31 Ağustos 2021 10:46

Bingöl Yayladere’deki yangın 3’üncü gününde devam ediyor

Bingöl Yayladere'de 29 Ağustos'ta başlayan ve daha önce yetkililer tarafından kontrol altına alındığı ifade edilen yangın yayılarak sürüyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Fırat BULUT
Bingöl

Bingöl’ün Yayladere İlçesinde 29 Ağustos’ta başlayan orman yangın 3’üncü günde devam ediyor. Yayladere (Xolxol) ilçesine bağlı Conag (Sarıtosun) köyü ve Hasrek mezralarında kuru otların tutuşmasıyla başlayan yangını köylüler kendi çabalarıyla söndüremeyince ekiplere haber verdi.

Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü (OGM), Yayladere Belediyesi, jandarma ekipleri ve köylülerin yangına müdahalesi sürüyor. OGM, Bingöl Yayladere’deki yangına 2 helikopter, 5 arazöz, 4 ilk müdahale aracı ve 2 iş makinesiyle müdahale edildiğini bildirdi. Müdahaleye rağmen yangının ormanlık alana sıçradığını belirten köylüler, yangına geç müdahale edildiğini ifade ederek geniş bir alanın zarar gördüğünü ve yangının devam ettiğini aktardı.

"HER TARAFI DUMAN ALMIŞ DURUMDA"

Conag (Sarıtosun) köyünde yangının başladığı saatlerden itibaren söndürme çalışmalarının içerisinde yer alan Cengiz Göksal adlı yurttaş, yangının evlere sıçramasını önlediklerini ancak ormanlık alandaki yangına müdahale edemediklerini, geniş bir alanın yok olduğunu belirtti.

 

Göksal, ‘’Conag köyünde hiç orman kalmadı. Kıroç, Hoydonon, Aremengo, Derdvan bölgeleri tamamen yandı. Doğup büyüdüğümüz köy yandı, orman kalmadı, önlem alınmazsa bu yangın Pülümür ve Nazimiye ilçelerine kadar devam eder. İlk günden itibaren hava müdahalesi yapılmasını istedik, böylesi bir yangını sadece karadan söndürmek mümkün değildi. Arazide bulunan kuru otlar nedeniyle yangın çok çabuk ilerliyor. Buralarda orman kalmadı, hepsi yandı. Dün akşam saatlerinde 3 helikopter geldi, müdahale etti ancak yeterli soğutma çalışması yapılmamış olmalı ki akşam helikopterler gittikten sonra Çıyaye Rut (Çıplak Tepe) bölgesinden yeniden dumanlar yükseldi. Yangın şu an Çıplak Tepe’nin güneyinden köye (Conag köyü) yaklaşıyor. Yangın yarı ormanlık alanda Seferen, Uskan, Çıplak Tepe ve çevresinde devam ediyor.  Sabah 2 helikopter geldi fakat 1 helikopter müdahale ediyor. 2 saat önce müdahale sonlandırıldı ancak az önce tekrar başladı. Yangın geniş bir alanda devam ediyor, her tarafı duman kapladı” dedi.

AĞBABA: MÜDAHALE EDİLMEZSE YANGIN PÜLÜMÜR’E KADAR İLERLEYEBİLİR

Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Evrensel’e yaptığı açıklamada çok şiddetli bir yangın olduğunu söyleyerek müdahale edilmemesi durumunda yangının Pülümür’e kadar ilerleyebileceğini belirtti.

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin söndürme çalışmalarına destek olmak için itfaiye aracı gönderdiği bilgisini paylaşan Ağbaba, CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ile birlikte yangın bölgesinde incelemelerde bulunacaklarını söyledi. Ağbaba, ‘’Buradaki yangın hala devam ediyor, havadan müdahale için girişimlerde bulunduk, bugün de bu girişimlerimizi sürdüreceğiz, yangının tamamen söndürülmesi için hava desteği gerekiyor” dedi.

SOYSAL: ERKEN MÜDAHALE EDİLSEYDİ SÖNDÜRÜLÜRDÜ

Yangın bölgesine giden Halkların demokratik Partisi (HDP) il yönetimi ve meclis üyeleri, incelemelerde bulunarak söndürme çalışmalarına katıldı. İzlenimlerini aktaran HDP Bingöl İl Eş Başkanı Hasan Soysal, ormanlık alandaki yangına kasıtlı olarak müdahale edilmediğini düşündüklerini söyledi.

Soysal, ‘’29 Ağustos’ta saat 11.00 sıralarında yangın başladı, erken müdahale edilseydi söndürülürdü. Ancak müdahale ekibi sadece evlerin yakınındaki yangına müdahalede bulundu, ormanlık alandaki yangına ise başta müdahale edilmedi. Bu nedenle yangın çok geniş bir alana yayıldı. Yangının evlere zarar vermesi engellendi ancak ormanlık alan yandı ve yanmaya devam ediyor’’ dedi.

"GÖNÜLSÜZ BİR MÜDAHALE VAR"

Yangının daha fazla genişlememesi için önleyici bir tedbir alınmadığını söyleyen Soysal, ‘’Biz yangın bölgesine ulaştığımızda Erzurum ve Elazığ’dan gönderilen araçlar oradaydı ancak yangına müdahale etmiyorlardı. Biz kendi imkanlarımızla söndürmeye çalıştık, bir anda alevlerin arasında kaldık. Yangın bölgesine kepçe, vidanjör, dozer göndermişler ama bunlar yolun kenarında bekliyordu. Devam eden yangının etrafını iş makinaları ile kazsalar ortada kalan yangın genişlemez. Ancak oradaki ekipler sadece yerleşim yerlerini korumaya çalışıyor. Alandaki ekip ormanlık alandaki yangına müdahale konusunda gönülsüz görünüyordu. Yangına müdahale için dozer gönderilmiş ama operatör yok. Halbuki iş makinaları ile yanan yerin çevresinde önleyici tedbirler alınsa yangın bu kadar yayılmaz. Biz alandaki durumu tutanak tutarak Meclise de taşıdık. Elbetteki ormanlık alanın sarp kayalık ve ulaşılması güç bir alan olması nedeniyle karadan müdahale yetersiz kalır. Ancak ekiplerin sadece yerleşim yerlerini korumak için orada olduklarını gözlemledik, ormanlık alanda müdahale edebilecekleri kısımlarda bile çalışmadıklarını gözlemledik, gönülsüz müdahale ettiklerini gördük. Dolayısıyla burada bir kasıt vardır. Ormanlık alandaki yangına müdahale edilmiyor, uyarılarımıza rağmen müdahale etmediler, 'suyumuz yok' dediler ve yangın daha da büyüdü. Akşam saatlerinde 3 helikopter gönderildi, bir süre müdahale ettikten sonra çalışmayı bıraktılar. Nitekim dün akşam yangın yeniden hızlandı ve hala yanıyor’’ ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 159’uncu kez rektörlüğe sırtlarını döndü

SONRAKİ HABER

EMEP: Kalıcı barış ve demokrasi emekçilerin, halkların mücadelesiyle gelecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa