yangın yayıldı. Yangın bir gün sonra kendiliğinden söndü.
  12. 15 Temmuz'da Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Sulak (Bafê) ve Yalaz (Erzenax) köyleri arasındaki Dicle Nehri kenarındaki Dehla Şêx alanında askerlerin açtığı ateş sonucu yangın çıktı. Yangın köylülerin müdahalesi ile söndürüldü.
  13. 16 Temmuz'da Cudi Dağı'nda askerlerin açtığı ateş sonucu yangın çıktı.
  14. 20 Temmuz'da Silopi ilçesindeki taburdan yapılan top atışları sonrası Cudi Dağı'nın Spîndarok  bölgesinde orman yangını çıktı. Yangın 1 gün sonra kendiliğinden söndü.
  15. 4 Ağustos'ta Cudi Dağı’nın eteklerinde bulunan Gundik Remo köyünün kırsal kesiminde yangın çıktı. Yangın 1 gün sonra kendiliğinden söndü.
  16. 7 Ağustos'ta Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Bêspîn (Görümlü) beldesi mezarlığında akşam saatlerinde bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın itfaiye müdahalesi ile söndürüldü.
  17. 13 Ağustos'ta Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Sêtkar köyünde bulunan ormanlık alanda askerlerin açtığı ateş sonucu orman yangını çıktı. Yangın 3 gün sonra kendiliğinden söndü.
  18. 17 Ağustos'ta Cudi Dağı’nın Girêhirmo bölgesinde yangın çıktı. Köylülerin müdahalesinin engellendiği yangın kendiliğinden söndü.
  19. 19 Ağustos'ta Cudî Dağı’nın Zêre Kêrê bölgesinde yangın çıktı.  Yangın kendiliğinden söndü.
  20. 26 Ağustos'ta Besta bölgesinde bulunan Mêhrîna köyünde helikopterce yapılan bombalama sonucu yangın çıktı. Yangın 5 günün ardından kendiliğinden söndü.
  21. 29 Ağustos'ta Besta'nın Qurta Xanê alanında çıkan yangın ise devam ediyor.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Örgütlülüğe ilişkin sorunları tartışmalıyız

SONRAKİ HABER

Antalya Tabip Odası Başkanı: Vaka sayıları arttı, kentte sağlık hizmetleri tıkandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa