31 Ağustos 2021 13:34

EMEP: Orman Bakanı ortada yok, AKP il başkanı da photoshop ile yangın söndürüyor

EMEP Dersim: Yanan ormanlar için "milli servet" diyen Bakan, Dersim için tek kelime etmedi. Bu ikircikli ve samimi olmayan tutumu kınıyoruz."

Fotoğraf: Tunceli Belediyesi

Paylaş

Hozat’tan başlayıp, Ovacık sınırlarına sıçrayan ardından Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde ve Vartinik Bölgesi’nde meydana gelen yangınlardan bir kısmı kontrol altına alınmış olsa da Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde ve Vartinik Bölgesi’ndeki yangınlar yayılarak devam ediyor. 2 hafta sonra sınırlı sayıdaki yangın söndürme helikopteri ve uçağı dışında AFAD görevlileri, Orman Genel Müdürlüğü görevlileri ve gönüllüler yangınlara müdahale etmeye çalışıyor. Devam eden yangınlara dair yazılı açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) Dersim İl Örgütü, “Dersim’de ormanlar 2 haftadır yanıyor: Tarım ve Orman Bakanı ortada yok, AKP il başkanı da photoshop ile yangın söndürüyor!” dedi. 

"YILLARDIR ASKERİ OPERASYONLAR SONRASINDA YANGINLAR MEYDANA GELİYOR"

EMEP Dersim il örgütünün devam eden yangınlara dair yaptığı yazılı açıklamada yangınlara havadan müdahalenin ancak sosyal medya ve Dersim kamuoyunun tepkileri sonucunda yapıldığına dikkat çekilerek "Bölgede yıllardır askeri operasyonlar sonrasında meydana gelen yangınlar nedeniyle memleketin ormanları yok oluyor, florası, faunası ciddi zararlar görüyor. Munzur Vadisi Milli Parkı sınırlarında meydana gelen yangının bulunduğu alan yaban keçisi, vaşak gibi koruma altındaki türlerin yoğun şekilde bulunduğu bir alan. Endemik bitki türlerinin de yoğun olduğu coğrafyamızda neredeyse her yıl orman yangınlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Ama bu yangınların söndürülmesi için çaba gösteren vatandaşlar çoğunlukla özel güvenlik gerekçesi ve operasyon sebebiyle engelleniyor!” denildi.

İKİRCİKLİ VE SAMİMİ OLMAYAN TUTUM

Herhangi bir yangın veya sel durumunda devlet yetkililerinin, bakanların hemen bir açıklama yaptığını ya da yangının yaşandığı bölgeye gittiğini belirten EMEP "Dersim’de iki haftadır süren yangına dair tek bir açıklama yapılmış değil. Bu ikircikli ve samimi olmayan tutumu bir kez daha buradan kınıyoruz” dedi.

"AKP İL BAŞKANI HALKIMIZIN HAFIZASINDA PHOTOSHOPÇU BAŞKAN OLARAK YERİNİ ALMIŞTIR"

“Memleketin bir kısmında yanan ormanlar için ‘milli servet’ söylemlerinde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dersim’de ki yangın için tek kelime laf etmiş değil!” diyerek eleştirilerde bulunan EMEP, "Bakanından bürokratına 2 haftadır ilimizde orman yangınları adeta seyrediliyor. İlin valisi yangınlar karşısında devletin müdahalesizliğini, ‘örtü yanıyor’ diyerek geçiştirirken AKP il başkanı 'yangınlara müdahale edilsin' diyenleri yaygaracılıkla suçluyor. Kimi maden şirketi patronları da yanan orman alanlarında açmayı planladıkları maden sahaları için el ovuşturuyorlar. Halkımız tüm bu hesapların ve plânların bilincindedir ve Dersim coğrafyasının talan ve tahribatına izin vermeyecektir. Ayrıca, yangına müdahalede eksik kalınmadığını propaganda etmek için photoshoplu görsele yangın uçağı koyan AKP il başkanı da halkımızın hafızasında photoshopçu başkan olarak yerini almıştır!” diye belirtti.

"DERSİM DAĞLARININ ÜSTÜNE DE ALTINA DA SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Dersim coğrafyasının biyoçeşitlilik ve yer üstü kaynakları açısından büyük bir zenginliğe sahip bir coğrafya olduğunun belirtildiği açıklama şöyle devam etti: "Şimdi bu zenginlik orman yangınları ve yangınlara yetersiz müdahale sonucu yok olmakla karşı karşıya. Yer üstü kaynaklarımızın yok olmasına karşı olduğumuz gibi yüzlerce maden şirketinin coğrafyamızda başlatmaya çalıştığı maden arama çalışmalarıyla oluşacak talana ve ranta da karşı duracağımızı tekrardan belirtmek istiyoruz. Dersim dağlarının üstüne de altına da sahip çıkmaya devam edeceğiz!” (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak’ta, Besna Ceylan evli olduğu Temer Ceylan tarafından şiddete uğradı

SONRAKİ HABER

Eskişehir'de 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi öncesi eylem yasağı kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa