31 Ağustos 2021 09:40

Ege’nin iki yakasındaki derneklerden barış çağrısı: Barış hepimize iyi gelir

Ege Barış ve İletişim Derneği ile Yunanistan’da faaliyet yürüten SİNİPARKSY, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında ortak yazılı açıklama yayımladı, "Sadece barış istiyoruz" dedi.

Fotoğraf: DHA

Reklam

Ege Barış ve İletişim Derneği ile Yunanistan’da faaliyet yürüten SİNİPARKSY (Ege’de Birlikte Var Olma ve İletişim Derneği) 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında ortak yazılı açıklama yayımladı.

Kapitalizmin çıkar kavgaları ve iktidar savaşlarında Ortadoğu, Afrika hatta Asya’da yaşananlardan dolayı milyonlarca insanın göçe zorlandığı hatırlatılan açıklamada, “Güney ve doğudan gelen bu göçün en çok etkilenen ülkeleri Türkiye ve Yunanistan; bu insanlık trajedisini birlikte karşılıyor ve yaşıyorlar" denildi.

Çıkar çatışmalarının yarattığı sığınmacılık ve insan ticaretinin en vahşi sömürünün ve istismarın, adeta köleciliğin günümüzdeki formları olduğu vurgulanan açıklamada "Göçle gelenlerin yanı sıra mevcutların da sömürülmesini artıran bu istismar türü, temel insan haklarını aşındırma malzemesi olarak kullanılmış, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ötekileştirme kışkırtılmış, çeşitlenmiş, çoğalmıştır. Bunlar maddi kayıplardan öte önemli insani değer kayıplarının da ifadesidir” denildi.

“HER ŞEYE RAĞMEN İNSANİ DEĞERLERLE HAYATA SAHİP ÇIKANLAR VAR”

Dünya bir buçuk yıldır terör ve iç savaşlara ek olarak Kovid-19 salgınının da yıkıcı etkileri olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bütünlükçü, önleyici ve koruyucu sağlık uygulamalarını ihmal etmek ve tedavi edici hizmetleri daha çok kârdan başka amacı olmayan yapılara bırakmak insanlık dışıdır. Pandemiye karşı yürütülen mücadelenin yaşamı koruma iddiasına karşın ne yazık ki hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı yönü ağır basmıştır. İnsan olmanın en temel unsurlarından biri olan toplumsallığı tahrip eden, toplumlarda içe kapanmayı ve bireyci tutumları kışkırtan, bölücü, ötekileştirici, dışlayıcı davranışları güçlendiren bir yöneliş ağırlık kazanmaktadır. Barışçı yaşam ortamları için yıkıcı olan bu eğilimlerin pandeminin hastalık etkisine eklenmesi çok daha tehlikeli potansiyeller taşımaktadır. Her şeye rağmen insani değerlerini yitirmeyip hayata sahip çıkanlar var. Olacaklar.”

“NE GERİLİM NE ÇATIŞMA NE SAVAŞ, SADECE BARIŞ İSTİYORUZ”

Açıklamada son olarak şunlar söylendi:

“Atılacak hiçbir kurşun, yapılacak hiçbir tatbikat, hiçbir gövde gösterisi harcaması, denizleri komşu toplumların hayatları için daha anlamlı hale getirmeyecektir. Gerginlik üretimine son vermek bölgenin yararınadır. Gerilim politikalarına son vererek anlaşmazlıkları çatışarak değil uzlaşarak çözmenin yollarını sabırla üretmeliyiz. Biz inanıyoruz ki Ege halkları için barış ve dayanışma, yaşamanın en güvenli en güzel yoludur. Bir kez daha yineliyoruz; Ege ve Akdeniz'de ne gerilim ne çatışma ne savaş, sadece barış, eşitlikçi, hakkaniyetli insanca bir yaşam için güven, saygı, sabır, iş birliği ve dayanışma istiyoruz. Ege’de birlikte biz olmak istiyoruz. Ege’de barış bize, hepimize iyi gelir.” (İzmir/EVRENSEL)

Reklam